Újra figyelmeztette az Apple-t Margrethe Vestager

Vestager felszólította az Apple-t, hogy az ne használja a magánszféra és a biztonság szavakat pajzsként a verseny korlátozásához.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa, valamint digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke arra figyelmeztette az Apple-t még a múlt hét végén, hogy ne használja a magánszférával és a biztonsággal kapcsolatos aggodalmakat arra, hogy lekorlátozza a versenyt és a riválisokat az App Store-ral kapcsolatban (Tim Cook szerint ez a kettő az oka annak, hogy a felhasználók az alkalmazásbolton kívülről nem telepíthetnek appokat).

Vestager vezetésével tavaly állt össze a DMA nevű tervezet, amely kényszerítené az Apple-t, hogy megnyissa az App Store-t, a felhasználók pedig az internetről vagy külsős alkalmazásboltokból tölthessenek le appokat.

Tim Cook szerint a tervezet jelenlegi formájában megsemmisítené az iPhone-ok biztonságát. Vestager most jelezte: osztja Cook biztonsággal kapcsolatos aggodalmait, szerinte mindenki számára elképesztően fontos a biztonság és a magánszféra.

Vestager hozzátette, hogy a fontos dolog az, hogy ezeket ne használják a verseny korlátozására. Szerinte a fogyasztók sem a biztonságot, sem a magánszférát nem adnák fel, ha másik alkalmazásboltot vagy a sideloadingot alkalmaznák. A biztos utalt rá, hogy nyitottak a tervezet módosítására és a megoldások keresésére.

Vestager beszélt arról is, hogy az Apple magánszférát érintő változtatásai egyelőre nincsenek a célkeresztjében (a reklámkövetés korlátozására gondolt iOS-en). Szerinte az jó dolog, amikor a szolgáltatásban könnyedén be tudjuk állítani a preferenciáinkat, hogy akarjuk-e, hogy egy app használaton kívül is kövessen – egészen addig, amíg ez a feltétel mindenkinél adott. Szerinte nincs okuk feltételezni, hogy az Apple-nél ez másként lenne.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények