Új vállalati funkciókat kap a Dropbox

Számos új, a vállalati rendszeradminisztrátorok életét megkönnyítő és az üzleti vagy munkával kapcsolatos adatok biztonságos kezelését elősegítő funkciót jelentett be tegnapi sajtótájékoztatóján Drew Houston Dropbox elnök-vezérigazgató. Elmondása szerint a szolgáltatásnak már 4 millió üzleti előfizetője van, a Fortune 500-as listán szereplő cégek 97 százaléka Dropbox-használó, összességében pedig már 200 millióan (egy éve még csak 100 millió volt) használják a Dropboxot adataik tárolására és megosztására.

A Dropbox által nyáron bevezetett eszközök inkább a fejlesztőknek szóltak, a tegnapi eseményen a cég azonban kifejezetten a – valószínűleg a bevétel egyre jelentősebb hányadát adó – vállalati és üzleti szférát célozta meg újdonságaival.

Az egyik egy olyan funkció, amire nagyon sokan vártak, akik egyszerre használtak privát és vállalati Dropbox fiókot is. Ezeket ugyanis eddig csak egymástól függetlenül lehetett kezelni, a két külön fiók menedzselése ugyanazon a gépen nehézkes volt, és sok bosszúságot okozott, főleg, ha a felhasználó több eszközön is próbálta szinkronban tartani privát és munkahelyi adatait is. A BYOD (hozd a saját eszközöd) trend pedig egyre jobban terjed a vállalatok körében, így a Dropboxnak muszáj volt valami megoldással előrukkolnia a problémára. A személyes fiók párosítását először engedélyeznie kell a vállalati rendszeradminisztrátornak, majd a felhasználónak össze kell kötnie a két fiókot a személyes Dropbox oldalán. Miután ez megtörtént, a számítógépen két külön könyvtárba kerülnek az adatok, attól függően, hogy mit hova szánunk, a könnyebb azonosíthatóság kedvéért pedig a céges Dropbox könyvtár nevében az adott vállalat neve is szerepelni fog. Fontos, hogy a rendszeradminisztrátoroknak a vállalati fiókkal ellentétben a személyes Dropbox felügyeletére, módosítására semmilyen lehetőségük, jogosultságuk nincs, ahhoz kizárólag a felhasználó férhet hozzá. A telefonnal készített fényképek automatikusan a privát Dropboxba kerülnek, és ha elbocsátás vagy a készülék elvesztése miatt távoli törlés szükséges, az csak a céges fiókot érinti, a privátot nem.

Új lehetőségekkel bővül az adminisztrátori felület is. Ezentúl a vállalati Dropbox fiókok felügyeletéért felelős szakemberek a megosztási napló segítségével nyomon követhetik, hogy ki, mikor és milyen könyvtárakat hozott létre, miket osztott meg másokkal, mit nyitott meg, valamint az adott felhasználó a csapat tagja-e, vagy „külsős”. Ha rengeteg aktivitás történik az adott fiókban és az adminisztrátor például bizonyos fájlokhoz kapcsolódó tevékenységeket akar követni, le is töltheti a részletes naplót.


[+]

Megjelenik a vállalati szférában mára alapvető biztonsági funkciónak számító távoli törlés lehetősége, amivel a rendszeradminisztrátorok mellett szükség esetén akár a munkavállalók is eltüntethetik egy-egy céges Dropbox fiók tartalmát. Az adminisztrátorok akár egy felhasználó összes eszközéről is törölhetik egy fiók tartalmát, és ha egy munkavállaló mobil eszközét „unlinkelik”, azaz elveszik a hozzáférését a fióktól, a távoli törlés automatikusan végbemegy. Ha a művelet valamiért sikertelen, a felhasználók vagy az adminisztrátorok lekérhetik a még le nem törölt állományok listáját.

A harmadik újdonság egy fiók teljes tartalmának migrálása egy másikba (például akkor, ha egy csapatban valamelyik pozícióban csere történik). A művelet során a Dropbox megpróbálja megőrizni a megosztási beállításokat is.

A díjszabás nem változik, az egy évre szóló és 5 felhasználós előfizetés továbbra is 795 dollárba kerül, minden további felhasználó pedig 125 dollárba.

A Dropbox a most bejelentett újításokkal, valamint a korábban bevezetett kétfaktoros hitelesítéssel végre tényleg valós alternatíva lehet a vállalati fájlmegosztó szolgáltatások piacán, a cég azonban elsősorban a végfelhasználói piacon szerzett magának hírnevet könnyű kezelhetőségével. A vállalati és üzleti szférában pont a távoli menedzselhetőség és a biztonsági funkciók hiánya miatt több helyen egyenesen tiltották a Dropbox használatát, és a cégnek a hangzatos számok ellenére nem lesz egyszerű dolga meggyőzni a döntéshozókat, hogy a Dropboxot válasszák a Microsoft, a Google vagy az Amazon megoldásaival szemben.

Azóta történt

  • Emeli a tétet a Tresorit

    A magyar cég idén áprilisban mutatta be titkosított felhőalapú fájlmegosztóját. A szolgáltatás biztonságát azóta sem sikerült kompromittálni, ezért a Tresorit 25 ezer dollárra emeli a vérdíjat.

  • Már gyógyul a betegeskedő Dropbox

    A cég szerint belső hiba, nem hackertámadás okozta a szolgáltatás leállását.

  • Felhős tárhelyszolgáltatást indít a... Duracell

    Nem elírás, az elemgyártó megpróbál konkurenciát állítani a Dropboxnak és társainak, és az online tárhely mellé egy hagyományos merevlemezt is ad.

Előzmények