Új hozzászólás Aktív témák
-
bobi64
csendes tag
Nagyon szeretem az e-könyveket. Óriási találmány. Gyerekkoromtól fogva nagyon szeretek olvasni, nagy könyvtár és antikvárium "kutató" voltam már régóta. Otthon is sok könyvem volt/van. Engem az vitt rá az e-könyv olvasásra, hogy rátaláltam a MEK-re és letöltöttem sok könyvüket. Monitoron viszont utálat olvasni, ezért elkezdtem keresgélni más megoldások után. JAR-ba konvertáló programokat találtam és kerestem a megoldást az olvasóra is. Motorola telefonon kezdtem, folytattam sony-n és egy nagyobb képernyős sony-n
, van egy lgkp500-as telefonom is jelenleg, amivel viszonylag jó olvasni a javas könyveket. Aztán a SEw595-re feltettem a Mobipocketreader java-s verzióját és gyakorlatilag azt nyúzom már több hónapja. Munkahelyi kézikönyveket és dokumentációkat is átkonvertáltam már prc-be. /Egy kétkilós üzletszabályzat és egyéb szakmai anyagok mindíg a zsebben. Nem rossz./ Egy hibája van a telefonomnak, viszonylag kicsi a kijelzője, de előbb utóbb úgyis veszek egy okos SE-t és ez a gond is megoldódik.
Gyakorlatilag az utazás közbeni olvasást,megoldottam ezzel. Nem kell kilós könyveket hurcolnom, és olyan könyveket amiket sajnálnék koptatni ezzel kiválóan meg tudom óvni. Szívesen vennék e-book-ot reális áron, de manapság az illegális "könyvkiadás" messze lekörözte a hivatalost választékban és árban. Ugyanis az előbbi ingyenes.Most néztem végig a "kínálatot" néhány helyen a neten és szerintem siralmas a választék, valamint az ezres is sok érte./ Éppúgy mint a zenék esetében. Mp3-as albumért 3500ft kérnek sms letöltés esetében. Legálisan pofátlanul sok egy tömörített formátumért. Borító, tok és cd nélkül./ Elektronikus könyvnél az 500ft is sok lenne, főleg a régi könyvekért. Rengeteg könyvem megvan papír és e-book formában is. Kényelmi szempontból ez nagyon jó.
-
goshtone
csendes tag
Nem tudom ki hallott róla egyébként, de nyilvánosságra hozták, hogy az Amazon beindítja az online kölcsönzési rendszerét. Sok info nincs róla, de érdekes ötletnek tűnik (még ha jó magam valszeg nem is venném igénybe).
-
Az a baj,hogy a magyar átlagfizetéshez a nálunk kapható olvasók nagyon drágák,ne is beszéljük az e-könyvekröl.Persze,hogy nem fogják megvenni
-
Tim82
félisten
Én is azt mondom, hogy nem versenyképesebb az antikváriumozásnál. Egy gyors keresés a regikonyvek.hu-n elég versenyképes találatokat mutat az ebookok áraival szemben. Megkönnyítem a helyzetedet: ami mellett árat látsz az megvehető is.
Segítek, mert továbbra is szelektíven olvasol: amennyiben megtalálod őket (pl. Zsoldos Pétert), míg az SF-Portal oldaláról legalább mindig hozzáférhetőek. (Ami ugye komoly érv az e-könyvek mellett, hogy nem vagy kitéve a használtkönyvpiac esetleges kínálatváltozásainak.)
Valóban, a definíció elég világos: sehol sem említi a PC-s OS-t, vagy az x86-os CPU meglétét - ellentétben azzal, amit állítottál korábban. Még az OS érved beleférhetne, de mivel maga a Microsoft készíti el a Windows 8 ARM portját, kétlem, hogy ennek túl nagy jelentőséget kellene tulajdonítani.
Ahogy idéztem az általad belinkelt Wikipedia-oldalról: The term was made popular as a concept presented by Microsoft in 2001,[3] but tablet PCs now refer to any tablet-sized personal computer, even if it's not using Windows but another PC operating system. A kedvedért kiemelem, jó? Főleg annak tükrében érdekes ez, hogy talán meg kellene nézned, az Apple, a Samsung, a Viewsonic és az Archos (hogy csak pár nagy nevet említsek) tabletként és nem tablet PC-ként definiálja a saját idevágó termékeit. Valószínűleg nem véletlenül, ugye? (Persze majd ha a Microsoft kijön az ARM-ra portolt Windows 8-cal, lehet, hogy gyökeresen újraírjuk a definíciót. Majd akkor.)
(Amúgy az is csak a te fejedben "fáj nekem", hogy az X41 tabletet "egy kalap alá veszik az iOS-os, Android-os tablet-ekkel", tekintve, hogy a következő tervezett beszerzésem egy Galaxy Tab lesz, de semmi baj.
)
Azt hiszem, eléggé kitárgyaltuk a témát, ha gondolod, válaszolj még nyugodtan, elolvasom, de reagálni nem fogok rá.
Szerintem is eléggé kitárgyaltuk.
-
Én is azt mondom, hogy nem versenyképesebb az antikváriumozásnál. Egy gyors keresés a regikonyvek.hu-n elég versenyképes találatokat mutat az ebookok áraival szemben. Megkönnyítem a helyzetedet: ami mellett árat látsz az megvehető is.
Valóban, a definíció elég világos: sehol sem említi a PC-s OS-t, vagy az x86-os CPU meglétét - ellentétben azzal, amit állítottál korábban. Még az OS érved beleférhetne, de mivel maga a Microsoft készíti el a Windows 8 ARM portját, kétlem, hogy ennek túl nagy jelentőséget kellene tulajdonítani.
Azt hiszem, eléggé kitárgyaltuk a témát, ha gondolod, válaszolj még nyugodtan, elolvasom, de reagálni nem fogok rá.
-
Tim82
félisten
Ha nem csak write-only-ban lennél, lentebb prezentáltam ebook csomagot 4200-ért. 6 könyv, az antikváriumozásról is írtam már, amivel még az ebook formátumok árai sem versenyképesek.
Valóban versenyképesebb az antikváriumozásnál? Szerintem fuss neki még egyszer, keresd meg ugyanazokat a könyveket antikváriumban és vesd össze az árakat az SF-Portal-féle csomaggal - amennyiben megtalálod őket (pl. Zsoldos Pétert), míg az SF-Portal oldaláról legalább mindig hozzáférhetőek.
Ez itt egy fórum, ahol természetesen a saját véleményemet fejtem ki dolgokkal kapcsolatban, nem pedig a lapcsalád bármely tagjának hivatalos véleményét, mivel nem állok egyiknek sem alkalmazásában. Ha ez Neked eddig nem esett le, akkor Te minek fórumozol?
Természetesen mivel nagy mellénnyel kategorikus kijelentéseket tettél, előttem még "páran" hasonlóan értették, mint én. De mi hülyék vagyunk, te meg helikopter.
Továbbra sem látom értelmét ebook olvasót venni, mert ennyi pénzért okosabb eszközt is kapsz (sőt, olcsóbban is), de nem kell elfogadnod az érveimet, inkább nézd meg a most indult remek magyar ebook olvasó árát és a kínálatot - itt a Cafén is elolvashatod, egy topic-kal van arrébb.
Ha nem lennél write-only-ban továbbra is, és nem csak a hozzászólásaim egyharmada jutna el a tudatodig, akkor lehet, hogy rájönnél, hogy pontosan hasonlókat kifogásolok. De ehhez esetleg olvasnod kéne. Vissza. Ahol belebotlanál abba, hogy azt írom, hogy a jelenlegi magyar "olvasó + e-book kínálat együtt" próbálkozások életképtelenek ilyen árakon. Döngess még nyitott kapukat, légy szíves!
Elhiszem egyébként, hogy nehéz elfogadni, hogy a tényleg kiváló x41-gyel egy kategóriában emlegetik az Androidos, iOS-es tableteket, de egy-egy fogalom mögött a tartalom igen gyakran változik, ahogy jelen esetben is.
Elhiszem, hogy nehezedre esik elfogadni, hogy a tablet PC Microsoft-alkotta fogalom és még a Wikipédia sem alkalmazza következetesen, de ettől még a definíció eléggé világos. Mobil oprendszert alkalmazó tablet nem egyenlő a tablet PC-vel. Érdekes módon ennek tudatában vannak a tabletgyártók is, mert a kínai gyártókat leszámítva valahogy lemarad a "PC" rész a tablet mögül...
-
Ha nem csak write-only-ban lennél, lentebb prezentáltam ebook csomagot 4200-ért. 6 könyv, az antikváriumozásról is írtam már, amivel még az ebook formátumok árai sem versenyképesek.
Ez itt egy fórum, ahol természetesen a saját véleményemet fejtem ki dolgokkal kapcsolatban, nem pedig a lapcsalád bármely tagjának hivatalos véleményét, mivel nem állok egyiknek sem alkalmazásában. Ha ez Neked eddig nem esett le, akkor Te minek fórumozol?
