Az Intel felvásárolja a McAfee-t

Az Intel ma bejelentette, hogy megállapodást írt alá az IT-biztonsági szoftvereket gyártó McAfee felvásárlásáról. A chipgyártó az eddigi profiljától idegen akvizíció részeként körülbelül 7,68 milliárd dollárt – részvényenként 48 dollárt, a szerdai záróárfolyamnál 60 százalékkal többet – fizet készpénzben a McAfee-tulajdonosoknak. Az ügyletet mindkét vállalat igazgatótanácsa egyhangúlag jóváhagyta, lezárására a részvényesi és hatósági engedélyek megszerzését követően kerül majd sor.

Az 1987-ben alapított McAfee az IT-biztonsági piacon a Symantec mögött a második legnagyobb gyártó. A körülbelül 6100 alkalmazottat foglalkoztató cég tavaly 20 százalékkal, 1,93 milliárd dollárra növelte árbevételét, bruttó nyereséghányada közel 80 százalék volt. Az akvizíció lezárást követően az Intel százszázalékos tulajdonában lévő leányvállalatként működik majd tovább, a chipgyártó szoftverekért és szolgáltatásokért felelős üzletágának részeként.


Egy bájos videó, melyben a cégek vezetői csevegnek az akvizícióról

„A múltban az energiahatékony teljesítmény és az internetes kapcsolat voltak a számítástechnikai követelményei. A jövőben ezekhez harmadik oszlopként csatlakozik a biztonság” – idézi a felvásárlást bejelentő sajtóközlemény Paul Otellinit, az Intel vezérigazgatóját. Az e tekintetben részletekbe nem bocsátkozó kommünikéből kiderül, hogy a chipgyártó olyan hardveresen gyorsított biztonsági megoldások bevezetésében is gondolkodik, melyek valós idejű védelmet nyújthatnak majd a felhasználóknak.

Elemzők megjegyzik, hogy az ügylettel az Intel csökkenti függőségét a szeszélyes PC-piactól, és egy gyorsan növekvő piacra vásárolja be magát. A chipgyártó egyébként nem először vesz szoftvercéget, tavaly vásárolta fel 884 millió dollárért a Wind River Systemset, amely beágyazott rendszerekhez fejleszt operációs rendszert, middleware szoftvereket és szoftverfejlesztő eszközöket. Azt pedig éppen a hét elején jelentették be, hogy megveszik a Texas Instruments kábelmodemes üzletágát.

A McAfee-felvásárlás az Intel történetének legnagyobb értékű akvizíciója.

Azóta történt

Előzmények