Töltsd meg a teret mp3-mal!

A 2001-ben bemutatott, igazi áttörést nem hozó MP3 Pro után a német Fraunhofer Intézet újabb kísérletet tesz, hogy frissítsen az mp3 szabványon. Míg az MP3 Pro csupán a tovább optimalizált tömörítési algoritmussal és ezáltal azonos minőség mellett elérhető kisebb fájlmérettel villogott, addig az MP3 SX (a betűszó a "stereo extended" kifejezésből származik) és az Ensonido formátumok az 5.1-es hangrendszereken fogják tudásuk legjavát nyújtani.

Hirdetés

Utóbbi technológiát a DVD-lejátszók régóta használják, hogy az 5.1-es hangsávokat dinamikusan konvertálják kétcsatornássá, és az MP3 SX működési elve sem újkeletű. Segítségükkel azonban jelentős hangzásjavulást tudunk elérni a surround hangrendszereken, például kiköszöbölhető az a gyakori jelenség, hogy a vokál és egyes szóló hangszerek hangjai a térben a leglehetetlenebb helyekről szólnak – ígérik a Fraunhofer Intézet munkatársai.

Az intézet a www.all4mp3.com oldalon elérhető szoftverdemók segítségével szeretné meggyőzni az audióipar vállalatait az új formátumok képességeiről. A Windows, Mac OS X és Linux verziójú programokat saját, magáncélú használatra bárki szabadon letöltheti a fenti címről.


Szerintünk egyáltalán nem marhaság...

Azóta történt

  • A Verizon hadat üzen az mp3-nak

    A mobilszolgáltató csak a Microsoft formátumát támogatja, ráadásul a telefonok funkcióinak korlátozásáért kinéz nekik egy újabb per.

Előzmények