Sarkozy szerint az internet nem párhuzamos valóság

A kormányzatoknak kell meghatározni a digitális világ szabályait, és ezeket a törvényeket be is kell tartatniuk, még akkor is, ha igen fontos számukra az internet hozta gazdasági növekedés, az alkotókedv felpezsdülése – összegezte álláspontját Nicolas Sarkozy francia elnök a Párizsban tartott, e-G8-as összejövetelként emlegetett csúcstalálkozó első napján.

A Sarkozy által „történelminek” nevezett kétnapos konferencia hivatalos témája: Az internet: gyorsuló növekedés (The Internet: Accelerating Growth), és politikusok mellett az 1500 meghívott között valóban ott vannak a netes világ legnagyobbjai: Eric Schmidt a Google elnöke, Rupert Murdoch, a News Corp. vezetője, Mark Zuckerberg a Facebook alapító-elnöke, John Donahoe, az eBay elnöke, Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója stb.

Hirdetés

A konferenciát megnyitó államfő kifejtette, hogy egyedülálló lehetőség ez a találkozó, ahol az IKT-ipar fejlesztésének főszereplői találkozhatnak az állami vezetőkkel, és kifejezte reményét, hogy ez csak az első alkalom, az e-G8 hagyományt teremt, s a jövőben évente összejönnek az érintettek.

Az elnök méltatta a jelen lévő vállalatok tevékenységét, totális globális forradalomnak nevezte, ami az internettel kapcsolatosan történt, egy olyan forradalomnak, mely sok jót hozott az emberi közösségnek. Ugyanakkor kifejezte aggályait is: „Nem hiszek abban, hogy a nemzeti szinten meghozott minimumszabályozás elegendő. Az internet globális jelenség, nem tudunk [a problémákról] beszélni, ha a szabályozások nemzeti keretek között születnek meg” – fejtette ki Sarkozy, aki szerint a kormányoknak és a web meghatározó résztvevőinek egyaránt fontos, hogy a világháló egy olyan hely legyen, ahol az emberi jogok és az alkotás szabadsága otthonra lelnek, de a növekedést is biztosítani kell. Az elnök szerint az internet világa nem egy „párhuzamos valóság”, ahol a nem alkalmazzák a „való világ” szabályait, erkölcsi elveit, törvényeit: „Senki sem felejtheti el, nem szabadna elfelejtenie, hogy csakis a demokratikus kormányzatok az egyedüli legitim képviselői a népakaratnak”. Majd hozzátette: „Önök [az internetes cégek] sem mentesülnek a szabályok hatálya alól, fejlesztéseik ellenére sem. Ne feledjék, hogy az önök cégei is elkötelezettek kell legyenek abban a tekintetben, hogy hozzájáruljanak a nemzeti gazdaságok gyarapodásához, hogy ígéreteik, szavaik őszinteségét ne vonhassa senki kétségbe.”

A francia elnök többször is utalt a cégek és a nemzeti kormányok közötti feszültségekre (külön kiemelte a szellemi tulajdon védelmét, de szóba került még az adatvédelem, a kereskedelmi konfliktusok, a fogyasztóvédelem stb.), majd kijelentette: „Nekünk meg kell hallgatnunk az önök kívánságait, meg kell ismernünk az igényeiket. Önöknek pedig meg kell ismerniük az általunk felállított határokat, tudniuk kell, hol vannak a korlátok. […] Úgy vélem, sok a közös tennivalónk” – zárta beszédét Nicolas Sarkozy.

Hogy a találkozón lesznek (pontosabban: már zajlanak) még parázs viták, azt az is jelzi, hogy Yochi Benkler, a Harvard Egyetem professzora, a nyílt forrás egyik elkötelezett védője a beszéd után élesen kikelt a francia „három dobásod van” törvény ellen: „Justin Bieber és Lady Gaga számára kívánják biztonságosabbá tenni az internetet, vagy pedig a következő Skype számára? Dönteniük kell.”

Azóta történt

Előzmények