Két amerikai kormányt is elmeszelt a bíróság

Az Egyesült Államok illetékes fellebbviteli bírósága ma kiadott határozatában kimondta, hogy a telefonos metaadatokat gyűjtő kormányzati tömeges megfigyelési program – melynek kiemelt szereplője a legfontosabb nemzetbiztonsági szolgálat (National Security Agency – NSA) – törvénytelen volt, mivel minderre nem adott felhatalmazást a híres/hírhedt nemzetbiztonsági törvény, a Patriot Act.

A bíróság értelmezése szerint a Patriot Act széles körű adatgyűjtési jogosítványokat ad a kormányzati szervek kezébe – de csak akkor, ha azok egy nyomozáshoz, egy vizsgálathoz szükségesek, a tömeges adatgyűjtésre ezek a rendelkezések nem hatalmazzák fel a hatóságokat.

A pert az állam ellen egy polgárjogi szervezet (American Civil Liberties Union) indította, akik az alsóbb fokú ítélet után fellebbeztek. Az előző döntésben a bíróság kimondta, hogy a megfigyelési program nem sértette az alkotmányos jogokat. A fellebbviteli bíróság viszont félretette az alkotmányosság kérdését, és azt vizsgálta, megvolt-e a Bush-, illetve az Obama-kormányzatnak a törvényi felhatalmazása az adatgyűjtésre.

A bíróság ugyanakkor nem rendelte el az adatgyűjtés leállítását, feltehetően azért, mert a Patriot Act azon szakasza, melyre a kormányok hivatkoztak, június elsején érvényét veszti, így a Kongresszus újratárgyalja majd.

Azóta történt

Előzmények