Szigorítana a kormány, blokkolhatóvá tennék az Uber oldalát és alkalmazását

Szigorúbb szankciókat vezetne be a kormány az engedély nélkül taxizókkal szemben – áll a több kormányrendeletet módosító kormányrendeletben, mely számos törvény módosítási javaslatát is tartalmazza. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján beszélt a szerdai döntésről, melyet kedden BKV-járatok menetrendjének módosításával és útlezárásokkal járó taxistüntetés előzött meg.

A javaslat szerint, amit hétfőn terjesztenek majd a parlament elé, 9 büntetőpont járna a sofőrnek, aki engedély nélkül végez személygépkocsis szolgáltatást, amin ha másodjára is rajtakapják, az újabb kilenc pont miatt minimum fél évre automatikusan vissza kellene vonni a jogosítványát. Ma is igaz, hogy akár már első alkalommal kivonható a forgalomból a jogellenes tevékenységhez használt jármű, az intézkedés jelenleg hat hónapra szól, a rendelet elfogadása esetén három évig nem kapja vissza rendszámát a tiltott taxizáson ért személy.

Szigorítás még, hogy a diszpécserszolgálat hiába működik legálisan, ha "olyan személy számára nyújt diszpécserszolgáltatást vagy utazásszervezést, aki önmaga nem jogosult a taxitevékenységre", 300 000 forintra bírságolható, illetve az a járművezető, aki nem tudja bemutatni a személyszállító szolgáltatáshoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásra kötött szerződését, 200 000 forintos bírságra számíthat.

A tervezett változásokkal azok a sofőrök is szankcionálhatóvá válnak, akik személygépkocsi személyszállító engedély kiváltásával próbálják legalizálni szabályszegő tevékenységüket - mondta az államtitkár. Az utóbbi hetek ellenőrzései szerint ugyanis uberező taxisok erre hivatkozva váltottak ki személyszállító engedélyt háttérszerződés hiányában is.

Az Országgyűlés a javaslat elfogadása esetén felhatalmazást adhat a szakhatóságoknak a bírság ellenére ismételten engedély nélkül végzett diszpécsertevékenység korlátozása érdekében a követelményeknek nem megfelelő szolgáltatást biztosító, vagy azt népszerűsítő elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételére. A honlapok, alkalmazások blokkolása 365 napra szólhat.

Fónagy hangsúlyozta, a jogellenes tevékenységek ellen készült a kormányrendelet, az innovációt továbbra is támogatják. Hozzátette, az egyeztetések eredményeként ma már több fővárosi taxiscég hasonló, vagy azonos funkcionalitású alkalmazással rendelkezik, mint az Uber.

Újságírói kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, hogy eddig kevesebb mint tíz rendszámot vettek le. Közölte azt is, hogy több tucat ellenőrt rendeltek fel vidékről, mivel aki felfedte kilétét, azt az Uber kizárja a szolgáltatásból. Eredményesnek tartja az ellenőrzéseket, mivel információik szerint az Uber nem fogadott új utast az elmúlt másfél-két hónapban, csak akiknek a telefonszáma, bankszámlaszáma benne van a rendszerben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények