Újjászületett az Apple Mac

Hirdetés

Az Apple a decemberrel együtt véget ért negyedévben 14 millió – eddig összesen pedig 42 millió – iPod zenelejátszót adott el, ami nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az időszakot 5,7 milliárd dolláros rekordforgalommal zárta – ezekkel a jó hírekkel indította nyitóbeszédét Steve Jobs a San Francisco-i Macworld kiállításon. Ez azonban csupán az elemzőket és a befektetőket izgatta fel, no meg ezzel együtt persze a részvényárfolyamot, amely 6,3 százalékos emelkedés után szimbolikus értéken, 80,86 dolláron zárt tegnap. A hallgatóság nagy része azonban másra várt, arra, hogy Jobs felfedje a huszonöt évvel ezelőtt az IBM PC-be épített 8086 processzorral – micsoda beszédes egybeesés! – szárnyalni kezdő Intel chipjeire épülő első Mac számítógépeket.


Otellini jelenlegi és Andy Grove egykori Intel-vezér Jobs társaságában (Fotó: Reuters)

Az Apple történetében mérföldkőnek számító platformváltást Paul Otellinivel, az Intel vezérigazgatójával közösen konferálta fel Jobs, bemutatva az új iMac asztali gépeket és a MacBook Pro névre keresztelt notebookot. Mindkét számítógépben a Yonah kódnéven fejlesztett kétmagos mobilprocesszor-leszármazott, a Core Duo chip dolgozik a korábban egyeduralkodó PowerPC helyett. Jobs elmondta, hogy még az idén a teljes hardverkínálat átköltözik Intel alapokra.

Az új iMac külseje szinte alig változott, és a platformváltás ellenére az ára is maradt a régi: a 17 hüvelykes kijelzővel ellátott változat Németországban nettó 1162 euróba, a 20 hüvelykes kijelzővel szerelt modell nettó 1507 euróba kerül, akárcsak a PowerPC G5 processzoros típusok. Ám Jobs állítása szerint ugyanazért a pénzért ezek a masinák kétszer-háromszor nagyobb teljesítményt nyújtanak. A teljesítménynövekedés a valamivel később, februárban piacra kerülő notebookok esetében – mivel a PowerBookok a régebbi PowerPC G4-re épültek – még szembetűnőbb, akár négyszeres is lehet.

A rendezvényen arra is fény derült, hogy – szemben az Apple-vezetők korábbi nyilatkozataival – az inteles számítógépekre a felhasználók akár Windowst is telepíthetnek majd, nincs olyan hardveres védelem a masinákban, amely a Mac OS X-hez kötné őket. A vállalat – mely azért még nem fog windowsos Maceket árulni – azzal indokolta a döntést, hogy így azokat is megnyerheti magának, akik eddig is szemeztek tetszetős dizájnú számítógépeivel, de a Microsoft platformjához vannak kötve. A redmondi szoftvervállalat egyébként szintén tegnap jelentette be, hogy a jövőben is forgalmazni fogja az Office for Mac irodai programcsomagot.

Azóta történt

  • Vista fut majd a jövő Macjén?

    Az Apple-Intel házasság után elvileg nem lehetetlen, hogy a Macintoshokra a jövőben akár Windows Vista is települhet.

  • Gyengélkedik az Intel

    Az elemzőket meglepték a várakozásokat alulmúló év végi számok. A negyedév győztese az AMD volt.

  • Nagyot kaszált az Apple

    Negyedéves jelentések: az iPodnak köszönhetően jól megy az Apple-nek, és túlzottan óvatos az eBay.

  • Mini „intelmek” az Apple-től

    Steve Jobs szokásához híven hihetetlen teljesítményről beszélt (nem is szabad hinni neki), ezzel indokolta a megújult Mac mini magasabb árát.

Előzmények