Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
Eleve csakis NN alapú gépi látásra (mostani AI) gondoltam végig amúgy. És ha az a gond, hogy nem volt elégféle minta betanításhoz, meg nem pont arra használják mint amire betanították, az pont az az alaptermészet, amire utaltam, és ami a fő gond. Nekem nem kell megmutatni, hogy a kocsi hátuljára erősített biciklinél ne nyomjak satuféket, akkor sem, ha még nem láttam olyat, mert nyilván, ha nem ül a biciklin senki, akkor az nem fog előre menni, stb., szóval rájövök, hogy rá van erősítve a kocsi hátuljára. Mostani ("klasszikus") gépi látásnál ezt az esetet be kell tenni a betanításba. Tán pont ezért is nevetitek ki, amit mondtam, hogy idővel csak a kép is elég lehet az idő javarészében. Mert ez a tapasztalat, hogy ilyen buta a gépi látás, nem "ért" mélyebben semmit, tehát nem lehet zűrös esetekben rá támaszkodni. Ezt mondom, hogy lehet, ezen túllépünk pár év alatt. Egy új GPS szerűség kiépítésénél hamarabb.
-
sztanozs
veterán
Ellenben a klasszikus gépi látás nagyon könnyen számunkra nonszensz értelmezésekkel ál elő, mert nincs mögötte ilyen model, és erre mondtam, hogy "geometriai alakzatokat" keres, de persze valójában textúrákat is, mozgást akár, de érted a lényeget.
Pont ez az amiben tevedsz. A modern gepi latas eseteben (AI/ML alapu feldolgozasban) betanitott modell van, ami feldolgozza a bejovo informaciot es "hozzailleszti" a modellhez. Nem azert ad hulyeseget, mert nem talalja meg a megfelelo geometriai alakzatot hanem azert, mert:
- nem volt eleg/jo minta a betanitaskor,
- nincs eleg parameter a modellben,
- nem arra hasznaljak a modell-t amire betanitottak,
- nem megfelelo a modell, amit betanitanak. -
ddekany
veterán
Arra próbáltam utalni, hogy egy ember ha látott egyszer valamit, akkor elég jó eséllyel felismeri félig takarásban, ha leöntötték festékkel, ha kettészakadt, stb., annak ellenére, hogy úgy sosem látta a "betanításkor". (Már ha van rá ideje, hogy felismerje.) Mert az embernek az nem csupán egy kép, hanem van mögötte egy modelled a 3D-s fizikai világról, mit több az emberi világ működéséről (a kép milyen értelmezésének van ott értelme). Ellenben a klasszikus gépi látás nagyon könnyen számunkra nonszensz értelmezésekkel ál elő, mert nincs mögötte ilyen model, és erre mondtam, hogy "geometriai alakzatokat" keres, de persze valójában textúrákat is, mozgást akár, de érted a lényeget. Ezért megbízhatatlan. A fő cél mostanság robotikában (is), hogy legyen egy átfogóbb világ model. Na, onnantól, ha azt mondod, hogy kb. itt van egy katonai repülőtér, akkor ha nincs GPS, akkor sem fogja kifutópályának nézni a szántón a csíkot vagy ilyesmit, mint ahogy te sem.
-
sztanozs
veterán
Nem ember generalja, hanem az agyam (ami szinten egy neuralis halo)
Egyebkent az ember sem "erti", hogy mi van kepen, hanem megtanulja, hogy az adott forma mit jelent; kb mint a viccben...Főnök a titkárnőnek:
- Miért javította ki Micike az "e" betűt "a" betűre?
- Hát mi értelme van annak, hogy "feszmérő"? -
ddekany
veterán
Igen, máshol is okoz gondot, de ezen a mellékszálon épp a katonairól volt szó.
