3D-s szimulátort kínál a felelőtlen tini vezetőknek a Toyota

A Toyota bejelentette, hogy tegnap a detroiti autókiállításon mutatták be egy speciális fejlesztésüket, a TeenDrive365 szimulátort. A szimulátor megalkotásának célja, hogy a tinédzser sofőröknek – és szüleiknek – megmutassák, hogy a figyelmetlen vezetés milyen veszélyekkel járhat – pontosabban a figyelmetlen vezetés egy fajtája, az ún. „distracted driving”, amikor a sofőr egyéb tevékenységeket folytat párhuzamosan a vezetéssel, például eszik, telefonál, sms-ezik, térképet néz, beszélget stb. A fejlesztés igazi újdonsága, hogy a hagyományos megoldásokat összekombinálták a Facebook által tavaly felvásárolt Oculus VR termékével, az idén piacra kerülő Oculus Rift virtual reality (VR) technológiájával.

Toyota TeenDrive365 Oculus Rift

A bemutató videóból is látszik, hogy a VR-sisakban ugyan rajzolt képet látni, ám a valós közlekedés minden elemét modellezték: a külső és belső teret, a forgalmat, a hangokat stb. És ez a lényeg: az oktatóprogramok úgy vannak megírva, hogy vezetés közben a sofőrt számtalan, a való életben is előforduló zavaró effektus érje: az utasok akcióitól elkezdve a kívülről jövő ingerekig. A cél, hogy megmutassák: milyen veszélyes helyzetek alakulhatnak ki, ha a vezető nem elég koncentrált, ha megosztja a figyelmét.

Az Oculus Rift felhasználásával 360 fokban lehet körbenézni (a látótér 100 fokos), meggyőző mélységélménnyel rendelkezik, melyet még valósághűbbé tesz a RealSpace 3D-s hangtechnika használata.

A szimulátor egyébként egyik eleme a Toyota közlekedésbiztonsági kezdeményezésének, melyet 2013 novemberében indítottak el.

A technológiát Brightline Interactive és a 360i fejlesztették közösen, a The PEERS Foundation alapítvány támogatásával, és a Toyota most országos körútra vitte az Egyesült Államokban, hogy a kiállításokon bárki ingyenesen kipróbálhassa.

Azóta történt

Előzmények