Százezer forintba kerül a magyar Kindle-rivális

A tavaly márciusban két könyvkereskedő cég, a Bookline.hu és a Líra összefogásával megalakított eKönyv Magyarország Kft. a tegnap véget ért XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatta be e-könyv-olvasóját, a txtr-t. A készülék – az e kategóriában messze a legnépszerűbb Amazon Kindle-höz hasonlóan – beépített SIM kártyával rendelkezik, aminek köszönhetően mobilhálózaton keresztül adatforgalmazási díj nélkül lehet róla elektronikus könyveket vásárolni a cég áruházából.

A 6 hüvelyk átmérőjű, 600x800 pixel felbontású, e-papír kijelzővel rendelkező olvasó – ahogy a bolt teljes infrastruktúrája is – a berlini székhelyű txtr GmbH fejlesztése. A mindössze 300 grammos készülék magyar nyelvű menüvel, Linux-alapú szoftverrel és 128 MB memóriával kerül forgalomba, és USB-n keresztül számítógéphez is csatlakoztatható. Az eKönyv Kft. a modellt már tavaly szerette volna piacra dobni, de a bevezetés elhúzódott.

A txtr Readerrel a felek közti megállapodás szerint a T-Mobile hálózatán GPRS/EDGE-kapcsolaton keresztül lehet könyveket letölteni. A kínálat egyelőre sovány. Amint Weiler Péter, az eKönyv ügyvezetője az MTI-nek elmondta: jelenleg 600 magyar nyelvű kötet vásárolható meg másolásvédett ePub formátumban a könyváruházukban, ezt a számot az év végéig ezres nagyságrendig remélik bővíteni.

Ez egyelőre alighanem kevés lesz ahhoz, hogy rábírja a fogyasztókat: vegyék meg százezer forintért a még Németországban is olcsóbban, 299 euróért árult könyvolvasót. Igaz ugyan, hogy ez a fogyasztói ár tartalmazza az adatkapcsolat díját is, amiért a vásárlónak később nem kell fizetnie, ám egyelőre nemigen van tartalom, amit a mobilkapcsolaton keresztül le lehetne tölteni. Összehasonlításul: az Amazon Kindle 3G-vezérlővel is rendelkező, világszerte ingyenes mobilinternet-hozzáférést tartalmazó modellje 35-40 ezer forintért vásárolható meg.

A két olvasó eltérő másolásvédett e-könyv-formátumot használ: a Kindle nem képes olvasni az eKönyv Kft. által forgalmazott kiadványokat, ahogy a txtr Reader sem kezeli az Amazon azw fájlformátumot. Míg azonban az Amazon.com áruházában csupán egy tucat magyar nyelvű könyv található, addig a txtr boltjában több ezer angol e-kötet vásárolható meg, igaz, nem ritkán horrorisztikus, 6-7 ezer forintos áron. Az Amazon a magyar vásárlóknak körülbelül 670 ezer angol munkát kínál.

Weiler a hírügynökségnek elmondta: lendületet adhatna a hazai e-könyv-kiadásnak, ha a kormányzat az elektronikus kiadások áfáját a jelenlegi 25 százalékról 5 százalékra mérsékelné, hiszen a nyomtatott könyveket is ekkora áfa terheli. Egy ilyen változás a mostani 30-40 százalékról további 20 százalékkal növelné a digitális kiadások papírkötetekkel szembeni árelőnyét

Azóta történt

Előzmények