Új verzióval ünnepli szülinapját a Vivaldi

Apró lépésekkel haladnak előre, de a kommunikáció szokás szerint erős.

A Vivaldi három éve adta ki első, korai fejlesztési fázisú technikai előzetesét, és erre az évfordulóra időzítették az 1.14-es verzió publikálását – azt már megszokhattuk az erős pr-ral rendelkező cégtől, hogy minden kis változtatást komoly propagandával vezetnek be.

Az új változat négy említésre méltó újdonságot tartalmaz: függőleges olvasási mód, Markdown Notes támogatás, átszervezhető panelek, illetve a keresőmotorok átrendezhetősége.

A bejelentés szerint a legfontosabb a szokásos módon felhasználói kérések nyomán bevezetett függőleges olvasási mód, mivel ezt a lehetőséget jelenleg egyetlen böngésző sem biztosítja. Ez a funkció főként a kelet-ázsiai nyelveken (kínai, japán, koreai) íródott weboldalak felhasználói számára kedvez, ahol fentről lefelé olvasnak. A lehetőséget természetesen kiegészíti és bővíti a fontválasztás, a sormagasság, a hasáb méretének, illetve a háttér beállításának lehetősége is. Ez a módosítás számunkra nem sokat jelenthet, de terjeszkedési szempontból fontos lehet, mivel kiváló marketingeszköz a keleti piacokon való terjeszkedéshez.

A Markdown jelölőnyelv támogatásának továbbfejlesztése a megjegyzések készítésénél szintén speciális funkció, mely az ezt használók számára – leginkább bloggerek, újságírók, kutatók kedvelik – lehetőséget ad szövegeik formázására, illetve jegyzeteik szervezésére.

A Web Panelek szintén kedvelt lehetőség, amikor a felhasználók az oldalsávba teszik a gyakran használt oldalakat – ez most annyiban bővült, hogy javítottak a testreszabhatóságon, egyszerű szervezni, átrendezni a paneleket.

A negyedik változtatás apróság, de a bejegyzés szerint sokan kérték: a kiválasztott keresőmotorokat most már könnyebb átrendezni és szervezni.

Azóta történt

Előzmények