Továbbra sem látom értelmét ebook olvasót venni, mert ennyi pénzért okosabb eszközt is kapsz (sőt, olcsóbban is), de nem kell elfogadnod az érveimet, inkább nézd meg a most indult remek magyar ebook olvasó árát és a kínálatot - itt a Cafén is elolvashatod, egy topic-kal van arrébb.
A tablet personal computer (tablet PC) is a portable personal computer equipped with a touchscreen as a primary input device[1] and designed to be operated and owned by an individual.[2]
Itt sem x86-ról, sem PC-s operációs rendszerről nincs szó. Van itt még baki:
According to a 2001 Microsoft definition[9] of the term, "Microsoft Tablet PCs" are pen-based, fully functional x86 PCs with handwriting and voice recognition functionality.
Ez itt Microsoft Tablet PC-ről beszél, ráadásul hangfelismeréssel. Az x41-ed tud ilyet? Elhiszem egyébként, hogy nehéz elfogadni, hogy a tényleg kiváló x41-gyel egy kategóriában emlegetik az Androidos, iOS-es tableteket, de egy-egy fogalom mögött a tartalom igen gyakran változik, ahogy jelen esetben is.
-
Tim82
félisten
Korábban már írtam az árkülönbségekről mobil-előfizetés és ebook-csomagok között, az ott rendelkezésre álló adatok alapján számolgass.
Légy szíves, keress nekem e-book csomagokat, amelyeket össze lehet vetni érdemben egy mobilelőfizetéssel. Vagy inkább számold ki - mivel a te érved, ezért tied a számítás-rész is -, hogy az adott könyveket papírformátumban megvéve mennyivel volna "olcsóbb" az összköltség.
Azt továbbra sem vágom, hogy nekem mi közöm a kiadók érvrendszeréhez, de már másodszor említed, nem ártana erre rávilágítani.
Ahogy mások is mondták, a saját személyes ellenvetéseidet hoztad fel ultimate érvként, hogy "miért szar az e-book". Talán neked kellett volna arra az apróságra rávilágítanod, amikor először megfogalmaztad, hogy ez szigorúan személyes véleményed, azt fejezed ki, neked miért nem alternatíva az e-book. Ez "valahogy" elmaradt a részedről.
A könyveket azért kértem Tőled, mert Te vagy az egyik fórumtag, aki szerint olcsó és jó ebook-olvasót venni.
Itt van a részedről egy enyhe logikai bakugrás (nem értem, hogy azt hogy sikerült összehoznod, hogy az, hogy olvasót megfizethető áron lehet szerezni azzal, hogy magukat az e-book-okat könnyű beszerezni, illetve sok könyv érhető el elektronikus formátumban, de nem baj
), illetve csak harmadában olvasgatod, amit írok. Ugyanis a véleményem többi részében pont azt kifogásolom, hogy érdemben Magyarországon miért nem foglalkoznak a kiadók az e-book-ok iránt felmerülő egyre nagyobb piaci igénnyel. Btw, nem kerestem rá az adott könyvekre, mert maximum ez arra érv, hogy neked személy szerint mi a gondod az e-book-okkal. Innentől ld. feljebb.
*
The term was made popular as a concept presented by Microsoft in 2001,[3] but tablet PCs now refer to any tablet-sized personal computer, even if it's not using Windows but another PC operating system.[Hm? A Wikipedia mondjuk csak abban ellentmondásos, hogy az Android-ot is PC operating system-ként tünteti fel... remélem, abban egyetértünk, hogy a x86-os port megléte ellenére nem az, ahogy az iOS sem.
-
QuippeR
tag
Az, hogy neked nincs igényed ebook olvasóra, nem azt jelenti, hogy nincs is piaca az egész dolognak.
Elárulom, ez nem úgy működik, hogy érdekel 5 könyv, és ha az nincs meg, akkor az ember nem vesz olvasót, ha megvolna, akkor meg igen. Mióta van olvasóm, azaz nagyjából két hónap alatt, 10 könyvet olvastam el. Ezek közül kettő volt, amire biztosra mondtam volna korábban is, hogy felkerül a listára. Éppen ez a kettő könyv, ami nem elérhető magyar nyelven. A többi, tehát a magyar kínálat egyszerű böngészgetés után jött az eszközre - megtetszett, letöltöttem, elolvastam.
-
Korábban már írtam az árkülönbségekről mobil-előfizetés és ebook-csomagok között, az ott rendelkezésre álló adatok alapján számolgass.
Azt továbbra sem vágom, hogy nekem mi közöm a kiadók érvrendszeréhez, de már másodszor említed, nem ártana erre rávilágítani. A könyveket azért kértem Tőled, mert Te vagy az egyik fórumtag, aki szerint olcsó és jó ebook-olvasót venni. Azt azonban inkább gyanítom, hogy Te sem tudsz ezekről a könyvekről ebook formában (nem, ne fáradj most már a kereséssel, csak példaként szolgáltak arra, miért is nincs piaca az ebook olvasóknak).
Enszuke: amíg nem olvasod el és értelmezed az előzményeket, addig sajna nem áll módomban érdemi választ adni.
-
goshtone
csendes tag
A magyar átlagfizetésekhez képest, nekem pont egy könyv ára ami soknak tűnik ár érték arányban...
Egyébként teljesen érthető, és jogos, hogy neked ezek a könyvek kellenek, ebookban nincs, ezért nem kell olvasó. Ellenben ebből általánosítani, hogy az egész innentől kezdve haszontalan, túl erős. Elég pusztán annyi, hogy valaki szeresse a Rejtő Jenő könyveket, amiből rengeteg jó darab van, és onnantól kezdve, hogy tizet ingyen letöltesz a MEK-től, a készülék megérte. Ez pedig pont a másik oldal mint amit te képviselsz.
Visszakanyarodva, egy magyar átlagfizetésű, egy kis spórolás után anyagilag jobban járhat, amit természetesen elismerek, nagyon nagy mértékben befolyásolja az igény, nyelvismeret, stb.
Hogy még egy szélsőséges példát felhozzak: ilyen nettő fizu mellett, ha lenne mondjuk egy gyerekem, pont egy Kindle-t vennék, mivel ingyen legálisan hozzájutnék minden kötelezőhöz (nézd meg nyugodtan, könyvtárból nem jut hozzá minden gyerek), amiért mellesleg most is sokszor indokolatlanul magas árat kérnek.
Itthon egyébként messze a legelterjedtebb könyvolvasó a Kindle, és ez pontosan az ára miatt illetve az ár/érték aránya miatt van.
-
Tim82
félisten
Mint már említettem, egyelőre a Kindle-re, mint céleszközre kifizetett pénz a könyvekkel együtt bőven többe van, mint az okostelefonom az előfizetéssel együtt.
Számold újra. Ezúttal esetleg vedd bele tényleg a szolgáltatásért fizetett költséget, amit a hűségidő alatt fizetsz.
A következő könyvekre lennének igényeim pl.: Őfelsége hadihajója, Óriások csatája, Halál a tengereken, Hihetetlen győzelem, Hadihajók típuskönyv, Dale Brown könyvei. Linkeld nekem légyszíves őket ebook formátumban.
Ne haragudj, de miért is kellene nekem megkeresnem, amikor pont arról van szó, hogy a kiadók hasonló érvrendszer alapján, mint amit te nyomatsz, nem hajlandóak e-book értékesítési szisztémát kitalálni?
Egyébként szerinted mi a tablet PC (akár priviben is, hogy ne itt offoljunk)?
Btw, nem szerintem, hanem a hivatalos definíció szerint (tökéletesen mindegy, hogy a köztudatban hogyan keveredik helytelenül) a tablet PC x86 alapú és desktop oprendszert futtat. Ennek megfelelően az iPad és a Galaxy Tab (hogy két példát említsek) nem tablet PC. Az IBM Thinkpad X41 tabletem viszont az. Vagy pl. az Asus R2H. Ezért egyébként felesleges privátozni.
-
Mint már említettem, egyelőre a Kindle-re, mint céleszközre kifizetett pénz a könyvekkel együtt bőven többe van, mint az okostelefonom az előfizetéssel együtt. A magyar átlagfizetésekhez (70-80 nettó) viszonyítva pedig sok a 35K-s ár - szerintem ez elég ultimate érv.
Ez pontosan azért van így, mert a HVG-cikkben is említett kiadók éppen olyan csőlátással szólják le az e-book piacot és az arra vonatkozó igényt, mint te. Igen, így nem lesz e-book kínálat Magyarországon.
A következő könyvekre lennének igényeim pl.: Őfelsége hadihajója, Óriások csatája, Halál a tengereken, Hihetetlen győzelem, Hadihajók típuskönyv, Dale Brown könyvei. Linkeld nekem légyszíves őket ebook formátumban.
