Az olajsejkek is beszálltak az Uberbe

A befektetés után a vállalkozás a Szilícium-völgy egyik legértékesebb cégévé lépett elő.

Az Uber tegnap délután jelentette be, hogy újabb befektetéshez jutottak, méghozzá hatalmas összeghez: a Saudi Arabia Public Investment Fund 3,5 milliárd dollárnyi készpénzzel szállt be a vállalkozásba. Ez az eddigi legnagyobb egyedi befektetés, melyet egy kockázati tőke társaság végrehajtott. A befektetés feltétele volt, hogy a szaúdi társaság ügyvezetője helyet kap az Uber igazgatótanácsában.

Az Uber 2014 óta működik Szaúd-Arábiában – abban az országban, ahol a nők nem vezethetnek autót, így gyakran bérelnek járművet –, de csak a helyi, már meglévő limuzinvállalkozásokon keresztül folytathatják tevékenységüket, így itt inkább taxitársaságként működnek, nem úgy, mint más országokban.

A szaúdiak azzal indokolták lépésüket, hogy az illeszkedik abba nagy tervbe, melynek célja, hogy 2030-ra a jelenleg egyoldalú, csak az olajra épülő gazdaságukat diverzifikálják. Az Uber ezzel a Szilícium-völgy egyik legértékesebb technológiai startupjává vált, jelenleg 62,5 milliárd dollárra értékelik.

A vállalat egyébként nemrég jelentette be, hogy egy éven belül Kínában piacvezetők akarnak lenni – ez nem lesz könnyű, a kínai versenytárs is gőzerővel fejleszt, és jelenleg körülbelül a piac 80 százalékát uralják –, illetve tovább terjeszkednek Afrikában is. E pillanatban 69 ország 460 városában vannak jelen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények

  • Szigorítana a kormány, blokkolhatóvá tennék az Uber oldalát és alkalmazását

    Szerdán készült el a kormányrendelet, ami hétfőn kerül az Országgyűlés elé. Az engedély nélküli, visszaeső diszpécserszolgálatok korlátozása egy évre szólna.

  • Így kell adóznia egy Uber-sofőrnek

    Az eddig is világos volt, hogy az új szolgáltatást nyújtóknak is adózniuk kell, a kérdés csak az volt, hogy milyen módon.