Vírusrekord dőlt meg az idén

Az idei év első hat hónapjában 10 millió új rosszindulatú programot regisztrált a McAfee – ez rekordnak számít az iparág történetében, hiszen sosem volt még arra példa, hogy ennyi új kártevő jelenjen meg fél év leforgása alatt. Az IT-biztonsági cég jelentése szerint az időszakban naponta átlagosan 55 ezer malware ütötte fel a fejét, de egyébként a második negyedévben jóval nagyobb volt a vírusirtók aktivitása, mint az elsőben. A legnépszerűbb kártevők a Windowsok automatikus lejátszás funkcióját kihasználó, illetve a jelszólopó programok voltak, de változatlanul elterjedtek az álvírusirtó szoftverek is.

„Látható, hogy az internetes bűnözők egyre inkább figyelnek arra, hogy mi érdekli az embereket, és ezt használják a gyanútlan áldozatok lépre csalására. Az eredmények ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy nemcsak az internetbiztonsági felvilágosításra kell nagyobb hangsúlyt fektetni, de az IT-biztonsági szervezeteknek stratégiát is kell váltania: nem reagálni kell, hanem elébe menni a bűnözőknek” – nyilatkozta Mike Gallagher, a McAfee műszaki vezetője.

A jelentésből az is kiderül, hogy a kéretlen reklámlevelek forgalmának növekedése mára jelentősen lelassult, a második negyedévben mindössze 2,5 százalékos volt.

Azóta történt

Előzmények