Ha figyelmesen elolvastad a cikket, akkor ott sem az olvasásra használt eszköz a lényeges - a Kindle egyszerűen mint a legalkalmatosabb céleszköz és egyben a világon jelenleg legsikeresebb e-book forgalmazási modell példájaként szerepel. (Btw, az Android-os tabletek és az iPad nem tablet PC.)
Itthon lényeges szempont, leginkább árát tekintve - és ezzel a kör bezárul. Egyébként szerinted mi a tablet PC (akár priviben is, hogy ne itt offoljunk)?
-
Erasmus
őstag
arról tudsz valamit, hogy a bookline és a líra közös e-könyves projektje miért nem képes beindulni? (lásd a megalakulásról szóló hírt itt: [link]). ahogy látom, arról már letettek, hogy a saját olvasót erőltessék, és kiadtak appokat ios-ra és androidra, de a magyar kínálat változatlanul komolytalan.
Szerk.: hehe, túl optimista voltam. csak most kedzik meg a saját könyvolvasó piaci bevezetését. [link]
-
Tim82
félisten
Még egy hatással nem nagyon számolunk, amit a cikkben félig érintettem is: az
okostelefonok és a tabletek köre.
Egy, maximum két éven belül a mobilszolgáltatók osztogatni fogják a tableteket,
hasonló konstrukcióban, mint ahogy a mobilok esetében megszokhattuk.Ez már megtörtént, csak egyelőre pofátlanul drágák ezek a konstrukciók, mert a mobilszolgáltatók rendesen kihasználják a tablet-hype-ot. Jut eszembe, a T-Mobile már észrevette az igényt, az oldalukon mintha lenne egy kisebb, ingyen letölthető e-book csomag.
-
Polllen
nagyúr
válasz
#95590400 #152 üzenetére
Vevői oldalon tényleg nem tartunk itt, mert már régen továbbléptünk...
A vásárlókat egyébként mindig is terelgették, erre van a marketing...
A könyvkiadók vannak elmaradva és pontosan úgy fognak járni, mint a játékkiadók... Aztán majd megy a csipogás, hogy a cudar magyarja nem akar könyvet venni... Ha ilyen ütemben haladnak a kiadók, mire lesz értelmes boltjuk, már mindenkinek "természetes" lesz sajnos az, hogy ingyen letölti...
Nem rég volt egy felmérés, itt is megjelent, hogy az illegális letöltéseket a megkérdezettek nagyobbik fele már erkölcstelennek sem tartja... Gáz, messze nem értek vele egyet, de miért is alakult így?
Egyébként sztem pusztán az e-könyv terjedésével még nem fog megnőni az olvasótábor mérete szignifikánsan, csak átrendeződik. Ugyanannyit fogunk olvasni, de lehet több e-könyvet, kevesebb papírt... És ha én e-könyvet szeretnék olvasni, mert jobban tetszik, mint a sima (pl. játékos példa: elektronikusan szeretném megvásárolni a játékot, nem dvd-el), akkor ezt fogom tenni. Ha ehhez tudnak tartalmat biztosítani, náluk vásárolok, ha nem, másnál... (pl. játékoknál steam és d2d-nél költöm a pénzem, nem itthon - sajnos - mert nincs hol)
Csak a MEK tárából többszörösen megtérül akár egy kindle ára is, hiszen drága pénzen adják azokat a könyveket is, amelyek már amúgy ingyenesen hozzáférhetőek lennének...
1984 - 3k
Kedvencek temetője - 3k (ugye óriási különbség van a két könyv között költség oldalon)"magyarország kis ország, kis foci"
Ennél nagyobb blődli butaság kevés van...
Kis ország, mi...
Mintha a hozzánemértést lehetne ezzel magyarázni.
Csak kíváncsiságból kérdezem... Hogy lehet, hogy gyakorlatilag nagyon kevés olyan könyv van, amit ne lehetne a netről leszedni teljesen elfogadható minőségben, miközben a nagy részük még soha sem jelent meg hivatalosan e-formátumban... Valaki megcsinálta ingyen, hobbiból...
Vagyis simán lehetne költséghatékony és működő e-boltot is felállítani, csak a normál kiadások sínylenék meg, amiről egyelőre nem akarnak lemondani. Majd ha már késő lesz.
-
Merras
csendes tag
Az a modell egyelőre valóban nem életképes Magyarországon, hogy egy kiadó maga biztosít megfizethető árú e-book readert a megfizethető árú és széles körű e-book választéka mellé. De a lehetőség már adott, hogy magad beszerzel viszonylag megfizethető áron egy olvasókütyüt és néhány könyvet már legálisan meg tudsz venni valamilyen digitális formátumban.
Még egy hatással nem nagyon számolunk, amit a cikkben félig érintettem is: az okostelefonok és a tabletek köre.
Egy, maximum két éven belül a mobilszolgáltatók osztogatni fogják a tableteket, hasonló konstrukcióban, mint ahogy a mobilok esetében megszokhattuk.
Ha a kiadóknak, terjesztőknek nincs is olyan tőkeerejük, hogy fel tudják gyorsítani az e-inkes olvasók terjedési sebességét ilyen módszerekkel, attól még valami terjedni fog, ami alkalmas az e-olvasásra is. Jönnek az olcsó smartphoneok és tabletek, és ez egy egy növekedésben lévő e-könyvpiacot jelent.
A tablet egy, a könyvpiactól totál függetlenül működő történet, aminek iszonyatosan erős hatása lesz az e-könyv kiadásra, itthon is. Kiadóként meg nekem tökmindegy, hogy Kindle-ön, Koobe-n, HTC Desire-ön, iPhone-on, iPad-en vagy egy androidos tableten fogják olvasni a könyvet.
Ha a jelenlegi nagyterjesztőknek érdekük is az, hogy az e-könyv piac ne fejlődjön olyan ütemben itthon, mint kellene, a smartphone / tablet hatást nem fogják tudni visszafogni.
-
Merras
csendes tag
válasz
#95590400 #152 üzenetére
@avman
Lehet, hogy nem vagyunk tőkeerősek, és mondjuk egy Európához vagy Kossuthhoz vagy pláne egy Alexandrához képest súlytalanok vagyunk a könyvkiadás terén... ugyanakkor nem "beszólogatásnak" szántam a cikkemet, hanem:a., lejött az egyébként ennél sokkal minőségibb anyagokat tartalmazó HVG.hu-n egy összedobott hangulatú cikk
b., amiben nettó tévedések is voltak az árazást illetően
c., evidenciaként kezelték a jogvédelem kérdését.Én az e-könyv kiadás kapcsán hiszek valamiben, és pont azért gondolom, hogy hitelesen tudom képviselni ezt a szemléletet, mert nem olvasóként, rajongóként (vö. "partvonalról") "osztom az észt", hanem bele is vágtunk a megvalósításba.
-
Tim82
félisten
válasz
#95590400 #152 üzenetére
magyarország kis ország, kis foci, kis ésatöbbi.
egyrészt fel kellene fogni szinte semmilyen szempontból nem tartunk itt. sem a vevői, sem a kiadói oldalon.
Valóban könnyű nekem azt mondanom (teljesen magamra véve most a kritikádat) és nyilván nem most és ebben a pillanatban kell ásni a sírgödröt a hagyományos kiadói modellnek.
De van egy létező és egyre növekvő igény, amelyikre a nagy kiadók pont ugyanezeket az érveket pufogtatják, mint te (értsd: tőled nem pufogtatás, tőlük viszont igen), ahelyett, hogy komolyan foglalkoznának vele. "Magyarország kis ország, kis piac, túl drága" stb. Már bocs, de ez tipikus magyar üzleti mentalitás, ahelyett, hogy meglátnánk a lehetőséget, amibe invesztálni lehetne, amit fel lehetne lendíteni, sír a szánk, hogy ehhez mi kevesek vagyunk, mert egyszerűbb, mint fejlesztésbe zsugát ölni. (Pedig azért legalább a két nagy kiadó- és terjesztőhálózat oldalán van mit.) Pedig a "partvonalon lévő kis kiadó" mutatja meg a "nagyoknak", hogy ezt némi merészséggel, de meg lehet oldani.
Szvsz a paradigmaváltás Magyarországon is meg fog történni ebben az évtizedben, mert az a réteg, amelyik megengedheti magának a rendszeres papírkönyv-vásárlást, az e-book-ok felé fog fordulni. Amelyik kiadó pedig erre nem képes valamit lépni, nos, idővel eltűnhetne a süllyesztőben.
(Mellesleg a Kindle-t, ahogy írtam is, nem vagy köteles csak és kizárólag az Amazontól megvett/letöltött e-book-okkal használni... Az a modell egyelőre valóban nem életképes Magyarországon, hogy egy kiadó maga biztosít megfizethető árú e-book readert a megfizethető árú és széles körű e-book választéka mellé. De a lehetőség már adott, hogy magad beszerzel viszonylag megfizethető áron egy olvasókütyüt és néhány könyvet már legálisan meg tudsz venni valamilyen digitális formátumban. Legalább ennek kellene továbbterjednie, de még ennek sincsen igazából jele...)
