Zuckerberg nem védi a gyerekeket, megint beperelték

Újabb per az USA-ban: ezúttal Új-Mexikó állam perelte be a Metát és Zuckerberget. Súlyos vádakkal illették az óriást a gyermekek kapcsán.

Új-Mexikó állam államügyésze, Raul Torrez közölte: beperelték a Metát, a Facebookot és Mark Zuckerberget, mert egyszerűen nem tudják megvédeni a gyerekeket a szexuális visszaélésektől, támadásoktól, online zaklatástól, emberkereskedelemtől.

Az állam vizsgálatai szerint a Meta közösségi oldalai nem biztonságosak a gyerekek számára, de elsődleges helyszínek a „ragadozók”, gyermekpornóval kereskedők, kiskorúakkal intim kapcsolatot keresők számára.

Az államügyész szerint a Meta lehetővé teszi a felnőtteknek, hogy felkutassa, felkeresse és nyomás alá helyezze a gyerekeket, hogy azok szexuális tartalmú képeket mutassanak magukról vagy vegyenek részt pornóvideókban.

A Meta szerint ők kifinomult technológiával és gyermekvédelmi szakértőkkel jelentik a kapcsolódó tartalmakat a hatóságoknak, az információkat és eszközöket más cégek és hatóságok felé is megosztják. Csak augusztusban több mint 500 ezer fiókot zártak be ilyen téma kapcsán.

Torrez szerint azonban Zuckerberg és a többi vezető tudják, hogy a termékeik súlyos károkat okozhatnak a fiataloknak, ennek ellenére nem vezetnek be szükséges változtatásokat, hogy megvédjék őket.

Montana állam is beperelte a Metát, amiért az Instagram szándékosan okoz függőséget, főleg a kiskorúaknál. Októberben pedig több mint 40 amerikai állam perelte be a Metát, amiért a fiatalok mentális krízisét mélypontra taszítja, a platformjait függőséget okozóvá építi.

Az államügyészek szerint a Meta újra és újra félrevezeti az emberek a platformjai veszélyei kapcsán, a gyerekeket és fiatalokat tudatosan teszi függővé a közösségi médiával szemben.

Hasonló perek tömegei indultak el az USA-ban, ezek a TikTokot és a YouTube-ot is érintik.

Ed Markey és Bill Cassidy amerikai szenátorok szerint a Meta szándékosan kerül egy gyermekek magánszféráját érintő törvényt is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények