A Verizon hadat üzen az mp3-nak

Fény derült a Verizon amerikai mobilszolgáltató jövő hétfőn induló zeneletöltő szolgáltatásának egyik komoly hátulütőjére: a program használatának mellékhatásaként a mobiltelefonok elvesztik mp3-lejátszási képességüket, és azután kizárólag a Microsoft Windows Media Audio (wma) formátumában hajlandók zenélni.

Hirdetés

A Verizon szerint erre a lépésre azért volt szükség, mert azt szeretnék, ha a V Cast Music névre keresztelt új szolgáltatás egyszerű és kiszámíthatóan működő lenne – ha meghagyták volna az mp3-lejátszás lehetőségét, akkor a programba már kétféle lejátszó kellene, amelyek esetleg eltérő zenei élményt nyújtanának. Álláspontjuk szerint a felhasználók nagy része ebből mit sem vesz észre, mivel a számítógépükről továbbra is feltölthetik telefonjaikra mp3-ban tárolt zenéiket, amiről a Microsoft programja a háttérben észrevétlenül másolatot készít, átkonvertálja wma formátumba, és ezt tölti fel a telefonra, miközben az eredeti mp3 állomány érintetlen marad.

Legalábbis a Windows-felhasználók számítógépén. A programnak ugyanis még nincs Macintosh- és Linux-verziója, e felhasználóknak tehát a saját útjukat kell járni, hogy mp3-aikat a Microsoft formátumára konvertálják, ha továbbra is szeretnék őket telefonjukon hallgatni. A másik alternatíva számukra természetesen az, hogy nem veszik igénybe a V Cast Musicot – amivel azért összességében egy nagyon jó szolgáltatástól esnének el: mindössze 2 dollárért letölthetik telefonjukra a több mint félmillió dal bármelyikét, a számítógépre történő letöltés pedig még olcsóbb, csupán 99 cent. (A különbséget egyébként azzal indokolta a Verizon, hogy a mobiltelefonon keresztül letölthető tartalmakért fizetők már úgyis hozzászoktak a magasabb árakhoz.)

Könnyen lehet, hogy a Verizon lépése ezúttal is elhamarkodottnak bizonyul, ugyanis a szolgáltató már belefutott korábban egy feltűnően hasonló esetbe, amikor a Bluetooth kommunikációt korlátozta le a Motorola v710 telefonokban egy másik fizetős szolgáltatása érdekében. Akkor a tartalomszolgáltató partnerrel kötött megállapodás miatt tiltotta le a Bluetooth-t – mivel annak segítségével a fizetős rendszer megkerülésével is le lehetett tölteni a kínált tartalmakat –, és annak az esetnek per lett a vége. A fogyasztók nem nézték jó szemmel, hogy egy Bluetooth-képesként megvásárolt telefonból a szolgáltató gazdasági érdekei miatt hirtelen eltűnt a funkció.

A mostani eset néhány már forgalomban levő telefontípust is érint, többek közt a Samsung a950-est is. A Samsung gyorsan alkalmazkodott: a telefon weboldalán a korábban olvasható mp3-lejátszás funkciót mostanra egyszerűen zenelejátszásra módosították.

Előzmények