Az AMD és az Intel szerint az AI PC mindent felforgat

Egyre inkább talpra áll a PC-s szektor, fordulópont következik: az AMD és az Intel szerint az AI PC mindent felforgat.

Az AMD 2 milliárd dollárnyi AI-chip eladására számít, míg az NVIDIA árfolyama azért ingott meg kicsit, mert a Kínát érintő korlátozások miatt 5 milliárd dollárnyi megrendelésről kell lemondjanak. Ennek ellenére összességében úgy tűnik, hogy maga a PC-s és chipszektor fordulóponthoz érkezett, ez pedig az AI-trendnek köszönhető.

Az AMD és az Intel legutóbbi jelentései alapvetően azt mutatják, hogy a PC-s szektor egyre inkább talpra áll, ami nagy változás a világjárvány után felhalmozódott készletek fényében.

Mindkét óriás vezérigazgatója arról beszélt az elemzőknek, hogy stabilizálódik a PC-s piac, és arra számítanak, hogy a növekedést az AI integrációja fokozza majd. Pat Gelsinger szerint az AI PC érkezése fordulópont a PC-iparban, Lisa Su szerint pedig az AI PC-ciklus mellett a Windows-frissítések is hozhatnak növekedést.

Az AI PC kapcsán olyan gépekre gondolnak, amelyek fejlett lapkái képesek közvetlenül futtatni (felhőt mellőzve) a nagy nyelvi modelleket és az erre építő appokat.

A szeptemberi negyedévben az AMD PC-s ágazata az utóbbi két év legnagyobb növekedését produkálta, az Intel PC-s ágazatának bevételi lejtője pedig az utóbbi nyolc negyedévben most lassult le legjobban.

Elemzők szerint úgy néz ki, hogy a Samsungnak van igaza: a PC-s és chipszektor a készlethalmozások után elérte a mélypontot, és elindul fölfelé. Ezen az ünnepek és a jövő évi Windows-frissítés is segíthetnek, a Canalys szerint pedig 2025-től beindul az AI PC-k piaca, és 2027-re ezek teszik ki az eladások 60 százalékát. Ehhez persze jó AI-appok is kellenek majd, figyelmeztetnek sokan, akik szerint az ígéreteken kívül még nem látszik, miért kellene ilyesmi mindenkinek.

Azóta történt

Előzmények