Ahogy nézem, leginkább csak a hangsúlyokban tér el a véleményünk, pl. én igyekszem úgy gondolkozni, hogy egy e-book reader befektetés a jövőre nézve, ezért megéri a mostani még viszonylag több pénz kiadása. Szvsz nem lehet örökké - kiadói és vevői oldalról egyaránt - a kivárásra játszani, hogy "majd jobb lesz a gazdaság - majd szélesebb lesz a vevőkör". Meg kell teremteni a piacot, ennyi. Másnak is működik a dolog.
-
Zirowe
nagyúr
válasz
Dr.F.E.R.I. #148 üzenetére
Angol Amazon csak Angliába szál/ít kindlet, de ha szállítana is, akkor sem lenne áfa köteles.
Kindle topic első hsz-ében minden le van írva részletesen a rendelésről, és annak menetéről.
Aki pedig odzkodik a bankkártya netes használatától, bár Amazon esetében nincs para, az használjon virtuális kártyát!
-
törölt tag
baromi könnyű ilyeneket bekiabálni a partoldalról, meg osztani az észt egy szinte súlytalan ebook kiadóként, rétegkönyvekkel, haladóbb szemléletű rajongói körrel. *szerk.
magyarország kis ország, kis foci, kis ésatöbbi.
meg hótt felesleges bezzegamazont emlegetni unos-untalan. angolszász alapokon, világviszonylatban fizetőképesebb (mind vásárlóerőben, mind fizetési kultúrában, mind technikai háttérben) kereslettel a háta mögött h hol tart a dolog. itthon nem lehet erre építeni. és nem is akarnak erre építeni, teljesen érthetően.
egyrészt fel kellene fogni szinte semmilyen szempontból nem tartunk itt. sem a vevői, sem a kiadói oldalon.
igen, én is örülnék, ha egy csomó könyvet szimplán letöltve, 1000 forint alatt megvehetnék, és egy 10-20k-s olvasón elolvashatnám. olcsóbb, gyorsabb, tisztább.
de nem, nem tetszik a kindle, nem akarok külföldről rendelni, nem érdekel a wifi, nem akarok billentyűzetet ebook olvasóra. ami marad einkes még mindig 35-40k környéke. ennyiért én még nem veszek ebook olvasót. pláne, hogy nincs is mit venni rá (igen, nekem is megvan a teljes slp mentés, felturbózva, szóval lenne honnan mit).
ördögi kör, de felesleges mindezért csak a kiadókat köpködni. ebben a kivételes esetben. nem igazán érett még erre itt a helyzet, és nem is hiszem, h ez ebben az évezredben megváltozna.az meg megint megérne egy misét, h a két legnagyobb terjesztő (aki kiadó is egyben), mennyire és hogyan fojtogatja a hazai könyvpiacot, nekik meg aztán végképp nem érdekük egy ebook kiadás. álmodozni persze lehet.
*szerk: közben láttam a területfoglalósat. szerintem még a székeket sem vitték be a szobába, amire majd hirtelen a játékban le kellene ülni. tán még le sem gyártották. talán maga a szoba kész van. ez max annyi, h otthon gyakoroltok rá. -
Merras
csendes tag
Egyelőre nem a rózsadombi villámból egy Alienware gépen írom a válaszomat.
Az e-olvasó eszközök elterjedtsége per pillanat még nem áll olyan szinten, hogy bármilyen e-könyv kiadó üzletileg értékelhető sikereket mondhasson magáénak. Most még "területfoglalós" fázisban tart a játék, mindenki ismertséget épít, akik foglalkoznak e-könyv kiadással, az alapokat akarják lerakni.
Mi sem vagyunk kivétel.
Amikor indultunk, pilot projectként gondoltunk rá. Nézzük meg, mit lehet, mik a buktatók, mit nem lehet, gyűjtsünk tapasztalatot. Idén tovább folytattuk a dolgot, most már nem pilot projectként, hanem egy hosszútávon felépítendő üzletként gondolunk rá - ez jelzi azt, hogy sikeresnek gondoljuk a bevezetést.
Plusz heteken belül indítunk egy új shopot, ahol a nem sci-fi témájú (kaland, gyerek, történelmi regények) könyvekre fogunk rárepülni - azaz olyan könyveket fogunk kiadni, amik nem férnek bele az SFportal tematikájába.
Szóval igen, a jelen piaci helyzethez képest sikeresnek ítéljük az első pár hónapot.
-
Tim82
félisten
akiknek nincs dombornyomott kártyájuk
Lassan elterjedhetne már a köztudatban az, hogy nem csak dombornyomott bankkártyával lehet interneten vásárolni. Visa Electronnal, Mastercard Unembossed-del és Maestro-val éppúgy, amennyiben a kártya rendelkezik a hátoldalon, az aláírássáv után a háron számjegyű ún. CVV/CVC kóddal.
Persze melegen ajánlott a különféle bankok internetes, "virtuális" kártyáinak használata internetes vásárlásokhoz, de elvileg ha megbízható oldalakon fizetünk bankkártyával, nem nagyon érhet minket kellemetlen meglepetés.
*
Btw, érdekelne, akár privátban is, hogy mennyire működik az SF-Portal e-book értékesítési módszere. Természetesen nem üzleti titoknak minősülő konkrét számadatok, hanem az, hogy ti sikeresnek ítélitek-e meg.Ja és remélhetőleg megnyerem Facebook-on tőletek a Kindle-t.
-
Merras
csendes tag
válasz
Dr.F.E.R.I. #143 üzenetére
Anno tavaly írtunk egy cikket a Kindle rendelésről.
Eleddig 5 darab Kindle-t rendeltem összesen (szerkesztőségi tagoknak, közeli ismerősöknek, akiknek nincs dombornyomott kártyájuk, illetve nyereményjátékba), egyetlen egy esetben sem számolt rá extra vámot/áfát.
Mostani árfolyamon 30.000 szállítással együtt a Kindle. Tokkal együtt 40.000.
Nem kamu, nincs rejtett költség, semmi, ENNYI most egy Amazon Kindle Wifi.
Kimentem ma Könyvfesztiválra, 45.000 bruttóért egyébként vannak már használható, itthon is megvásárolható e-olvasók egyébként. Mondjuk a Kindle-ömet nem cserélném le egyikre sem, de ha valaki ódzkodik az Amazonos rendeléstől, annak még ezzel a felárral is érdemes lehet beruházni egy ilyenre.
linkesítettem.
[ Módosította: bolondember ]
-
B.A.T.21
tag
válasz
Szia!
A válasz egyszerű (és részint benne van a cikkben is):
1. az emberek félnek interneten vásárolni (angol nyelvtudás, banki ismeretek hiánya)
2. sokan a "megszokásoknak" élnek (nem tájékozódnak az újdonságokról, lehetőségekről)
3. sok kapzsi ember él (e-bay-es cuccok továbbadása vaterán akár sokszoros áron (pl 6$-os Kindle-tok 4000 forintért...)) -
Tim82
félisten
válasz
sorry, de azért lenne mégis egy találós kérdésem: ha elvileg legálisan vehetek 30k-ért ilyen olvasót, miért sózzák el a vaterán a használtat többért?
A Vaterán élelmes hazánkfiai abból is bizniszt csinálnak, hogy megrendelik Hong Kong-ból az olcsó kínai tableteket és 10-15k-s felárral elpasszolják ott. Ez elegendő magyarázat?
Mindig lesz olyan ember, aki nyelvtudás/merészség stb. hiányában tőlük fog venni, nem pedig a sokkal olcsóbb külföldi forrásból.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Azt hiszem, megkövetlek, valóban találtam egy rövid leírást erről a vámmentességi keretről - az kavart be nálam, hogy én eddig csak az angol amazonról rendeltem, nem az unión kívülről. Szóval sorry, de azért lenne mégis egy találós kérdésem: ha elvileg legálisan vehetek 30k-ért ilyen olvasót, miért sózzák el a vaterán a használtat többért?
-
Tim82
félisten
Az Androidos telefonom csak egy példa volt a Kindle árához viszonyítva.
Ugye azt az apróságot vágod, hogy rossz példa... Ugyanis - ahogy már többen kifejtették neked - bőven többet fizetsz ki hosszú távon a "15k-s" Vodafone 845-ödért, mint amennyit egy Kindle Wifiért a pénztárban hagynál - főleg annak tükrében, hogy a Vodafone-nal ellentétben az Amazon nem kötelez arra, hogy muszáj az ő szolgáltatását használnod. Az, hogy neked fáj, hogy egyszerre kb. 35k-t kell kicsengetni egy e-book reader-ért, az egyéni szocprobléma, de ez még a magyar viszonyok között is kifizethető egy átlagember számára, aki egy kicsit gondolkodik is. Ultimate érvként ezt felhozni pedig nagyon gyenge...
noha nem vagyok képben a magyar ebook-kínálattal kapcsolatban, azért nem vagyok biztos benne, hogy bármelyiket is megkapnám ilyen formátumban
Ez pontosan azért van így, mert a HVG-cikkben is említett kiadók éppen olyan csőlátással szólják le az e-book piacot és az arra vonatkozó igényt, mint te. Igen, így nem lesz e-book kínálat Magyarországon.
