Beülnél Neil Armstrong ülésébe?

1972. december 14-én járt utoljára ember a Holdon. Az elsők pedig alig több, mint három évvel korábban, 1969. július 20-án hagyták a kráterekkel tarkított mellékbolygón csizmáik lenyomatát. Érdekes módon '72 óta senki sem járt arra, de még holdnyi távolságra sem jutott el ember azóta. A Hold meghódítását sokan a mai napig Amerika egyik legnagyobb blöffjének tartják, ami a hidegháború idején az űrkutatásban jeleskedő Szovjetunió túllicitálását szolgálhatta. Akárhogy is volt, az Immersive VR Education a rendelkezésre álló archív anyagok alapján megpróbálná rekonstruálni Neil Armstrong és Buzz Aldrin (illetve az űrhajón maradt Michael Collins) történelmi akcióját, hogy bárki átélhesse, amit ez a három asztronauta a kilövés pillanatától kezdve egészen a visszatérésig.


[Galéria]

Az Apollo 11 program rekonstrukcióját Oculus Rift-re optimalizálják a készítők, akik azt ígérik, hogy a Saturn V pontos digitális mását is megcsodálhatjuk, ahogy a vezérlőfülkét, a leszállóegységet, illetve a kilövőállomást is pontosan olyannak láthatjuk majd, amilyen egykoron volt. Emellett az eredeti, teljes hangsávot is végighallgathatjuk a NASA irányítóterméből. Ezeken túl ígérnek még interjúkat az asztronautákkal, illetve a fejlesztés részét képezi egy vezetett, interaktív túra is.

A Kickstarteren futó projektet eddig már több, mint 850-en támogatták kisebb-nagyobb összegekkel (legtöbben 10 és 15 euró között). Jelenleg nagyjából 20 000 eurónál járnak, ami a teljes összeg kétharmada. A harmincezres cél elérésére még hét napja van a közösségnek. Az Immersive VR Education csapata nagyon bízik a sikerben, hiszen – mint mondják – ez nem csak egy látványos szórakoztató program, hanem oktatási célokat is szolgál. Képzeljük csak el, ha már hetedikes korunkban létezett volna az Oculus Rift, és ezen keresztül élhettük volna át a Holdraszállás pillanatait. Garantáltan jobban megmaradtak volna a fejünkben akár Neil első szavai, akár John F. Kennedy lelkesítő monológja az emberi kíváncsiságról és a technológiai fejlődésről.

A projektet támogatni kívánóknak legalább 5 euróval kell beszállni, a bizonytalanokat pedig a kilövésről készült demóval igyekeznek meggyőzni az alkotók. Ezt egyébként Oculus Rift 1-es és 2-es SDK-val rendelkezők élvezhetik igazán, de létezik belőle monitorra optimalizált, az egér mozgatására körbeforgó verzió is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények