Trump megindította háborúját a közösségi platformok ellen

Az amerikai elnök aláírta a közösségi platformokra vonatkozó szabályok felülvizsgálatáról szóló elnöki rendeletet a Fehér Ház Ovális Irodájában.

A Trump és a Twitter összezördülésére közvetlenül visszavezethető rendelet az úgynevezett tisztességes kommunikációról szóló, 1996-ban elfogadott jogszabály egyik fejezetének felülvizsgálatáról szól. A törvény 230-as számú szakasza jogi védelmet biztosít a közösségi platformoknak a náluk elhelyezett tartalmakat illetően (korlátozottan felelősek azokért), egyben az üzemeltetők számára lehetőséget ad azok „jóhiszemű” moderálására is. A rendelet aláírása előtt Trump ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: „Elegünk van ebből!”.

Új törvény kellene, de erre kicsi az esély

Trump kijelentette, hogy új rendelete megfosztja a jogi védelem lehetőségétől azon médiumokat, amelyek üzemeltetői cenzúrázzák a tartalmakat. A jogi védelemről a következőket mondta az elnök: „Nekik ez nagyon jó. Van pajzsuk, meg tudják védeni magukat. Azt csinálhatnak, amit akarnak. A jövőben nem lesz ilyen pajzsuk.”

Közölte azt is, hogy William Barr igazságügyi miniszter a szövetségi államok igazságügyi vezetőivel közösen kidolgozza majd a szabályozás részleteit, s biztosítja, hogy ne juthassanak kormányzati támogatások olyan közösségi médiumokhoz, amelyeknek tulajdonosai elfojtják a szólásszabadságot: „Rengeteg adófizetői pénzzel támogatjuk ezeket az óriáscégeket, ez így nem mehet tovább” – fogalmazott.

Az elnök hangsúlyozta, azt, amit a rendelet bevezetőjében részletesen is leírnak: „azért vagyunk ma itt, hogy megvédjük a szólásszabadságot azoktól a legnagyobb veszélyektől, amelyek az amerikai történelemben valaha is fenyegették”. Majd hozzátette: „őszintén szólva, itt mindenki tudja, hogy miről van szó”.

Trump kifejtette: az internetes közösségi platformokat működtető vállalatoknak „ellenőrizetlen hatalmuk van a cenzúrához, a tartalmak szűkítéséhez, szerkesztéséhez, megváltoztatásához, elrejtéséhez, és az állampolgárok egymás közötti, vagy a szélesebb közvélemény kommunikációjának bárminemű virtuális megváltoztatásához”.

Trumpot egyébként a történtek kapcsán megkérdezte egy újságíró, hogy ha ennyi baja van a Twitterrel, akkor miért nem hagyja ott a platformot? Az elnök erre azt válaszolta, hogy a legszívesebben törölné a fiókját, de megtartja, mivel így lehetősége van cáfolni a hamis híreket. Kijelentésére reagálva a felhasználók egy része a biztatásába fogott a Twitteren.

Az elnöki rendelet utasítja a kereskedelmi minisztériumot is, hogy kérje fel a médiumok jogi felügyeletét ellátó Szövetségi Kommunikációs Bizottságot (FCC) az érintett fejezet megvilágítására. Az elnök azt is bejelentette: a kormányzat a kongresszus elé terjeszt egy olyan törvénytervezetet, amely az 1996-os törvény bizonyos mértékű módosítását javasolja majd. Szakértők szerint azonban a kongresszus megosztottsága miatt egy ilyen törvénymódosításra minimális az esély.

Zuckerberg

Az ügyben megszólalt Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője is, aki a Fox tévének adott interjút. Szerinte sem a Facebooknak, sem a Twitternek nem dolga, hogy ellenőrizze a megjelenített tartalmakat, rövid bejegyzéseket: „Nagyon erősen hiszek abban, hogy a Facebooknak nem szabad mindenben igazságot tennie, mint ahogyan valószínűleg általában a magánvállalatoknak sem dolguk ez, főként a médiacégeknek nem szabad ilyen helyzetbe kerülniük” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a Facebook politikája különbözik a Twitterétől. Ezzel azt sugallta, hogy az általa alapított oldal nem avatkozik be, nem moderálja a tartalmakat.

Zuckerberg interjúja nyilvános konfrontációhoz vezetett Jack Dorsey-val, a Twitter társalapítójával és igazgatójával, aki azonnal védelmébe vette az úgynevezett „tényellenőrzést”, vagyis a megjelenő bejegyzésekben szereplő közlések esetleges kiigazítását: „Továbbra is rámutatunk majd a választásokról szóló pontatlan vagy vitatott információkra szerte a világban. És elismerjük majd bármely saját tévedésünket is” – írta Dorsey. Majd leszögezte, hogy álláspontja szerint „ettől nem leszünk az igazság döntőbírái”.

A Twitter vezetője kiemelte: szándékukban áll, hogy összekössék az egymásnak ellentmondó megnyilvánulásokat, illetve megmutassák a vitatott információkat, hogy az emberek maguk alkothassanak ítéletet.

Azóta történt

Előzmények