Alternatívaként a tablet PC-t említettem, ami méretben és árban kb. a Kindle-lal van partiban, csak akkor meg a tudás az, ami problémás az olvasó oldalán.
Az, hogy Kindle, tablet, okostelefon, notebook vagy PC az eszköz, amit e-book olvasásra használsz, az teljesen másodlagos kérdés a témakörrel kapcsolatban, de azért feszegetheted. Ha figyelmesen elolvastad a cikket, akkor ott sem az olvasásra használt eszköz a lényeges - a Kindle egyszerűen mint a legalkalmatosabb céleszköz és egyben a világon jelenleg legsikeresebb e-book forgalmazási modell példájaként szerepel. (Btw, az Android-os tabletek és az iPad nem tablet PC.)
*
Ha a nagy könyvkiadók egyszerűen nincsenek felkészülve a digitalizálódó világgal járó radikális felhasználói szokásváltozásokra és nem állnak elő új üzleti és terjesztési modellel, nos, akkor azt kell hogy mondjam, érik a helyük a temetőben. Így összeszámolva, kb. olyan kezdeményezésekről tudok, hogy a Libri régebben iPad-et akciózott ajándék ezer digitális formátumban elérhető könyvvel (lehet, a számra rosszul emlékszem), talán az Alexandrának is volt hasonló akciója Android-os tablettel, van természetesen az SF-Portal és van az általam amúgy nagyrabecsült Arcanum Kiadó, amelyik - sajnos nem online formában, hanem különféle adathordozókon, mint CD/DVD-ROM és hordozható vinyó - különféle történelmi, művelődéstörténeti és irodalmi források és alapművek digitális kiadását végzi.És ez rohadtul kevés.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Bocs, nem üzletelés miatt lovagolok ezen az áfa-dolgon
. Csupán arról van szó, hogy egy megkérdőjelezhető hitelességű cikkre született egy kirohanás a "szakma" részéről, ami - a közölt adatok vonatkozásában legalábbis - viszont túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Csupán erre szerettem volna rámutatni, hogy szerintem ebben is csúsztatás van, csak épp az ellentétes irányba. Jelenleg úgy látom, az igazság valahol a kettő közt félúton leledzik.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Utánanéztem a 'Kindle' olvasógépnek, és meglepődve látom, milyen drága. Árgépen 45k-nál kezdődnek, de látok itt valami DX-verziót is 116k-ért, a képernyőt leszámítva nem részletezik, mivel jobb a simánál. Amazon saját oldalán is hasonló árak vannak, 111Ł a butább változat, ami mostani árfolyamon, szállítással, áfával együtt kb ugyanennyire jön ki. Ennek tükrében én nem látok nagy csúsztatást az eredeti hvg-cikkben, bár lehet, vannak más, olcsó(bb) modellek. Viszont így elsőre nekem is ez a Kindle jön be legjobban. Lehet, ez lesz az e-könyv olvasók iPhoneja...
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Most tőled hallom először. Én mindenhol csak pdf-el találkozom, ami mondjuk az én igényeimet kielégítette eddig. Még a ghostscript, amit linux alatt ismertem, de azt sem igen használtam. Tehát akkor nincs egyöntetű szabvány, csak ilyen-olyan átjárást biztosító programok?
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz
tsikorgo #127 üzenetére
Ezek szerint nincs kidolgozott szabványa az e-könyveknek, mint mondjuk egy "pdf" formátum, amit már szinte minden oprendszeren/eszközön támogatnak? Hanem csak egyéni formátumok élnek egymás mellett? Érdekel azért a téma, csak nem vagyok benne a gyakorlati részében, azért kérdezem.
-
tsikorgo
csendes tag
én azt nem értem, hogy a szabványosítás és interoperabilitás korában miért nem dolgoznak ki inkább egy általánosan elfogadott DRM mentes eBook formátumot, amit aztán az utolsó képernyővel rendelkező mikrosütő is olvas, és miért nem tolják ezt a boltokban?
Van xml alapú tei-kódolásnak hívják, és értelemszerűen bármilyen kimenetet tudsz belőle csinálni. Nyugaton a humántudományokban kvázi-sztenderd. Ha erre gondoltál.
-
Zirowe
nagyúr
No igen, csak az ember nehezen kezeli ezt, főleg 6évnyi gimis latin tanulás után (külföldön), két fél év "szakmai latin" egyetemen (még mielőtt lesavaznátok: nem, nem vagyok bölcsész, hanem jogász!
), illetve miután a tanáraid nagy része is hangsúlyozottan kiemeli ezen szó gyakori téves használatát.
Ezek után már félve említem meg a kettős állampolgári mivoltomat, mely második hazámban (Olaszország) a mai napig így használják többesszámban: média.
-
dabadab
titán
http://index.hu/kultur/klassz/mancsndy/
Romanes eunt domus! -
Zirowe
nagyúr
válasz
Dr.F.E.R.I. #116 üzenetére
Médiák.Kérlek, könyörgök, csak ezt ne!!!
A legnagyobb műveletlenségre szokott utalni "nagy" embereink részéről is, amikor nyilatkozataikban ezt a szót említik!
Egy már többesszámba lévő szót nem lehet még egyszer többesszámba rakni!
Média és kész.
Danke!
-
Meglivorn
aktív tag
""...hogy az e-könyv legfeljebb 10-20%-al lehet olcsóbb"
Miért is? Azért mert a nyomdaköltség kb. ennyit tesz ki. Kb. ennyi a szerző + egyéb költségek, a többi a haszon. Túl kapzsik voltak, azt hiszik ez a XXI. században is működik, hát nem. Aki későn ébred az lemarad."
- 40-60% a terjesztők díja, szóval mennyi is marad a "kapzsi" kiadónál? Amiből fizesse a szerzőt, jogdíjat + fordítást, a lektorálást, tördelést és még legyen haszon is.
Ezért nyünnyögök, hogy ne keverjük.
(Tudom, vannak mammutok, amikenek ez nem probléma, de nem is nekik "gond" az hogy milyen a terjesztés vagy az elektronikus piac. Felveszik kilóra, ha úgy látják, megéri.) -
Power
senior tag
"...hogy az e-könyv legfeljebb 10-20%-al lehet olcsóbb"
Miért is? Azért mert a nyomdaköltség kb. ennyit tesz ki. Kb. ennyi a szerző + egyéb költségek, a többi a haszon. Túl kapzsik voltak, azt hiszik ez a XXI. században is működik, hát nem. Aki későn ébred az lemarad.
Ez a hajó már elment a kiadóknak. A fizetőképes kereslet már vett vagy azon gondolkozik, hogy mikor vegyen e-olvasót.
Még az a model se fog működni, amit az artisjus irányít(megjegyzem totálisan igazságtalanul pont ott is azok fizetnek a legtöbbet nekik, akik úgymond semmiféle illegális tartalommal nem rendelkeznek).
Korlátolt emberek, korlátolt döntéseikkel pont maguk alatt vágják a fát, szánalmas. -
dabadab
titán
válasz
Morden24 #114 üzenetére
"éveken belül az elektronikus terjesztés útján (legyen neked is igazad, bizonyos piacokon) több kiadványt fognak értékesíteni, mint nyomtatott formában"
Itt akár múltidőt is lehet használni, az Amazonnál (az észak-amerikai könyvpiac kb. fele az övék) tavaly nyáron már több ebookot adtak el, mint keménykötésű könyvet, aztán év végére az ebookok lenyomták a papírkötésűeket is, mára pedig valószínűleg a kettőt együtt is.
-
julius666
addikt
válasz
Dr.F.E.R.I. #113 üzenetére
De éppen ez az Morden, hogy a lovat is még a mai napig használják személyi szállításra, és igavonásra (is). Attól, hogy az Andrássy úton nem látni túl sűrűn, a világnak rengeteg szeglete van, ahol vagy nincs pénz motorizációra
Azért nem olyan olcsó játék az a ló. Egy átlagos ló árából már simán kapsz használt autót és gyanítom a fenntartása sem sokkal drágább ha a belevert munkaórákat is számoljuk.
Lovakat inkább ott használnak ahol nem tudnak/akarnak megtanulni vezetni, vagy úgy egyébként nincs meg hozzá a megfelelő infrastruktúra.
10 év pedig, hogy sok lenne... ez nagyon relatív.
Igen. Történelmi szempontból pillanat, informatikai szempontból piszok nagy idő. Itt most a másodikról van szó.
