Foci-vb: sok a vírusos spam és weboldal

Hatalmas tömegben indítottak útnak vb-szenzáció hírével csábító, többnyire veszélyes csatolmányt hordozó kéretlen leveleket internetes bűnözők – figyelmeztetett ma a VirusBuster. Felhasználóktól, partnerektől és spamcsapdákból érkező levelek tízezreit elemzi és kategorizálja naponta a hazai informatikai biztonsági cég spamlaborja, és a legutóbbi napok fogása alapján a szakemberek úgy érezték: fontos figyelmeztetniük a veszélyre.

Hirdetés

„Amint az várható volt, a számítógépes bűnözők igyekeznek meglovagolni a labdarúgó-világbajnokság iránti felfűtött érdeklődést. Aggasztó és növekvő számban észlelünk olyan üzeneteket, amelyek egy állítólagos FIFA-hírt használnak csalétkül arra, hogy rábírják a címzettet: nyissa ki a levél csatolmányát. Persze a mellékelt küldeményben szinte mindig valamilyen kártevő rejtőzik” – mondja Stange Szilárd, a VirusBuster technológiáért felelős termékmenedzsere, hozzátéve: szerencse, hogy a leveleket angolul írják, így talán a magyar olvasók kevésbé hajlamosak felülni a trükknek.

„FIFA World Cup 2010 scandal news, read attached document.” (FIFA-világbajnokság 2010 botrány hír, olvassa el a mellékelt dokumentumot) – szól például egy tipikus spam rövid szövege. Aki azonban színes hírre számít, csalódni fog, ha rákattint a csatolt állományra.

Ha ilyen levelet találunk a postaládánkban, dobjuk azonnal a szemétbe, semmiképp ne nyissuk meg a veszedelmes küldeményt – tanácsolja a VirusBuster. „És vigyázat: a vb-vel nemcsak üzenetben élnek vissza, rengeteg rosszindulatú weboldalt is felállítottak a weben a nevezetes alkalomra. Legyünk hát óvatosak, s feltétlenül használjunk naprakész antivírus-szoftvert!” – teszi hozzá Stange Szilárd.

Azóta történt

Előzmények