Képekben erősít a Vivaldi legújabb verziója

Az újdonságok többsége azt kívánja demonstrálni, hogy a Vivaldinál a felhasználó az úr, és kérésre akkor is bővítenek, ha az látszólag túl sok melóval jár.

A Vivaldi ma kiadta a böngésző legújabb verzióját, és az 1.12-es változat főként a képekkel, megjelenítéssel kapcsolatban hoz újdonságokat: gyors hozzáférés a képtulajdonságokhoz, a letöltési információkat bővítették, illetve megjelent egy beállítási lehetőség, mellyel a weboldalak témáiban a színárnyalatok telítettségét, szaturációját lehet szabályozni.

A változtatások közül az első a legfontosabb – nem is elsősorban azért, mert egy hasznos új funkciót kínál, hanem azért mert a Vivaldi koncepciójába szorosan illeszkedik: a felhasználónak bizonyos, gyakori feladatok elvégzésére ne kelljen külső alkalmazást használnia, hanem az be legyen építve a böngészőbe. Jelen esetben (Image Properties – képadatok) arról van szó, hogy ha a megjelenő képekre az egér jobb gombjával rákattintunk, akkor a legördülő panelen megjelennek a kép legfontosabb metaadatai:

  • fájlnév és URL
  • a készítéshez használt kamera típusa
  • szenzoradatok
  • expozíció és fókusz
  • hisztogram, fehéregyensúly, színmélység
  • méret
  • idő
  • a kép feldolgozásához használt szoftver

Az oldalpanelen több gyakran használt eszközhöz lehet hozzáférni, ezek egyike a letöltésekről szól. A felhasználók jelezték a fejlesztőknek, hogy itt több információt szeretnének itt látni, így ezt bővítették, mostantól egy kattintással láthatóak a következő adatok: fájlnév, a letöltési sebesség, a letöltés helye (URL), a célmappa, dátum és idő. Emellett ki lehet választani, hogy a panel milyen szempontok alapján listázza a letöltéseket (név, típus, méret, kezdő és záró dátum, cím).

A harmadik, aprónak nevezhető újdonság, a weboldalak témáinál a színárnyalatok telítettségének beállítási lehetősége szintén felhasználói kérésre került bele a böngészőbe, és a blogbejegyzés szerint felmutatásának elsődleges célja nem is maga a funkció, hanem hogy a Vivaldi koncepciójának másik fontos elemét hangsúlyozzák: a fejlesztők a felhasználók kívánságaira koncentrálnak, őket akarják kiszolgálni, akkor is ha az nüansznyi és keveseket érint.

Azóta történt

Előzmények