V4: közös digitális tudásközpont létrehozásáról állapodtak meg

Erről az IVSZ Smart 2021 konferencia kísérő rendezvényén állapodtak meg a V4-országok (Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) képviselői.

A New V4lley Regionális Digitális Tudásközpont feladata a V4-országok miniszterelnökei által februárban aláírt krakkói nyilatkozatban megfogalmazott, a közép-kelet-európai régió digitális átalakulását célzó lépések elősegítése lesz.

A tudásközpontban Magyarországot az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért képviseli, létrehozását az IVSZ által szervezett SMART 2021 hibrid konferencia részét képező SMART Region: A New V4lley Emerges eseményen jelentették be a V4-országokban működő infokommunikációs iparágat képviselő szervezetek.

A közlemény szerint a tudásközpont létrehozása tovább erősíti a korábban már megkezdett többoldalú szakmai együttműködést a V4-ek, illetve potenciálisan valamennyi közép-kelet-európai ország IKT-szektorának fejlesztésében résztvevő szervezetek képviselői között, támogatva a digitalizáció által vezérelt gazdasági fejlődést, javítva az országok versenyképességét, elősegítve a régió digitális transzformációját.

„A digitalizáció egyik legfontosabb jellemzője, hogy nem ismer határokat. Ha sikeresek akarunk lenni a gazdaság és a társadalom digitálissá tételében, akkor mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a valóságban is összenőjön mindaz, ami összetartozik. Márpedig a régió cégei számára a kitörést az jelenti, hogy az egy évszázada mesterségesen felaprózott piacok minden szempontból egységessé váljanak. A méretek növelésével és a verseny fokozásával, valamint a digitalizáció nyújtotta képességekkel igazi boom előtt állhat a tág értelemben vett V4-régió, amelynek jó esélye van arra, hogy Európa Szilícium-völgyévé váljon” – mondta el a digitális tudásközpont létrehozását célzó megállapodás kapcsán Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke.

Úgy fogalmaznak, hogy a régióban működő infokommunikációs iparági szervezetek együttműködése terén újabb jelentős lépésnek tekinthető a New V4lley létrejötte, mivel a központ hatékonyabbá teheti a jó gyakorlatok, az innovatív ötletek megosztását a visegrádi országok között. Emellett a tudásközpont kiemelt célja, hogy a V4-ek kormányait támogassa a szakpolitikai szintű együttműködésekben az IKT-szervezetek, tanácsadó cégek és kormányzati intézmények részvételével működő platformon keresztül.

A tudásközpont létrehozása kapcsán az egyik kiemelt cél a digitális gazdaság minél pontosabb, egységes módszertan alapján történő mérése az érintett országokban. A megfelelő, egymással összevethető mérőszámok, valamint az egységes kutatási és mérési módszerek elengedhetetlenek a digitális stratégiák meghatározásához és összehangolásához – írják.

A tudásközpont létrehozását rögzítő nyilatkozatotaz alábbi szervezetek írták alá:

  • Cseh Köztársaság: ASE (Asociace spotřební elektroniky)

  • Lengyelország: DigitalPoland (Fundacja DigitalPoland)

  • Szlovák Köztársaság: ITAS (IT Asociácia Slovenska)

  • Magyarország: IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Azóta történt

Előzmények