Dél-Korea megtorpedózza az Apple és Google alkalmazásboltok jutalékrendszerét

Hatalmas érvágás a Google és az Apple számára, hogy a szoftverfejesztők a törvény értelmében más fizetési rendszereket is használhatnak, így elvághatják az alkalmazásboltokat a jutalékoktól.

Régóta és sok országban vitatéma, hogy a Google és az Apple hatalmas alkalmazásboltjai mennyi jutalékot szednek a fejlesztőktől, és miért.

A dél-koreai törvényhozók tegnap elfogadtak egy törvényt (már csak az elnöknek kell aláírnia), amely szerint a nagy alkalmazásboltok üzemeltetőinek tilos arra kényszeríteni a szoftverfejlesztőket, hogy a platform üzemeltetőjének fizetési rendszereit használják. Ezzel gyakorlatilag elvágják az Apple-t és a Google-t a jutalékszedéstől az in-app-vásárlások kapcsán.

Ilyen döntésre még egyetlen nagyobb országban sem volt példa, annak ellenére, hogy egyre nagyobb kritika illette az óriásokat az akár 30 százalékos „adó” miatt.

A Google úgy reagált a fejleményekre, hogy értékelik, hogyan tudnak együttműködni a törvénnyel, miközben megmarad az a modell, ami magas minőségű operációs rendszer és alkalmazásbolt támogatását teszi lehetővé. Heteken belül tájékoztatót ígértek, de hangsúlyozták, hogy a Google Play sokkal többet nyújt, mint fizetésfeldolgozás, a szolgáltatásai révén pedig az Android ingyenes maradhat, miközben a fejlesztők eszközöket és globális platformot kapnak fogyasztók milliárdjainak eléréséhez.

Az Apple a múlt héten úgy nyilatkozott, ez a modell teszi lehetővé az alacsony eszközárakat a fogyasztók számára, és a platformok, fejlesztők számára is garantálja a pénzügyi sikert. Ahogyan a fejlesztőknek pénzbe kerül appot építeni, nekik pénzbe kerül rendszert és app store-t építeni és üzemeltetni – fogalmaztak. Az Apple szerint a dél-koreai törvény miatt az App Store-vásárlásokkal szembeni bizalom visszaesik majd.

Sok szakértő szerint hamarosan Amerika is bevezheti a dél-koreai példát.

Azóta történt

Előzmények