A bíróság szerint a torrentezés ab ovo jogellenes

Egy torrentoldal üzemeltetéséért perbe fogott francia rendszergazda ügyét nemrég tárgyalta egy fellebbviteli bíróság, és az illető büntetését arra hivatkozva hagyták helyben, hogy az általa menedzselt oldalak doménjében szerepelt a „torrent” szó, ez pedig nyilvánvalóan illegális tevékenységre bátorítja a felhasználókat, illetve e szó használata azt is bizonyítja, hogy a perbe fogott tudott arról, hogy jogsértések történnek a közvetítésével – számolt be az ügyről francia forrásokra támaszkodva a TorrentFreak.

Az eljárást egy francia jogkezelő szervezet, a SACEM (Société des auteurs, compositeurs et éditeurs de musique) kezdeményezésére indították 2008 júniusában, amikor a benyújtott panaszok alapján őrizetbe vették a Blackistef nevű rendszergazdát, a Torrentnews.net és a Torrent-public-center.com oldalak üzemeltetőjét. Egy évvel később született meg az elsőfokú ítélet, mely 17 ezer eurós, a SACEM-nek fizetendő kártérítésre, valamint a költségek megfizetésére kötelezte Blackistefet (ez összesen 20 ezer euró), ezen kívül négy hónap felfüggesztett börtönt is kiszabtak rá. A vádlott azonnal fellebbezett, és az új eljárásban áprilisban hoztak döntést, mely helybenhagyta a korábbi ítéletet.

A fellebbviteli bíróság nem fogadta el a védelem azon érvelését, hogy egy szolgáltató vagy egy közvetítő nem tehető felelőssé a felhasználói tetteiért, az azok által feltöltött tartalmakért, feltéve, ha adott esetben eleget tesz egy panaszos megalapozott eltávolítási kérésének, aki jogsértő tartalomra hívja fel a figyelmét. A bíróság szerint Blackistef „tudott a jogellenes cselekményekről”, ezért nem mentesíthető. A védekezés során a rendszergazda többször rámutatott arra, hogy a SACEM azon vádjai, melyek szerint ő pénzt keresett reklámtevékenységgel, megalapozatlanok, az oldalakon futó ingyenes bannerekben a tagok aláírásai szerepeltek, ő ezért soha nem kapott pénzt. A bíróság ezt az érvet sem fogadta el.

SACEM

De a legérdekesebb pont, mely olvasható a Numerama által megszerzett ítéletben, az indoklás azon része, mely kétséges jogértelmezésre mutat rá: „…az oldalak neve bátorít az illegális cselekedetek elkövetésére. A torrentoldalakat a felhasználók a BitTorrent protokoll segítségével érik el, mely technológia legfőbb, sőt talán egyetlen célja, hogy letölthetővé tegyenek szerzői jog által védett műveket.” Az is a bűnösség mellett szól a bíróság szerint, hogy a Torrent-public-center.com egy metakereső volt, mely az olyan oldalakon való keresést könnyítette meg, mint a Mininova, a The Pirate Bay és az isoHunt, vagyis nyilvánvaló, hogy a jogellenes letöltéseket segítette.

Blackistef bejelentette, hogy elfogadja a döntést, mivel nincs már arra pénze, hogy tovább harcoljon a SACEM-mel.

Azóta történt

Előzmények