Hirdetés

Az Oracle kapta meg a TikTok amerikai működtetési jogát

A kompromisszumos megoldás lényege, hogy az amerikai vállalat kezeli az amerikai felhasználók adatait.

Viharos, és erősen politikai töltetű történet zárult le (vélhetően) tegnap, amikor egy belső forrásra hivatkozva több amerikai médium is beszámolt arról, hogy a TikTok egyesült államokbeli működtetését az Oracle nyerte el.

Hirdetés

A TikTok lincencéért a Microsoft is versenybe szállt, de a vállalat vasárnap éjjel bejelentette, hogy a tulajdonos ByteDance kínai cégcsoport elutasította az ajánlatukat.

Mint az MTI híradása alapján a portfoliu.hu is megírta, a ByteDance azóta folytatott tárgyalásokat a világszerte 2,2 milliárd felhasználóval rendelkező TikTok amerikai üzemeltetési jogának eladásáról, amióta Donald Trump amerikai elnök augusztusban nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kilátásba helyezte, hogy betiltja a népszerű alkalmazás amerikai működését, ha azt nem adják el egy amerikai cégnek.

Az üzlet egyébként elég speciális, mivel nem vétel/eladásról van szó, hanem szerkezeti átalakításról. A tervek szerint az Oracle technológiai partnerként száll be az üzemeltetésbe, és ez praktikusan azt jelenti, hogy – a politika kívánságát teljesítve – ők kezelik majd az amerikai felhasználók adatait. Arról nincs információ, hogy a megállapodás üzletileg hogyan néz ki, vagyis, hogy milyen pénzügyi feltételekkel (tulajdonrész-megosztással stb.) kötik meg a szerződést.

Azt fontos megjegyezni, hogy az egyezséget mind az amerikai, mind a kínai kormánynak jóvá kell még hagynia – kérdés, hogy Donald Trumpnak elég lesz-e ennyi biztosíték, illetve, hogy a kínaiak, akik szigorítottak a TikTokhoz hasonló, személyes adatokat kezelő, azokat elemző kínai cégek eladási/exportfeltételein, elfogadják-e a megállapodást.

Hivatalos kommentárok egyelőre még nem érkeztek a két kormánytól, sem a vállalatoktól.

Azóta történt

Előzmények