Az elnök jóváhagyja, ha a Microsoft felvásárolja a TikTok amerikai részlegét

Ugyanakkor 45 napos határidőt szabott: ha addig nem jön létre az üzlet, betiltja a kínai videómegosztót.

Donald Trump nem bánná, sőt, jóvá is hagyná a Microsoft tervezett felvásárlási akcióját, feltéve ha szeptember 15-ig nyélbe ütik az üzletet – közölte az amerikai elnök újságírókkal hétfőn.

Trump fontosnak mondta, hogy a Bytedance nevű kínai cég birtokában lévő TikTok „biztonságos” amerikai vállalat birtokába kerüljön, és azt is közölte, hogy az üzleti megállapodásnak jövedelmezőnek kell lennie az amerikai pénzügyminisztérium számára is – ezt a megjegyzést, vagyis, hogy az elnök üzletet lát a politikainak indult folyamatban, sok elemző értetlenkedve fogadta.

A levegő már hetek óta izzik az Egyesült Államokban a TikTok körül, ugyanis egyike azoknak a kínai bázisú vállalatoknak, melyek nagy piaccal, sok felhasználóval rendelkeznek az országban, és a politikusok nemzetbiztonsági aggodalmaikat hangoztatják: a TikTok is olyan, mely amerikai felhasználók adataihoz jut hozzá, így ezeket az adatokat a kínai kormány is megismerheti. Ezzel indokolták nemrég, hogy a hadseregben megtiltották a használatát.

Az elmúlt napokban nagy viták folytak a politika köreiben: betiltás vagy felvásárlás? Végül az utóbbi álláspont győzött. Korábban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is kifejtette nemzetbiztonsági aggályait vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában: „amerikaiakra vonatkozó adatok biztonságáról van szó”, s az adatok a Kínai Kommunista Párthoz kerülhetnek.

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter néhány nappal ezelőtt a CNBC televízióban már kijelentette: a külföldi beruházásokat vizsgáló parlamenti bizottság vizsgálja a TikTok ügyét.

Vasárnap Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója megerősítette, hogy a cég tárgyalásokat folytat a TikTok anyavállalatával a vásárlásról. Donald Trump hétfőn az újságíróknak azt is megerősítette, hogy „nagyszerű beszélgetést” folytatott az ügyről Nadellával.

A Microsoft korábban jelezte, hogy teljes mértékben tudatában van és érti a jelentőségét a nemzetbiztonsággal kapcsolatos aggodalmaknak. Azt ígérték, hogy ha sikerül megállapodásra jutni a TikTok felvásárlásáról, a felhasználók adatait az Egyesült Államokban fogják őrizni, és világszínvonalú biztonsági és adatvédelmi szabályozást vezetnek be.

Azóta történt

Előzmények