Az USA kibertámadást indított az ISIS ellen

Az Egyesült Államok új, a korábbinál sokkal szélesebb körű kiberháborút indított a magát Iszlám Államnak (ISIS) nevező terrorszervezet ellen – írja hosszú hétvégi riportjában a The New York Times.

A Barack Obama jelenleg zajló európai egyeztetésein is szóba kerülő műveleteket a hat éve megalapított katonai szervezet, a Kiberparancsnokság (Cyber Command) irányítja, célja pedig, hogy a kibertérben igen aktív ISIS digitális tevékenységét (propaganda, toborzás, kapcsolattartás, hackertámadások stb.) visszaszorítsák, ahol lehet, megakadályozzák.

A tevékenység jellegéből fakadóan kevés információt osztottak meg a nyilvánossággal, Ashton B. Carter védelmi miniszter tömören annyit közölt: „Kiberbombázást végzünk. Ilyet még sosem csináltunk.” Az akciókat egy újonnan létrehozott csapat hajtja végre, melyet a Special Operations különleges egységek mintájára állítottak fel.

Több szinten

Hivatalos forrásokból a Times annyit tudott meg, hogy korábban valamilyen módon „beépültek”/„behatoltak” a terroristák hálózataiba, hogy információkat szerezzenek, megismerjék a parancsnokok online viselkedését, taktikáit. A most következő fázisban megpróbálnak dezinformációkat terjeszteni, hogy megkönnyítsék az ISIS ellen harcoló csapatok dolgát (például egyszerűbben támadható helyekre orientálják a terroristákat). Egy másik típusú akcióban azokba a pénzmozgásokba akarnak beavatkozni, melyek az ISIS ellátását, utánpótlását szolgálják – pl. megakadályozni átutalásokat, illetve eltéríteni az összegeket.

A Times megjegyzi, hogy – legalábbis a kommunikáció szintjén – ez hatalmas változás a Cyber Commandnál, ők ugyanis még pár éve is tagadták, hogy támadásra alkalmas technológiákat fejlesztenének, azt hangsúlyozták, hogy ez egy kibervédelmi szervezet. Ugyanakkor sok száz millió dollárt költöttek arra, hogy a főleg megfigyelésre és hírszerzésre kifejlesztett technológiákat úgy alakítsák át, hogy azok támadásra is alkalmasak legyenek. E kérdésben ki is alakult egy jelentős feszültség a hírszerző ügynökséggel (NSA), akik attól tartanak, hogy az akciók hatására bezárulnak a megfigyelt csatornák, így nehezebb lesz az információszerzés.

A katonák ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a kibertámadás csak egyetlen eszköz az az ISIS ellen folytatott háborúban, és fő célja kommunikációs zavarok okozása.

Azóta történt

Előzmények