Ausztrália megrendszabályozná az Apple és a Google alkalmazásboltjait

Az ausztrál hatóságok szerint szabályozásokra van szükség, ha nem változtatnak a vállalatok.

Az ausztrál versenyhatóság kijelentette, hogy szabályozásokra lehet szükség az Apple és a Google alkalmazásboltjai kapcsán, amennyiben a két óriás nem teszi meg a szükséges lépéseket a felmerült aggályok fényében.

A két nagy alkalmazásbolt globálisan is domináns szerepét már sok fejlesztő kritizálta, főleg azért, mert kötelező átadniuk a bevételeik egy részét.

Az ausztrál hatóságok szerint a fejlesztőknek lehetővé kell tenni, hogy alternatív fizetési megoldásokat kínáljanak a fogyasztók számára, a Google és az Apple által gyűjtött adatokat pedig külön kellene tárolni. Azt is nehezményezte a versenyhatóság, hogy a fogyasztók nem tudják maradéktalanul törölni (vagy megváltoztatni) a gyárilag telepített vagy alapértelmezett alkalmazásokat.

A tájékoztatás szerint az Apple-nek és a Google-nek is van lehetősége lépéseket tenni az ügyben – egyik cég sem reagált a történtekre. Az ausztrál hatóság azt mondja, más országok törvényeit is megvizsgálja, mielőtt döntéseket hoz.

Hasonló helyzetben van egyébként a világ számos országában a két nagy óriás és a big tech többi szereplője is. A múlt héten amerikai szenátorok arról faggatták az Apple-t és a Google-t, hogy visszaélnek-e a domináns piaci szerepükkel a kisebb riválisok kárára. A vállalatok képviselői azt mondták, hogy az alkalmazásboltok szoros felügyeletére és az árbevétel megosztására azért van szükség, hogy biztonsági intézkedéseket tehessenek, és megvédhessék a fogyasztókat a káros appoktól és bűnözői gyakorlatoktól.

Azóta történt

Előzmények