De amúgy ez valamennyire vonatkozik nem-katonaira is, ahol tájékozódásra használják a GPS-t (nem órának, nem szinkronizálásra). A mai arra támaszkodó rendszerek bekrepálnak, ha kiesik, mert buták (bár talán némely önvezető rendszer már valamennyire kibírja anélkül is). Viszont egy idősebb ember, aki még fejből, meg előre megnézett papír térkép alapján tanult vezetni, némi kavarással odatalál általában. Annak ellenére, hogy nem használ iránytűt (pedig megtehetné), és gyanítom sokkal pontatlanabb benne a gyorsulás mérésen alapuló helymeghatározás, mint amit manapság értelmes összegért elő lehet állítani.
"amikor az adott terület látképe bármikor megváltozhat pl egy bombázás következtében?"
Embernél pl. működik bombázás után is a látás. Nyilván én itt a jövőbe vetítettem, amikor már nem tradicionális módon működik a gépi látás, kb. a referencia képhez hasonló geometriai alakzatokat/mintázatokat keresve, hanem "érti", hogy mi micsoda lehet a képen.
-
sztanozs
veterán
Gondolom a Trump adminisztracionak jo lesz a Glonass alternativakent, mivel az nem jelent akkora nemzetbiztonsagi kockazatot mint a gps...
-
L3zl13
nagyúr
Először is nem kizárólag katonai felhasználásra keresnek alternatívát, ahogy az a hírben is olvasható. A közelmúltban pl több kereskedelmi járat is GPS spoofing áldozata volt.
Másrészt meg gondolom a látás alapú felismerés különösen jól működik olyan esetben amikor az adott terület látképe bármikor megváltozhat pl egy bombázás következtében? -
L3zl13
nagyúr
A gépi látás megízhatósága rosszabb mint a GPS-é zavarással együtt.
És ez feltehetőleg ilyen lesz még jó darabig.
Arról nem is beszélve, hogy mit csinál egy ilyen technológia a tenger felett ahol nincsenek felismerhető viszonyítási pontok?
Az ideális alternatíva egy olyan technológia ami nem küldő adatokra támaszkodik. -
ddekany
veterán
válasz
Carlos Padre #15 üzenetére
Nincs még elég jó gépi látás (AI), ezért sokkal kiritikusabb a GPS, mint lesz. Nem azért nem elég jó általában, mert a képminőség rossz (akár látási viszonyok miatt), hanem mert kell mögé intelligencia, ami hozzád hasonlóan, felismeri mi micsoda, mert érti annyira világot. Ez a fő akadály, és ez talán lassan megoldódik.
"Ennel azert tobbszor van rossz ido feletek is nem?"
Mennyire rossz... látni azért általában lehet. De attól függetlenül sem szállsz fel, pl. túl nagy szélben. Sőt, van, hogy keréken se mész ha elkerülhető, mert túl nagy a sár. Akkor mész, amikor reális. De olyankor viszont blokkolják a GPS-t (vagy a távirányítás rádió kapcsolatát). De ha van valami, ami értelmezni tudja a képet ("AI"), akkor ez sokkal kisebb gond, mint jelenleg. Ezt akartam kifejezni.
-
Carlos Padre
veterán
Ha belegondolsz az 1% lokalisan sem igaz, 1 ev 1%-a mennyi is? 3.65 nap. Ennel azert tobbszor van rossz ido feletek is nem? Es akkor az ejszakakat nem is szamoltam. Raadasul globalisan ez mar 100% hisz valahol mindig esik, kod van, szel-ho-homok vagy egyeb vihar, ejszaka stb...
Nem veletlenul valtottak az optikai navigaciorol a GPS-re, mert ugye eredetileg minden navigacios eszkoz optikai volt, meg a repulokon is. -
ddekany
veterán
Én meg azt mondtam, hogy lehet, hogy hamarosan a GPS vagy megfelelője inkább "jó ha van" lesz mintsem kritikus. Ha csak kb. meg tudja mondani egy gyorsulás mérővel, iránytűvel, egyéb sebesség méréssel, hogy hol lehet, és néha pontosítja vizuálisan felismert jellegzetes tereptárgyakat, és megismeri a célpontot (akár csak jellegre, mint repülőtér, tüzérségi állás, stb.). Mint az emberi pilóták is tennék. Akiket amúgy éjjel is be lehet vetni (és nyilván tudod, hogy éjjel is lehet látni, szóval minek ez az 50% dolog...).
