Panorámavideó jelent meg a Waymo önvezető autójáról

Közel az az idő, amikor a nyilvános tesztek során már személyszállító szolgáltatásként futnak majd a járművek.

Az Alphabet önjáróautó-fejlesztéssel foglalkozó vállalata, a Waymo közzétett egy olyan panorámavideót, melyben az autonóm rendszer működését mutatják be, és többek között a néző azt is kipróbálhatja, hogy az autó érzékelői miképp „látják” a környezetüket menet közben.

A videóhoz kapcsolódó blogbejegyzésben elmondják, hogy tesztjárműveik eddig már több mint 8 millió kilométert tettek meg forgalomban – ez duplája a 2017-es januári adatnak (tavaly januárban jelentették be, hogy továbbfejlesztett rendszerüket a Chrysler Pacifica buszlimuzinon fogják tesztelni).

A megjelenés nem véletlen: a promóciós anyaggal azokat akarják meggyőzni, akik tartanak az autonóm járművektől, és már előre aggódnak, ugyanis pár hónapon belül Arizonában, Phoenix városában már biztonsági sofőr nélkül futnak majd a járművek az utakon. E projekt során már ősz óta úgy tesztelnek, hogy a mérnök nem a kormány mögött, hanem a hátsó ülésen foglal helyet, és hamarosan nyilvános lesz a teszt: egy alkalmazás segítségével bárki megrendelheti, kipróbálhatja az autót a mérnök jelenlétében.

Az aggódók azonban sokan vannak: egy tavaly őszi felmérés szerint a megkérdezett amerikaiak 54 százaléka „valószínűtlennek” tartja, hogy valaha is beülne egy autonóm járműbe, illetve 59 százalékuk nyilatkozta azt, hogy „kényelmetlenül” érezné magát egy önvezető autóban.

Azóta történt

Előzmények