Védtelen a hackerektől az USA légiforgalmi irányítása

Egy kormányzati vizsgálóbizottság felmérése szerint alig javult az amerikai légiforgalmi irányítás felkészültsége egy esetleges számítógépes támadás elkerülésére. Az először 2000-ben elkészített felmérés legújabb eredményei azt mutatják, hogy bár a szövetségi légügyi hatóság (FAA) felmutatott bizonyos fejlődést e területen, a irányítórendszer lényegében továbbra is védtelen egy hackertámadással szemben.

A leglényegesebb hiányosságok az elavult biztonsági protokollok alkalmazásában és a dolgozók nem megfelelő vészhelyzeti tréningjében jelentkeznek. Ezek miatt a bizottság kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy vajon képes lenne-e a légiforgalmi irányítás életben tartani a rendszert egy támadás esetén, vagy egyáltalán, képes lenne-e érzékelni a behatolást.

Az Egyesült Államok légiforgalmi irányítása megközelítőleg 46 millió repülőgépet szolgál ki évente – és a jelentés szerint "nem kielégítően felügyeli a számítógépes hálózatot, a szoftverfrissítéseket, a felhasználói hozzáféréseket, jelszavakat és jogosultságokat".

Azóta történt

Előzmények