Európában a BitTorrent, az USA-ban a Netflix a legnagyobb

A széles sávú hálózatok fejlesztésének egyszerre oka és következménye az online médiatartalom, főként a streamen érkező filmek, műsorok egyre növekvő népszerűsége, s hogy ez a rég várt trend mostanában erősödött meg igazán, azt bizonyítja a Sandvine piackutató cég legfrissebb felmérése is.

Az e területen az egyik legnagyobbnak tartott Sandvine az amerikai és az európai kontinensről gyűjtött jelentéséhez adatokat, és összességében azt állapítják meg, hogy az utolsó, 2010 őszén végzett felmérés tendenciái folytatódtak: az on-demand szolgáltatások miatti forgalom mértéke jelentős mértékben nő.

sandvine

A legfontosabb jelzés, hogy a mindinkább az online filmkölcsönzésre áttérő Netflixhez kapcsolódó letöltési forgalom Észak-Amerikában a teljes forgalom közel harmadát, 29,7 százalékát adja, ugyanakkor a valós idejű szórakoztató alkalmazások a teljes forgalom közel felét (49,2 százalékát) teszik ki. Ez az arány 2009-ben még csak 29,5 százalék volt, így ez a terület azóta 60 százalékkal nőtt, és a kutatók becslése szerint év végére Észak-Amerikában elérheti az 55-60 százalékot is.

Dél-Amerikában a forgalom jelentős részét a közösségi hálók (leginkább a Facebook) generálja, mely 14 százalékos részesedésével a YouTube-ot is megelőzi. A valós idejű szórakoztató alkalmazások aránya itt 27,5 százalék.

Hasonló a helyzet Európában is, ahol a valós idejű szórakoztató alkalmazások folyamatosan növelik részesedésüket, a felmérés szerint most a forgalom 33,2 százalékkal rendelkeznek (2010 ősz: 31,9 százalék). Kontinensünkön a BitTorrent az igazán súlyos szereplő, mely mind a feltöltésnél (59,7 százalék), mind a letöltésnél (21,6 százalék) meghatározó a hálózati forgalomban. A Nagy-Britanniában népszerű iPlayer szolgáltatás is jól mérhető, 6,6 százalékkal rendelkezik. Igen fontos megállapítás, hogy Európában az egyéni előfizetők kétszer annyi adatot forgalmaznak, mint Észak-Amerikában.

Azóta történt

Előzmények