Az NFM tovább keresi az Uber megállításának módját

A közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról szóló kormányrendelet február 9-én kihirdetett módosításában új elemként jelent meg egy önálló bírságtétel: a diszpécserszolgálati tevékenység jogosulatlan, engedély nélküli végzése esetén kiszabható, 300 ezer forintos szankció, ez március 11-e után alkalmazható a gyakorlatban – írja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-hez eljuttatott közleményében. Ezt azért nehéz lesz az Uber ellen bevetni, hiszen azt Fónagy János is elismerte korábban, hogy a startup és sofőrjei jól megvannak diszpécserszolgálat nélkül.

Február 19-én lépett hatályba a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló kormányrendelet módosítása, ami lehetővé teszi a rendszám helyszíni elvételét azoktól, akik személytaxi-szolgáltatást nyújtanak tevékenységi engedély nélkül − ezt már a hatálybalépés napján láthattuk a gyakorlatban is.

A kormányzat a későbbiekben is folyamatosan vizsgálja az egyes intézkedések hatásait, az eredményekről, tapasztalatokról rendszeresen egyeztet a taxis szervezetekkel, érdekképviseletekkel. Amennyiben indokoltnak bizonyul, a fejlesztési minisztérium kész újabb szankciók mielőbbi bevezetésének lehetőségét is mérlegelni –  írja a közlemény.

Hangsúlyozták, hogy a kormány a taxis szolgáltatást legálisan végző, adót fizető taxisok mellett áll. A fejlesztési minisztérium ahogy eddig, a továbbiakban is folyamatosan keresi a versenyt súlyosan torzító, jogellenes gyakorlatok elleni hathatós fellépés jogszabályi eszközeit.

Azóta történt

Előzmények