Európa nem adja fel: a német Theseus versenyre kel a Google-lel

Hirdetés


Thészeusznak Ariadné segített a labirintusban

Csütörtökön az Európai Unió támogatásáról biztosította Németország azon törekvését, hogy egy olyan keresőtechnológiát dolgozzanak ki, amely versenybe szállhat a piacvezető Google-lel, s erre a németek 120 millió eurót költhetnek.

E döntés – illetve a németek elhatározása – némiképp meglepő fordulat, hiszen januárban mi is hírt adtunk arról, hogy a francia-német rivalizálás és ennek politikai következményei miatt – akkor úgy tűnt – az európai kereső, illetve az a komplex, termékvonalat jelölő projekt, melyet Quaerónak neveztek el, gyakorlatilag kudarcot vallott. S hogy valami másról lehet szó, ezt jelzi, hogy az új program új nevet kapott: Theseus-projekt.

A tervek szerint egy komplex, multimédiás keresőt alakítanának ki, egy olyan teljes rendszert, amely az internet ma már látható továbbfejlődésének eredményeit is kezelni tudja majd; a hírek szerint az úgynevezett szemantikus web lebeg a kutatók szeme előtt. A német kormány, tervei szerint, kezdetben nagyvállalatokat bízna meg a kutatás alapfeladatainak elvégzésével – a sajtóközlemények a Siemens AG, az SAP AG, a Deutsche Thomson oHG és az EMPOLIS GmbH nevét említik meg, de a projekt honlapján jóval több közreműködőt találhatunk –, majd később terjeszkedne ki a fejlesztés és kutatás a kis- és középvállalkozásokra.

Az EU szakértői és tisztségviselői úgy vélik – Németország 2011-ig kapott lehetőséget a fejlesztés megvalósítására –: a német kormány komoly garanciát adott arra, hogy a munka nem fog belefulladni a vállalatok versenyébe, s a közös európai cél elérése után egyik nagy cég sem jut meg nem érdemelt versenyelőnyhöz. Emellett kiemelték azt is, hogy a széttöredezett kutatás miatt szenvedik el az európai cégek a legnagyobb hátrányt az Egyesült Államok iparával zajló versenyben, mivel a tengerentúlon koncentráltak az erőforrások, ráadásul sokkal többet fordítanak kutatásokra, mint az öreg kontinensen. Európának is ezt kell tennie, ha nem akar véglegesen leszakadni – állítják az EU tisztségviselői.

Azóta történt

Előzmények