Amúgy meg nem sokkalta nagyobb váltásról van szó mint az analóg vs. digitális fényképezőkre való átálláskor. Az meg mennyi idő alatt is ment végbe? 2-3 év alatt szinte teljesen (onnantól számítva hogy megjelentek az átlagfelhasználók pénztárcájához szabott, már használható készülékek). Kettőt pislantottak a nagy analóg gépeket gyártó cégek és a teljes iparág lényegében nyom nélkül eltűnt a seggük alól. Nem volt ember aki meg tudta jósolni előre hogy ilyen gyorsan fog lezajlani a váltás. Ugyanezek a szövegek mentek ott is mint itt, sőt ott még az is ott volt hogy akkoriban azért a digitális gépek minősége elmaradt az analógokéhoz képest. Namármost a Kindle-el most tartunk ott, mint a digitális fényképező boom elején, kijött egy egész jó készülék már az átlagember zsebére árazva. Csak közben hatalmasat lépett előre az internet és a kereskedelem, most tényleg már különösebb nehézségek nélkül megrendelheted Amerikából a cuccot és itt van pikk-pakk, ráadásul van rá elérhető árú tartalom is dögivel (elsősorban nyugatiaknak, de warez révén nekünk is). Ez azért ~10 éve még nem volt így.
Én nagyon vigyáznék ezek után a jóslásokkal, még úgy is hogy az írásos termékek piaca valóban sokkal konzervatívabb és szélesebb, maradibb réteget érintő mint a fényképezőké volt.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz
Morden24 #114 üzenetére
Kb egy hullámhosszon vagyunk, de annyiban pontosítanálak, hogy erdélyi magyar testvéreink (akiknél a ló fontos szállítóeszköz) sem nem analfabéták, sem nem érdektelenek a nagyvilág iránt, viszont olcsón, használt könyveket mindenképp be tudnak szerezni, internetelérést viszont nem tudnak csak úgy hazavinni. A médiák egymás mellett élése tehát bizonyosan tartós(abb) lesz.
-
Meglivorn
aktív tag
válasz
Morden24 #114 üzenetére
"Ebben én biztos vagyok, viszont abban is, hogy éveken belül az elektronikus terjesztés útján (legyen neked is igazad, bizonyos piacokon) több kiadványt fognak értékesíteni, mint nyomtatott formában, és ez az olló utána gyorsulva fog tágulni
"
Nem kellenek évek:
http://itcafe.hu/hir/tobb_e-konyv_fogy_mint_nyomtatott_amazon_kindle.html -
Morden24
nagyúr
válasz
Dr.F.E.R.I. #113 üzenetére
a lovat is még a mai napig használják személyi szállításra, és igavonásra (is)
Átültetve ezt a dolgot, a visszamaradott területeken nem az internetelérés a probléma, hanem az analfabétizmus, az érdektelenség, a szegénység... a kettő közötti halmaz (nyomtatott könyvre van pénz, igény és lehetőség, elektronikusra egyik sincs) lássuk be, nem lehet túl tág.
ha pl a magyar politika feleslegesen elmúlt 20 évét nézem, akkor meg nem is egy nagy eresztés
A technikában van konkrét és látható, valamint gyorsuló fejlődés
van olyan érzésem, hogy még a könyvek is velünk maradnak, ettől jóval hosszabb ideig
Ebben én biztos vagyok, viszont abban is, hogy éveken belül az elektronikus terjesztés útján (legyen neked is igazad, bizonyos piacokon) több kiadványt fognak értékesíteni, mint nyomtatott formában, és ez az olló utána gyorsulva fog tágulni
Az megint egy másik téma, hogy magának az értékesítőrendszernek is jót tenne egy, az eltérő terjesztési módszerre való átállás miatt kötelező reengineering és szemléletváltás. -
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz
Morden24 #111 üzenetére
De éppen ez az Morden, hogy a lovat is még a mai napig használják személyi szállításra, és igavonásra (is). Attól, hogy az Andrássy úton nem látni túl sűrűn, a világnak rengeteg szeglete van, ahol vagy nincs pénz motorizációra, vagy a domborzati viszonyok nem megfelelőek (a kerék aránylag sík felületet igényel). Nekünk természetes a váltás, jóllehet a negyedik szomszédom lótenyésztő, és sokmindenre be is fogja őket. Egy mongolt meg, akinél a ló családtag, sosem (vagy nagyon nehezen) fogsz tudni meggyőzni, hogy üljön autóba. Rosszak a fenti példák is, mert míg egy floppy lemezt - valljuk meg őszintén- nyugodtan tudunk nélkülözni, addig a ló éppen azon csoportba tartozik, ami valószínűleg még jó ideig elkísér bennünket (mégha nyilvánvalóan háttérbe is szorul).
10 év pedig, hogy sok lenne... ez nagyon relatív. A sitten lehúzva egy örökkévalóság, de ha pl a magyar politika feleslegesen elmúlt 20 évét nézem, akkor meg nem is egy nagy eresztés. Meglátjuk, de van olyan érzésem, hogy még a könyvek is velünk maradnak, ettől jóval hosszabb ideig. (előre elnézést kérek mindenkitől, aki elégedett a rendszerváltás utáni magyar politikával, no offense)
-
Meglivorn
aktív tag
A kiadót és a terjesztőt ne keverjük. Attól, hogy egyes esetekben egy cég, a két dolog még nem ugyanaz.
-
Morden24
nagyúr
válasz
Dr.F.E.R.I. #105 üzenetére
mindenki a cédével, meg a videokazival vagdalkozik, de könyörgöm: hol voltak ezek használva ötszáz évig, és mégis milyen keservesen lehet(ett) tőlük megszabadulni).
A lovat több, mint 5000 éve háziasították, mégis elég volt hozzá 100 év, hogy gyakorlatilag teljesen kipusztuljon, mint közlekedési eszköz.
A technikai fejlődés nem egyenletesen halad, ezt nyilván tudod. Egyébként szó nem volt 2 év alatt kihalásról, ahogyan a kazetták, VHS-ek sem két év alatt pusztultak ki. Ha ennek fényében egy 2020-as dátumot mondok, akkor azért szerintem érzed, hogy mennyi minden fog változni.(#104) julius666: Akkor lehet, hogy abban a kommentben pont félreérthető voltam (másikban konkrétan említettem a VHS-t is), ebben az esetben mea culpa.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz
julius666 #106 üzenetére
Magam is a haladást támogatom (szándékosan nem a "fejlődés" szót használom), sok olyan területet tudnék helyből felsorolni, ahol az elektronikus hordozás jóvalta praktikusabb. Eltekintve a nem túl nagy létszámú purista közösség elefántcsonttoronyba zárkózásától, azért valamennyire illik tisztelni a konzervatívabb körök álláspontját is, mert akármennyire hasznos dolog is az elektronikus terjesztés, azért mindemellett én is vallom, hogy az értékes tartalommal bíró, szépen kidolgozott könyvnek igenis lelke van.
-
Polllen
nagyúr
agree.
-
Merras
csendes tag
válasz
Dr.F.E.R.I. #105 üzenetére
A kiadói marzson nincs hova faragni, a nagyterjesztői marzson lenne mit, nagyon is.
-
julius666
addikt
válasz
Dr.F.E.R.I. #101 üzenetére
Mitől lenne vicces, hogy a könyv időtálló?
Valamit nagyon félreértettél, mert egyáltalán nem arra értettem. Arra értettem, hogy ezeket hozzák fel mindig egyesek érvként, közben ezeken a területeket (fizikai backup/hagyományőrzés) nyilvánvalóan nem fogják az e-bookok eltüntetni, soha nem is volt céljuk. Olyan várat próbálnak védeni és emiatt az egész e-book témát démonizálni, amit soha senki sem akart megtámadni.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz
Morden24 #102 üzenetére
Tulajdonképpen, ha kultúrált körülmények közt tárolnak egy tisztességesen elkészített könyvet, és nem a szekrényt/ágyat polcolják fel vele, az eláll akár száz-kétszáz évig is. De a hangsúly nem is ezen van, nem ez befolyásolja az e-book térnyerését. Ha jobban megnézzük, a könyvek "költségein" is lehetne azért szépen faragni (főleg a kiadói marzson), ugyanakkor internet még mindig sok helyen nincs, ami gátolja az on-line tartalmakhoz való hozzáférést. A drága könyvek, és a - még egyelőre - drága könyvolvasók, valamint az utóbbi szegényes infrastruktúrája jelenleg nem bír akkora előnnyel a másikhoz képest, hogy itt ripsz-ropsz két éven belül eltűnjön egyik, vagy másik (mindenki a cédével, meg a videokazival vagdalkozik, de könyörgöm: hol voltak ezek használva ötszáz évig, és mégis milyen keservesen lehet(ett) tőlük megszabadulni).
-
julius666
addikt
válasz
Morden24 #102 üzenetére
és szerintem ezt írtam is
>Nyilván megmarad sokáig, de kihalásra van ítélve, ahogyan mondjuk a szalag az optikai korong okán.
Számomra ebből nem derült ki, de mind1. Úgy már van az állításodnak valóságtartalma, bár szvsz az optikai tárolók (legalábbis a jelenlegi formájukban, aztán ki tudja mit hoz a jövő) ott is zsákutcát jelentenek. Kényelmesség (egy tárolóegység fizikai mérete, az olvasási sebesség) szempontjából valóban felsőbbrendűek a szalagos tárolókkal szemben. Más területeket nézve már nem biztos.
