Nem adta meg a PIN-kódját a rendőröknek – elítélték

A volt katona Szíriában akart a terroristák ellen harcolni, de épp a terrorellenes törvény alapján kapott büntetést.

Hírügynökségi tudósítás szerint egy 23 éves walesi volt katona bűnösnek vallotta magát azon a tárgyaláson, melyen azzal vádolták meg, hogy – mivel a rendőrség kérésére nem adta meg telefonjának PIN-kódját a hatóságnak – megsértette a terrorellenes törvény egyik rendelkezését.

Robert Clarke-ot szeptemberben tartóztatták le a Heathrow repülőtéren, amikor arra készült, hogy Szíriába utazik, és ott a kurdokhoz csatlakozva harcolni fog az ISIS terroristái ellen. A terrorellenes egység tagjai azért tudtak a szándékáról, mivel a közösségi oldalakon többször is beszámolt erről – ennek következtében a rendőrök négy alkalommal is megpróbáltak rá nyomást gyakorolni, hogy adja fel tervét.

A rendőrök a repülőtéren megmotozták, lefoglalták a személyes tárgyait, útlevelét, telefonját, „terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény” gyanújával letartóztatták, majd visszaszállították Walesbe. Habár a letartóztatás indoka furcsának tűnhet, ez valójában azt takarja, hogy Clarke nem adta át iPhone-ja PIN-kódját, azt mondta, hogy ujjlenyomat-felismeréssel lépett be a készülékbe, a kódot már elfelejtette.

Letartóztatása után őrizetben maradt, és mivel ezt szintén megosztotta a világgal, állítólag ezek után több halálos fenyegetést is kapott magukat iszlám terroristáknak nevezőktől, ezért biztonsága érdekében magánzárkában helyezték el a börtönben.

Clarke most bűnösnek vallotta magát abban, hogy akadályozott egy nyomozást, és ezek után a bíróság 12 hónap közösségi munkára ítélte, megtiltották neki, hogy egy évig elhagyja az Egyesült Királyság területét, illetve 50 óra ingyenes közmunkát is el kell végeznie. Ezeken kívül 85 fontot (kb. 30 ezer forintot) be kell fizetnie a kormány egyik segélyalapjába. Viszonylag olcsón megúszta, esetében ugyanis a kiszabható maximális büntetés három hónap börtön, illetve akár 2500 fontos pénzbírság. De valójában az az igazán súlyos következmény, hogy Clarke-nak olyan priusza keletkezett, amelyen szerepel, hogy „terrorizmussal kapcsolatos” bűncselekmény miatt ítélték el.

Azóta történt

Előzmények