Vasárnaptól betiltják a TikTokot az USA-ban

A kínai-amerikai kereskedelmi háború nemzetbiztonsági indokokkal a közösségi alkalmazások terén lángolt fel.

Az egyre nagyobb vihart kiváltó ügyben Donald Trump beváltotta fenyegetését, ugyanis több hírügynökség is beszámolt arról, hogy kiadott két elnöki rendeletet, melyek szerint vasárnaptól tilos az amerikai alkalmazásboltokban a TikTok és a WeChat letöltését biztosítani.

A rendelet szerint azok, akik már telepítették az alkalmazásokat, továbbra is a megszokott módon használhatják azokat – ám a frissítések terjesztését is megtiltották, ami jelentős minőség- és funkcionalitásvesztéssel járhat rövid időn belül. A szabályozás csak az Egyesült Államokra érvényes, így a Google vagy az Apple továbbra is biztosíthatja ezek elérhetőségét a világ más részein, ha ott nem tiltják ezt.

Mint korábban beszámoltunk róla, az amerikai elnök némi kompromisszumképességet mutatott, amikor kijelentette, hogy engedékenyebb lesz, ha egy amerikai cég kezébe kerül a helyiek által használt alkalmazások tulajdona/üzemeltetése, de ez a megoldás egyelőre még mindig bizonytalan. Ugyanis hiába jelentette be az Oracle a minap, hogy sikerült egyezségre jutniuk a kínai anyavállalattal, az üzemeltetői jog átruházását még mind a kínai, mind az amerikai kormánynak jóvá kell hagynia. Ez utóbbi is erősen kétséges, ugyanis a tulajdonos ByteDance szigorúan kézben tartaná az alkalmazás algoritmusa fölötti ellenőrzést, és ez Donald Trump ellenérzését váltotta ki.

A Financial Times információi szerint az elnök egy külön rendeletben ultimátumot is adott a ByteDance-nek, hogy november 12-ig adja el az amerikai leányvállalatát.

Azóta történt

Előzmények