VR szemüveg, aminek gyakorlati haszna van

A virtuális valóságot speciális szemüveglencsék bemutatására használja az Essilor. Olcsóbb és gyorsabb, mint ténylegesen legyártani a rengeteg lencsét, amit ki lehet így próbálni.

Hirdetés

Lassan már a csapból is a virtuális valóság folyik. A menő technológiai vállalatok szerint a VR a jövő, bár egyelőre csak demókat, játékokat, kísérleti projekteket láthatunk, a különböző megoldások távolról sem hibátlanok. A napokban viszont Brnóban alkalmunk volt kipróbálni a szemészet terén érdekelt Essilor Nautilus nevű VR szemüvegét, amit már a gyakorlatban is használnak speciális szemüveglencsék bemutatására. Például: a multifokális lencsék különböző részükön más-más dioptria értékűek, az egyes részek közti átmenet viszont torzulást okoz. Minél jobb a lencse, annál kisebb ez a torzulás, a Nautilus pedig meg tudja mutatni az eltérést az egyes típusok között.

Ehhez előre elkészített 2D és 3D helyszíneket használ, de akár a rajta lévő kamera által rögzített képre is rá tudja varázsolni a lencsék jellemzőit. Az egyik bemutató segítségével megnézhetjük, hogy sima olvasó szemüvegben tényleg csak közelre látunk jól, de egy multifokálissal a távolabbi dolgok is élessé válnak, ha jó irányba nézünk. Ugyanígy lehet kipróbálni a visszaverődő napfény okozta vakítást csökkentő polarizált, vagy a vezetéshez optimalizált lencse képességeit még azelőtt, hogy a vásárlónak elkészítenék a saját szemüvegét.



[+]

A Nautilus alapja egy, a Samsung Gear VR-hez hasonló VR szemüveg, tehát egy okostelefont kell beletenni, annak a kijelzőjét használja. Egyelőre viszont csak iOS verzió létezik belőle, szóval iPhone-okkal és iPodokkal működik, a tesztanyagok pedig kívülről, egy iPad segítségével kapcsolgathatóak. Az optika világában otthonosan mozgó cégről van szó, ezért a VR headsetnek van pár speciális finomítása. Állítható a két szem (egészen pontosan a két pupilla) közti távolság, illetve a lencsék dioptriája is, nagyjából -4 és +4 dioptria között. Utóbbihoz nagyjából egy centiméteres távolságon mozgathatóak ki-be a lencsék.

Ráadásul elég szélesre vették a készülék keretét, így akár saját szemüvegünkre is felvehetjük. Rögzítése viszont nincs, mert csak rövid idejű használatra, bemutatózásra tervezték. Odafigyelek a higiéniára is, mivel több vásárló használja majd egymás után az eszközt. Vastag, ultrahangos tisztítóban (ez minden optika alapfelszerelése) tisztítható gumipánt van a peremén. Egyelőre csak a fenti, cseh nyelvű részletesebb használati bemutatót találtuk az Essilor Nautilusról, de hamarosan feltűnik majd a hazai látszerészetekben is.

Azóta történt

Előzmények