-
Morden24
nagyúr
válasz
Dr.F.E.R.I. #85 üzenetére
Itt igazából nem a könyvek léte a kérdés, hanem a művek terjesztése, ami csak max. az íróknak és az olvasóknak kulturális misszió, a terjesztőnek színtiszta üzlet. És amire jobban harapnak a fogyasztók, ahol jobban lehet a költségeken faragni, ahol könnyebb eljutni a célközönséghez, az lesz a befutó.
A kőtáblák időtállósága egy dolog, a könyvek viszont megőrzést igényelnek, sőt: újramásolást, ahogyan erre néhány száz éven keresztül szükség is volt. Szóval az időtállóságuk csak a civilizáció fennmaradásának, az emberi gondoskodásnak az eredménye - ilyen alapon meg az adat is fennmarad.
(#96) julius666: Köhömm, én a zenekazettára, VHS-re gondoltam, és szerintem ezt írtam is
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz
julius666 #99 üzenetére
Mitől lenne vicces, hogy a könyv időtálló? Neked is van fogalmad róla, mióta léteznek már. A silány kivitelezést, avuló tartalmat, nem időtálló tartalmi értéket illetően abszolút egyetértek én is, ezekért egyenesen kiáltanak az e-bookok, ill. egyéb elektronikus tartalmak.
-
julius666
addikt
válasz
Vicces hogy előbb-utóbb mindig felmerül ezekben a topikokban ez az időtállóság meg hagyományőrzés kérdésköre.
Közben nyilvánvalóan nem fognak teljesen eltűnni a könyvek, itt baromira nem erről van szó. Itt arról van szó hogy a hétköznapokból tűnnek el teljesen, és átmennek "úri muriba"/a múzeumokba. A 100 éves, háború előtti enciklopédiáikat meg a dédnagypapa Jókai gyűjteményét nyilván nem fogja senki kihajigálni, a polcon ezek egyrészt baromi jól mutatnak (és lehet menőzni velük a vendégek előtt hogy milyen műveltek vagyunk
), másrészt ezeket szívesen a kezébe veszi az ember. Itt arról van szó, hogy a legújabb 500 oldalas Dan Brown könyvet már nem fogod megvenni, mert úgyis max egyszer olvasod el, meg hát minek, nem képvisel semmilyen különösebb értéket. Vagy a vacak, 80-as évekbeli sárga színű, kb. sajtpapírra nyomtatott Rejtő könyvek is mehetnek a kukába, azt az élményt megkapod e-bookban is (sőt!). Meg hogy a nyomtatott napilapok tényleg kihalnak.
Ugyanígy nem fogják (legalábbis reméljük nem jön már több bajszos bácsi
) a múzeumokban, nagy könyvtárakban lévő könyveket sem elégetni. Hagyományőrzésnek, illetve fizikai backupnak jó ha maradnak.
-
julius666
addikt
Annyival, hogy a könyv nem "technika függő". Semmi szükség rá, elvan jól magában is.
Már hogyne lenne. Pontosan ugyanannyit ér egy könyv mint egy CD/szalagos tároló/mágneslemez ha megsérül/titkosítva van és nem ismerjük a kulcsot/nem ismerjük a formátumot (könyv esetén a nyelvet amin íródott). Az egyedüli különbség hogy könyvek esetén ezek ritkábban/nehezebben fordulnak elő, de ettől még ugyanúgy megvannak, max. máshogyan hívjuk őket.
Mellesleg, ugyanígy nem fenyegeti a fényképéset a festészetet, és a cd a koncertet, pusztán saját technikai elődjüket, mint magnókazetta, vagy filmes gép.
Az adattárolás (és így az e-bookoknak is) technikai elődje a könyv (annak meg az agyagtáblák, barlangrajzok, stb). Ez nem vitaalap, ez tény.
Mivel a gondolatmeneted téves alapokra építkezik, ebből fakadóan hibás.
-
dabadab
titán
Akkor félreértetted a dolgot. Én arról beszélek, hogy az információknál megállíthatatlan trend, hogy elveszítik fizikai hordozóhoz való kötöttségüket - ez történt a fotóknál, a zenéknél, az adóbevallásnál, történik a filmeknél és ez lesz a könyveknél is és nem tudok olyan területről, ahol ez ne történne meg.
Az autó meg a bicikli nem adathordozó (legfeljebb a postásbicikli, azt meg egyre inkább leváltja az email). -
julius666
addikt
Nyilván megmarad sokáig, de kihalásra van ítélve, ahogyan mondjuk a szalag az optikai korong okán.
Nagyméretű adatok hosszútávú archiválására nincs a szalagos adattárolásnak valódi alternatívája. Igaz hogy lassú és körülményes de elég sok adat ráfér és piszok nagy az élettartama. Kb. az összes nagy adattárolásra szakosodott cég ilyet használ archiválásra.
Míg az optikai adattárolás lassan otthoni felhasználás vonalon is kihalóban van. Nem is csoda: lassú, kicsi, kényelmetlen, de legalább szar is.
A gondolatmeneteddel egyetértek, csak ennél rosszabb példát nehezen hozhattál volna.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz
Meglivorn #90 üzenetére
Valahol feljebb én is utaltam rá, hogy az ocsút a gabonától nyugodtan szét lehetne választani: az avuló (hosszú távon értéktelen) tartalmat egyértelműen elektronikus formában terjeszteni, a szépirodalmat, tudós könyveket, stb pedig egyéni preferencia szerinti formában megszerezni (jómagam csak papír alapon, igényes szép kiadásban).
-
Erasmus
őstag
válasz
Meglivorn #90 üzenetére
én abszolút átérzem, amit írsz. de - ahogy te is utalsz rá - az igényes tipográfia nem feltétlen velejárója a nyomtatott szövegeknek. egyrészt sajnos rengeteg az igénytelen kiállítású könyv, másrészt a tipográfia az e-könyvekben ugyanúgy továbbélhet. ha megnézel egy igényes, adott készülékre optimalizált e-könyvet vagy folyóiratappot (mondok egy magyar példát: a hvg ipad-kiadása) ugyanúgy szép tördelést és tipográfiát láthatsz, mint mondjuk egy klasszikus kner-kiadványnál.
ugyanígy elképesztően szépeket lehet találni a tabletekre, okostelefonokra elérhető interaktív mesekönyvek között is, persze ebben a műfajban is alig van magyar.
én effektíve bibliofil vagyok, de nem félek az e-könyvektől. szerintem is fantasztikus dolog mondjuk pápai páriz ferenc latin szótárának valamelyik 18. századi, bőrkötéses kiadását lapozgatni, de amikor fordítok vagy idegen nyelvű újságot olvasok, egyszerűen sokkal praktikusabb lenne egy jó szótárapp a tableten (más kérdés, hogy nincs, legalábbis magyar). sokkal praktikusabb mint a kétkötetes nagyszótárat emelgetni folyton.
ha már a könyv szaga: ez megvan? [link] egyébként például egy 1782-es pápai-szótárnak kifejezetten dohos szaga van
-
Lenry
félisten
válasz
én konkrét ismerek olyan papot, aki PDA-ból prédikál
-
Meglivorn
aktív tag
válasz
Van a könyv, mint fizikai, akár művészeti alkotás, és van a könyv, mint tartalom.
Jelen pillanatban ez még egy egységet alkot, ebből a szempontból különlegesebb a többi adathordozónál, hiszen a hangfelvétel ugye eredetiben élő zene (kellene hogy legyen), egy szindarab felvétele, vagy egy mozifilm video/DVD/akármi felvétele szintén egyfajta "home" változat.
Nekem is vannak könyveim, amiket azért is tartok becsben, mert régiek (pl a lassan 80-100 éves darabok), esetleg reprint valami régi könyvből, vannak könyveim amiket lassan cseréltem le egyre régebbi, és régebbi kiadásra, és van amit én magam készítettem, mert elégedetlen voltam azzal, ahogy a "bolti" megjelent. (És vagy 25 éve nem tudok összehozni egy rendes, rézszínű selyembe kötött Végtelen történet-et)
Ugyanakkor tömegesen állnak olyan könyveim is, amiket tartalmilag még szeretek is, de mint kötet, fizikai tárgy, semmilyen értéket nem képvisel. Vacak papír, semmi tipográfia, érdemi tördelés vagy kialakítás, értelmetlen borító, neadjisten az első olvasás alatt szét is esik. Nem hiszem, hogy ezek ismeretlenek lennének bárkinek is. Ezeknél a könyveknél magának a papír kötetnek semmilyen érzelmi, vagy akár gyakorlati értéke nincs, az érték a benne lévő tartalom. Mert azért lássuk be, lehet valami a világ legszebb kötete, ha a tartalom semmi.Az e-könyvek kapcsán nekem a legnagyobb félelmem inkább pont a könyvek megjelenésének - tipográfia, tördelés, szerkesztés - megszünése. A mai olvasók nagyrésze a könyveket egyszerű folyószövegnek kezeli, amiket szabadon tördelgetve, beépített betűtípussal, "ömlesztve" jelenít meg.