-
Ott a pont, nem a világűrben kell gondolkodni (legalábbis nem a mostani technológiával) mert egy közepes napkitörés úgy elvisz mindent ahogy azt kell.
Kvantumtech helymeghatározásra szerintem messze van, de megfelelő számítási kapacitással összehangolt lokális helymeghatározást már lehetne. Hisz csak azt kell számolni, merre mentél az origótól.
-
ddekany
veterán
válasz
Carlos Padre #8 üzenetére
Szóval mert az idő mondjuk 1%-ban olyan az időjárás, hogy ez nem működik, akkor ez hülyeség? Vagy mi ez "tőlem hallasz először ugye" duma...
-
xtremist
őstag
Az inerciális navigációs rendszerek továbbfejlesztésében nagy potenciál van, csak eddig háttérbe szorult a GPS miatt, lehet hogy ez most változik.
-
ergoGnomik
tag
válasz
Carlos Padre #8 üzenetére
Mi az a "hallótál"?
És mik az infravörös tartományban működő képérzékelők?
-
dchard
veterán
Amiről különös képpen nem esik szó, hogy ezeket a rendszerek használják többek között a távközlési hálózatok órajel szinkronizálására is. Mégpedig olyan módon, hogy a vivő frekvencia fázis átmenetein keresztül fázis zárt hurkot hoznak létre kvázi a műholdon lévő atomórával. Ami a probléma, hogy a navigációhoz használt kódméréshez képest a fázisméréshez sokkal jobb jel-zaj viszony kell, így ezt még könnyebb zavarni.
-
L3zl13
nagyúr
Ezek pont ugyanúgy érzékenyek a zavarásra és spoofingra mit a GPS.
Valószínűleg a starlinkre is igaz ugyanez.Szerintem teljesen más típusú megoldáson gondolkodnak.
Pl. nemrég láttam egy hírt, hogy repülőn teszteltek egy eddiginél várhatóan sokkal megbízhatóbb és pontosabb quantum alapú accelerometer-es kütyüt. [link] -
vmarci21
tag
A pontos lista kedvéért csak:
- GPS - USA (globális navigáció 1993-tól)
- GLONASS - Oroszország (globális navigáció 1995-től)
- Galileo - EU (globális navigáció 2016-tól)
- Beidou - Kína (globális navigáció 2018-tól)
- NavIC - India (globális navigáció várhatóan 2028-tól)
- KPS - Korea (globális navigáció várhatóan 2035-től) -
plömplöm
őstag
micsoda mázli, hogy jelenleg van már 4db globális satnav rendszer, ebből az egyik a gps.
ráadásul ez már folyamatban van. akarnak még egyet?
-
Cathfaern
nagyúr
És véletlenül pont arra jutnak, hogy a Starlink, vagy annak egy módosított verziója megfelelő lenne a célra
Új hozzászólás Aktív témák
it Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság kutatja az alternatívákat a GPS-re.
- Dell gyári töltők: 65W, 90W, 130W, 180W Garanciával
- LGA1700 Processzor foglalat javítás, foglalat csere
- Sapphire RX9070XT Nitro+ alza 3év gari
- SZERELEMGÉP! Corsair GAMER PC eladó BOMBA ÁRON! i7/1080Ti/32 Gb RAM/SSD!
- HP E24u G4 - egy függőleges hajszálkarc a képen- 1920x1080 - full HD - IPS - Hdmi - USB-C - Pivot
- ÚJ Bontatlan Apple Macbook Air 15,3" M3 8C CPU/10C GPU/16GB/256GB-(MC9E4MG/A) Ezüst - 3év garancia
- LG 24GN60R-B - 24" IPS / 1920x1080 FHD / 144Hz 1ms / FreeSync Premium / G-Sync & Adaptive Sync / HDR
- Kamerás bébiőr új 6hó jótállással!
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest