Trump miatt juthatott gigamegrendeléshez a Microsoft

A tízmilliárd dolláros megbízás elnyerésére az Amazon volt a legesélyesebb, ám az elnök a hírek szerint valószínűleg közbelépett.

Egy hosszadalmas, többszöri határidő-módosítást elszenvedő folyamat végén az amerikai Védelmi Minisztérium (U.S. Department of Defense – DoD) pénteken bejelentette, hogy a Microsoft nyerte el a Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) felhőinfrastruktúra kialakítására és működtetésére szóló pályázatot. A projekt értéke mintegy tízmilliárd dollár.

Hirdetés

A magas értékű megbízásra több nagy amerikai technológiai cég is pályázott korábban, de a Google tavaly, míg az Oracle és az IBM idén visszavonták a nevezést. Így az utolsó fordulóra csak két esélyes maradt: a Microsoft és az Amazon. Holott az iparági és üzleti szakértők egyértelműen az Amazon mellett tették le a voksukat, nem kis meglepetésre a Microsoft jött ki győztesen.

Több amerikai lap szerint ez azért történt, mert Donald Trump és Jeff Bezos, az Amazon vezetője között politikai és gazdasági ellentétek feszülnek, leginkább talán azért, mert Bezos a tulajdonosa a Trump-kormányzattal szemben igen kritikus Washington Postnak. Az elnök megválasztása óta támadja Bezost és az Amazont, és a megalapozottnak tűnő feltételezések szerint Trump befolyása eredményezhette, hogy a Microsoft lett a nagy megbízás nyertese, ugyanis az elnök a nyáron „kívülről érkező versenyjogi panaszokra” hivatkozva többször is bírálta az Amazont, egyértelművé téve, hogy nem kívánatosak az állami szférában.

A JEDI program egy nagyszabású korszerűsítési projekt, feladata az, hogy a kormányzati szervek és partnereik számára vállalati szintű kereskedelmi IaaS (infrastructure as a service), illetve PaaS (platform as a service) szolgáltatásokat biztosítson több lépcsőben, de távlatilag a következő tíz évben, értéke összesen tízmilliárd dollár.

Azóta történt

Előzmények