Wikia Search: ne keress vele, hanem hegeszd!

Elindult a Wikia Search, a Wikipedia-feltaláló Jimmy Wales által megálmodott internetes kereső, amelytől azt várják, hogy idővel – ha nem is piacvezetővé, de – markáns szereplővé válik a ma néhány óriásvállalat, de mindenekelőtt a Google által uralt keresőbizniszben. A projekt még bevallottan és láthatóan nagyon korai tesztfázisban van – Wales maga is igyekszik elébe menni a felfokozott várakozásoknak azzal, hogy ezt folyamatosan hangsúlyozza. „Ez egy olyan projekt, amelynek célja egy keresőmotor kifejlesztése, ez még nem egy kész Google-rivális. Szeretnénk, ha mindenki számára világos lenne, hogy még nagyon az elején járunk” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte legalább két évbe telik majd egy versenyképes engine összerakása.

Wikia Search

Ehhez viszont szükség van az érdeklődők közreműködésére: csak rajtuk múlik ugyanis, hogy mi lesz a projektből. Ők azok, akik fejlesztik a keresőmotort, összegyűjtik a indexelendő oldalakat, minősítik a találatokat és egyáltalán kidolgozzák a kereső működésének részleteit. A most alfa-verzióként nyilvánossá vált felület csak egy keret, egy váz, amely éppen annyira működik, hogy lehessen valamit kezdeni vele. Ennek a váznak a része az a gyakorlatilag komplett közösségi oldal is, amelyen a regisztrált felhasználók ismerősöket gyűjthetnek, fotóalbumokat tölthetnek fel (ezt vajon minek?), de leginkább kommunikálhatnak egymással.

A kereső egyelőre nagyjából 50-100 millió oldalt fésül át (ami nagyon kevés), de – ha az ötlet beválik – a merítés fogokozatos bővülni fog. A „microsoft” kulcsszó például most 305 ezer találatot ad a Wikia Searchben, miközben a Google-ben 884 milliót. Viszont itt ha valakinek hiányzik egy adott weboldal, a megoldás pofonegyszerű: hozzá kell adni az indexelendő oldalakhoz. A találatok relevanciáját ugyancsak a felhasználók osztályozhatják, ahogy ők szerkeszthetik a találati lista tetején megjelenő miniszócikket is, amely – már ha létezik, ma még nem ez a jellemző – röviden ismerteti, hogy a közösség szerint mi is az, amit keresünk. Egyelőre csak kategorizálatlan szöveges tartalmakban lehet keresni, de tervben van a képek és a híranyagok fül hozzáadása is, ahogy a támogatott nyelvek bővítése is.

A kereső fejlesztését a Wikia Inc. koordinálja, amely az enciklopédiával szemben egy profitorientált vállalkozás. Korábban a Wales – aki a cég felügyelőbizottságának elnöke – azt mondta, hogy célkitűzésük a keresőpiac 5 százalékának megszerzése, bár hogy milyen időtávlatban, azt nem árulta el.

Azóta történt

Előzmények