Szinte minden alkatrésztől megfosztja az USA a Huawei-t

A jelentések szerint már exportlicenceket sem oszt ki az USA, így a Huawei-t lassan minden alkatrésztől elvághatják. A holland és japán exportot is lekorlátozták Kína felé.

Az utóbbi hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy az USA fokozza a nyomást Kínával szemben a technológiai és chipszektorban, ehhez pedig a szövetségeseit és az azokon keresztüli további exportkorlátozásokat is beveti.

A jelentések szerint a Biden-kormány többé már nem ad ki olyan licenceket az amerikai cégek számára, amelyek lehetővé teszik, hogy bizonyos eszközöket értékesítsenek a Huawei számára.

A korábbi exportkorlátozások miatt 5G-t, fontos technológiát és Google-szolgáltatást eddig sem kaphatott a Huawei, de sok egyéb alkatrészt és technológiát igen, ehhez a kereskedelmi minisztérium adott engedélyeket – így kapott például 4G-s Qualcomm chipeket a Huawei.

Bár hivatalosan egyik fél sem beszélt a változásokról, a Bloomberg, a Reuters és a Financial Times is megerősítették azokat. Kína szerint az USA visszaél helyzetével, és a nemzetbiztonságra hivatkozva ok nélkül nyomja el a kínai cégeket.

A jelentések szerint a Huawei nem csak 5G-s, de 4G-s, Wi-Fi 6 és Wi-Fi 7-es, AI-alapú és felhős megoldásokat sem kaphat többé.

Nem segít a Huawei-en és Kínán az sem, hogy a napokban Hollandiával és Japánnal is megállapodott az USA a chipek exportkorlátozásáról. A konkrétumokat nem valószínű, hogy nyilvánosságra hozzák, de a chipgyártók és a chipgyártást végző gépeket készítő ASML mind intézkedni kényszerültek a Kína felé történő export komoly korlátozására. Hivatalosan nem beszélhetnek a részletekről.

Azóta történt

Előzmények