Alaptalanul félnek a Tesla nagy, kínai akkumulátorgyárától

Hatalmas Megapack-akkumulátorgyárat épít Sanghajban a Tesla, sok amerikai politikus fél a húzástól – Elon Musk szerint nincs miért.

Mike Gallagher amerikai kongresszusi képviselő, aki egyben a Kínával foglalkozó kongresszusi bizottság vezetője is, súlyos aggályokat fogalmazott meg a Tesla egyik legutóbbi húzásával és a Kínától való függésével kapcsolatban.

A Tesla a napokban jelentette be, hogy Sanghajban felépít egy hatalmas Megapack-akkumulátorgyárat, a kínai állami média szerint ez évi 10 ezer Megapack gyártását teszi lehetővé, ami nagyjából 40 GWh-t jelent. Ezzel kiegészítenek egy helyi, hatalmas EV-gyárat.

Az amerikai politikusok tudni szeretnék, Musk hogyan egyensúlyozik az amerikai kormányzati támogatások és a kínai tevékenységek között, az új akkumulátorgyár különösen aggasztja Gallaghert. Szerinte a Tesla teljes mértékben az amerikai kormánytól és annak adókedvezményeitől függ, emellett pedig a kínai piac elérésétől. Aggasztó szerinte az összes üzlet, amit mostanában a Tesla Kínában kötött. Ezzel szemben a SpaceX Gallagher szerint hatalmas sikersztori.

A Tesla Sanghajban működő gyára a cég globális termelésének felét tette ki 2022-ben, a Kínából származó, 18,15 milliárd dolláros árbevétele pedig a teljes árbevétel bő egyötödét.

Elon Musk Gallagher vádjaira nem reagált, de a napokban válaszolt egy másik, egészen hasonló kritikára – akkor közölte a Twitteren, hogy a Tesla gyorsan növeli a gyártást Texasban, Kaliforniában és Nevadában is. Az új Megapack-gyár azonban tovább fokozta a feszültségeket az USA és Kína között.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények