Kínától védené a chiptechnológiát Hollandia

Állandó terítéken van, hogy az ASML még tovább korlátozza Kína felé a modern gépek exportját – ezt a holland védelmi minisztérium már 2020-ban is szorgalmazta.

Miközben az USA újabb és újabb korlátozásokat vezet be az idő múlásával Kína felé (ez pedig egyre nagyobb hatással van a chipszektorra és annak szereplőire is); addig elmondható, hogy az utóbbi hetekben Hollandiát és a a chipgyártó eszközök piacán egyeduralkodó ASML-t is rá akarják venni erre.

A holland Het Financieele Dagblad beszámolója szerint igazából a holland védelmi minisztérium már 2020-ban is azt tanácsolta a kormánynak, hogy az ASML ne exportálhasson semmilyen modern gépet Kínának. A javaslat katonai és biztonsági érdekekre hivatkozik, közép és hosszú távú fontosságot említ, továbbá az egyedi technológia lehető legnagyobb védelmének fontosságát említi.

Az ASML EUV technológia, legmodernebb gépei egyenként 200 millió dollárba kerülnek.

A jelentés azért is időszerű, mert a holland kormány is további intézkedéseket fontolgat az ASML Kína felé történő exportja kapcsán. Mark Rutte miniszterelnök a napokban Joe Biden amerikai elnökkel is találkozott az USA-ban, többek között ezt a témát is megvitatták. Az USA folyamatosan próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy szerintük milyen veszélyeket rejt a technológia exportálása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASML

Azóta történt

Előzmények