Csütörtöktől a mozikban a Citizenfour

Hirdetés

Az Edward Snowden történetét feldolgozó Oscar-díjas Citizenfourt csütörtöktől a Művész, Puskin, Toldi, Tabán és a Cinema City Aréna mozikban tekinthetik meg a hazai nézők. A filmet Magyarországon először hivatalosan a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon lehetett megnézni, ahol mindkét előadás teltházas érdeklődést váltott ki, ezen kívül néhány egyetemi és tudományos fórumon, valamint zárt klubokban is voltak már vetítések, vitafórumok, értékelések (OSA-CEU, ELTE BTK, H.A.C.K.). Az Open Society Archive (OSA) által rendezett esemény résztvevőivel élő skype-közvetítésen osztotta meg gondolatait Snowden ügyvédje, Anthony Romero, és a botrányt kirobbantó Guardian munkatársa, Gill Philips.


[+]

A film elkészítésének előzményeit 2013 januártól érdemes megismerni. Az ismert dokumentumfilmes, Laura Poitras már két éve dolgozott egy megfigyelésről szóló filmen, amikor kódolt e-mail üzeneteket kapott a Citizenfour álnév alatt író Edward Snowdentől. Később aztán Snowden felfedte, hogy valójában magas rangú adatelemző, aki hajlandó kiteregetni az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) nagyszabású lehallgatási tevékenységét, Pointrasnak pedig sikerült meggyőznie Snowdent, hogy dokumentumfilmet készíthessen róla.

A Citizenfourban elkísérhetjük Pointrast és Glenn Greenwald újságírót Hong Kong-ba, és végigkövethetjük, ahogyan Snowden átadja nekik a magánszféra válogatás nélküli, illegális megsértését bizonyító titkosított anyagokat. A mindvégig rendkívül izgalmas, a hajtóvadászat pillanatait is megörökítő történet egy ízig-vérig dokumentfilmes közegben folyamatosan leköti a néző figyelmét. Pointras filmje zsigerileg érezteti velünk az ellenőrizetlen kormányzati megfigyelés veszélyeit – megtekintése után másképp nézünk majd a telefonunkra, a leveleinkre, a bankkártyánkra, a böngészőnkre és a közösségi profilunkra is.

A Citizenfour idén elnyerte a legjobb dokumentumfilm Oscar-díját. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik a fővárosi mozikban.

Azóta történt

Előzmények