Rekorderedmény az Apple-nél

Az iPod zenelejátszó iránti kitartó keresletnek köszönhetően történetének legjobb negyedévét zárta az Apple Computer. A vállalat a harmadik pénzügyi negyedévben 3,52 milliárd dolláros árbevételt és 320 millió dollár, részvényenként 37 cent nyereséget hozott össze. Egy évvel ezelőtt a forgalom 2,08 milliárd dollár volt, a profit pedig 61 millió. Az eredmények nem csak az elemzők prognózisait, de az Apple saját várakozásait is felülmúlták.

A negyedév során 1,18 millió Mac számítógépet és 6,16 millió iPodot adott el a vállalat. A zenelejátszóból most hatszor annyi fogyott, mint egy évvel korábban. Szintén hizlalta az árbevételt a nemrég bemutatott Mac OS X Tiger operációs rendszer, aminek bevezetése a korábbi negyedévhez képest 44 százalékot javított a cég szoftvereladási mutatóin.

Az Apple 3,5 milliárd dolláros forgalmat és részvényenként 32 centes profitot vár a jelenlegi negyedévre, valamivel kevesebbet, mint a Wall Street. A konzervatív előrejelzést az indokolhatja, hogy ma még nehéz megbecsülni, milyen hatással lesz a Mac-eladásokra az Intellel kötött megállapodás. Amint az ismert, a vállalat a múlt hónap elején jelentette be, hogy az IBM PowerPC processzorok helyett 2006 közepétől a pc-s piacot uraló Intel chipjeit építi számítógépeibe. Szakértők szerint ez kivárásra készteti a felhasználókat.

Azóta történt

Előzmények