A cégek többségének lövése sincs a jövő évi doménváltozásokról

A világ 198 országában doménnév-regisztrációs szolgáltatásokat nyújtó Gandi.net megrendelésére készített felmérés szerint az online megkérdezett 50 nagyvállalat illetve ugyancsak 50 közepes, illetve kisvállalkozás menedzsereinek kétharmada nem tud róla, hogy a jövő évben bevezetésre kerülő új szabályozások lehetővé teszik az egyedi végződések igényelését a már meglévő .com, .net, .org stb. általános felső szintű domének (gTLD-k) helyett. Szemléltetésképpen, a sportszergyártó Nike jelenleg használatos teljes doménneve természetesen a nike.com, de jövőre ezt megváltoztathatja akár nike.nike-ra (általános oldal) vagy shoes.nike-ra (kimondottan sportcipők bemutatására szolgáló felület) is; hasonlóképpen végződést válthat bárki, aki meg tudja fizetni az egyedi gTLD-k regisztrálásáért felszámított 185 ezer amerikai dolláros (mai árfolyamon körülbelül 37 és fél millió forintos) tarifát. Szakértők úgy vélik, a borsos ár miatt csak a legnagyobb cégek engedhetik majd meg maguknak a „megkülönböztető jelzést”, amely segíthet márkáik hatékonyabb terjesztésében és a címek elgépelésére épülő cybersquatting visszaszorításában is. Az előzetes számítások alapján a jelentkezők számát 300 és 500 közé saccolják a kezdeti időkben.

Felső szintű doménnek azokat a végződéseket nevezzük, amelyet az internetes címekben többnyire az utolsó pont után találhatunk. Ilyen például a .com, .org, .gov vagy .museum (bár ide tartoznak, külön kategóriát alkotnak az országkódok, mint a Magyarországnak járó .hu). Ezeknek a végződéseknek a száma ma korlátozott. 1985-ben mindössze hat gTLD létezett, és bár az ICANN – többnyire egy-egy érdekcsoport lobbijának engedve – hosszabb-rövidebb procedúrák után időről időre engedélyezte egy-egy újabb végződés felvételét, ma is csak 21 regisztrálható.

Mint arról februárban beszámoltunk, az internetes címeket felügyelő ICANN lassan egy évvel ezelőtt elfogadta az általános felső szintű domének liberalizációjára vonatkozó tervezetet. Az új szabályzás bevezetésének menete akkor az volt, hogy 2009 második negyedévétől felszabadítják a gTLD-ket, de mint télen kiderült, a végződések liberalizációjának komplexitását a szervezet alábecsülte, és az előkészítő munka hosszadalmasabb lesz a tervezettnél. Az ICANN előbb szeptember végére tolta ki a start dátumát, most viszont csak az tűnik biztosnak, hogy 2010 első negyedévében kerül sor a változások bevezetésére. A tervek szerint gyakorlatilag bármely – legfeljebb 64 karakter hosszú – betűkombináció regisztrálható lesz végződésként, és nem csupán latin betűs változatban lehet majd foglalni.

Azóta történt

Előzmények

  • 180 millió felett a doménnevek száma

    Egy év alatt 12 százalékkal bővült a regisztrált domének állománya, a legnépszerűbb változatlanul a .com.

  • Az internetes cím a vágy titoktalan tárgya

    A netes cím ma már igen nagy érték, s nem meglepő, hogy kialakult a doménvadászok roppant agresszív csapata.

  • Késik a webcímek forradalma

    Eredetileg a második negyedévben indult volna a szabadon választható végződések regisztrációja, de a bevezetés elhúzódik. Talán még az idén sikerül a start.

  • Küszöbön a DNS reformja

    Egy új protokoll alkalmazása lehet a kulcs a DNS-rendszer sebezhetőségeinek felszámolására.