-
8zabi
őstag
az biztos, hogy ha nem lépnek időben a kiadók a magyar ebook piac is a magyar mp3 piac sorsára jut, ami igazából nincs
mert az emberek vagy cd-n veszik meg amit szeretnek, vagy ingyen letöltik valahonnan
nem sok olyan személyt ismerek aki mp3-at vesz neten... (pont nullát) -
Kassadin
addikt
válasz
De elfog jönni az az idő is.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Olvasgatlak továbbra is szép csendben benneteket, sok okosság el is hangzik, de úgy érzem, leegyszerűsítitek nagyon ezt a könyv/nem könyv-kérdést. Nem is annyira a könyvekről van itt szó, hanem arról, hogy van-e, lesz-e igény a jövőben a fizikai média jelenlétére. Gondolj csak bele: a sumér agyagtáblák több, mint ötezer évesek. De a ma korszerű adathordozónak számító könyvek is már a középkor óta léteznek - szinte változatlan formában. Felmerül hát bennem a kérdés, hogy valóban azért hálózzák be a világot a könyvek, mert annyire fejlett technika, vagy azért, mert egyszerűek, mint a kőbalta, netán más előnyös tulajdonságuk miatt ragaszkodunk-e hozzájuk kollektív szinten? Akármi is a válasz, nagy horderejű eseménynek kell történnie ahhoz, hogy a könyvek eltűnjenek a világból - a könyvtárakból, a templomokból, az iskolákból, az otthonainkból. Egyelőre az a személyes véleményem, hogy még nagyon messze az az idő, mikor a pap e-book olvasóból fog prédikálni.
-
Merras
csendes tag
válasz
Dr.F.E.R.I. #83 üzenetére
És ez valóban így lesz.
Tavaly csináltak egy emberkínzásba menő kísérletet egy tinédzserrel.
A gyerek bevállalta, hogy odaadja az ipodját, és walkmanen hallgat zenét egy hétig. Eleve furik voltak neki a gombok. Aztán hogy egy kazettára csak 90 percnyi zene fér fel - ahhoz, hogy normálisabb mennyiségű zenét hurcibáljon magával, ahhoz több kazetta kell. Meg hogy nincs shuffle funkció. Meg nem tud szabadon váltogatni a számok között. És hogy ha lejár a kazetta, akkor meg kell fordítani.
12-15 éve pedig még menő volt a walkman.
-
azbest
félisten
A hvg cikkben vannak fájó részletek
"Mint mondta, e-könyvek esetében a szerzői jogdíj 25 százalék, emellett ugyanúgy fizetni kell a fordítónak, a kiadvány szerkesztőjének, a korrektornak: vagyis a kiadással járó összköltség gyakorlatilag ugyanannyi, mint a papíralapú kiadványok esetében. "
mintha a legyártás és a logisztika nem kerülne pénzbe...
-
Kassadin
addikt
válasz
WonderCSabo #77 üzenetére
Akkor félreértettem amit írtál.
-
goshtone
csendes tag
A kis árrés sem jelenti azt, hogy csak a szerző gazdagodik, csak azt hogy kissebb tortát vágnak fel. A kiadó megmarad, a könyvesbolt megmarad, a nyomda helyét átveszi a könyvesbolt feat kiadó (pl.: Amazon, Barnes & Nobles hogy saját formátumában terjeszthess nála, ergo nem hinném, hogy csak az értékesítésből kapnak százalékot). A volumen az alacsonyabb ár miatt nő, hiszen csökkennek a költségek, de nem hinném, hogy majd ettől az írók más pozícióba kerülnek.
Egyébként itt csak az árrésen van a hangsúly, az a profit. A kissebb árrés feltétlenül kevesebb profitot eredményez, mellesleg ha kevesebb a költség, akkor még a bevétel is kevesebb.
-
Novai
tag
Ez a véleményem a témával kapcsolatban
Voltak akik papír alapú könyvet olvastak -
jerry311
nagyúr
A nagyobb árrés az csak azt jelenti, hogy nem csak a szerző gazdagodik rajta, hanem még legalább a kiadó, a nyomda és a könyvesbolt is.
Ha kiesik ebből a nyomda és a könyvesbolt, akkor már olcsóbban adva is anyagilag ugyanott van a szerző és a kiadó. A kisebb árrés nem feltétlenül jelent kevesebb bevételt. -
Morden24
nagyúr
volt, van és lesz rengeteg olyan ember aki az életbe nem lesz hajlandó a kezébe venni ebook-ot
Sokat nem számít, az ő halmazuk véleményváltozás, érdektelenség vagy halálozás miatt csökkenni fog. De továbbra is hangsúlyozom, hogy az én elképzelésem szerint ez nem egyik napról a másikra, még csak nem egyik évről a másikra fog bekövetkezni, hanem kb. úgy, mint a vhs kihalása, illetve annál nyilván lassabban.
Értem, mit értesz "technika függő" alatt, de a vicc az, hogy a helykihasználás (ingatlan szinten) a modern világ egyik olyan kérdésköre, ami pl. erősen befolyásolhatja az emberek hozzáállását. Ha nincsen érzelmi kötelék az emberben a papír iránt (és a legtöbbeknek nincsen), akkor ez az egész anyagi és praktikussági kérdéssé válik. Ráadásul erős befolyásoló tényező lehet, hogy ha a sajtó erősítené az ilyen jellegű online jelenlétet, akkor (pl. spórolás okán) sok ember váltana ilyen eszközre, és ha már rendelkezésre áll, akkor olvasni is fog rajta, mert megteheti. Pár év, és elmenni a könyvesboltba olvasnivalóért a modern ember számára olyan lesz, mint moziba menni a híradó miatt.plusz az árrés rajta szignifikánsan nagyobb
Én nem hiszem, hogy a papír mellett elvből kitartók képesek lennének eltartani egy komplett iparágat, de persze tévedhetek.
-
Ne ferdítsd, amit írtam, légyszíves.
Az Androidos telefonom csak egy példa volt a Kindle árához viszonyítva. Egy szót nem szóltam arról, hogy az ebookok ára ne lenne versenyképes a papírkönyvekéhez viszonyítva (nem mellesleg éppen nemrégiben kaptam rá az antikváriumozásra és még a 700 Ft-os ebookokhoz képest is olcsóbban vásároltam könyveket, és noha nem vagyok képben a magyar ebook-kínálattal kapcsolatban, azért nem vagyok biztos benne, hogy bármelyiket is megkapnám ilyen formátumban).
Azt sem mondtam, hogy mobilon akarok könyvet olvasni, nem tudom, ezt honnan sikerült kiolvasnod (a telefonon olvasást én kimondottan ellenzem a képernyő kis mérete miatt egyébként). Alternatívaként a tablet PC-t említettem, ami méretben és árban kb. a Kindle-lal van partiban, csak akkor meg a tudás az, ami problémás az olvasó oldalán.
-
goshtone
csendes tag
Van persze. De nem az infrastruktúra miatt nem tudom elképzelni, hogy megszűnne, hanem azért mert volt, van és lesz rengeteg olyan ember aki az életbe nem lesz hajlandó a kezébe venni ebook-ot. És mivel ez a réteg jelentős és szerintem jelentős is marad, plusz az árrés rajta szignifikánsan nagyobb, ezért nem hiszem, hogy pont ez lenne majd a veszte.
-
Morden24
nagyúr
Annyival, hogy a könyv nem "technika függő". Semmi szükség rá, elvan jól magában is.
Ne felejtsük azért el, hogy van mögötte egy infrastruktúra, ami kiszolgálja. Ha a kiadóknak konkrétan jobban megéri elektronikus formában végezni a terjesztést, akkor nem fognak pénzt adni annak az iparágnak, ami belőlük él. Hobbiból meg senki nem fog könyvet nyomtatni, legalábbis nem akkora mennyiségben, hogy adott esetben releváns legyen.
-
goshtone
csendes tag
A nyomtatott könyv mellesleg az egyik - ha nem A - legidőtállóbb alkotás, amit mind ez idáig nem fenyegetett a számítástechnika fejlődése sem, és szerintem ez után sem fog, beleértve az ekönyveket.
Attól egyébként jelentősen eltértünk, hogy itt főleg az olvasás öröméről lenne szó. Amíg nem dolgoztam, addig kábé faltam a könyveket, mindez munka mellett sokkal neccesebb. Annak ellenére, hogy még mindig szívesen olvasok papír alapon, és szoktam is, ennyit könyvvel nem tudnék olvasni, már csak azért sem, mert reggel buszon állva egy órán át, egy Kindleal mondjuk lehet olvasni (egy kézzel) könyvvel pedig nem... Ha választhatok, hogy csak papír, és kábé nem olvasok, vagy ez, akkor számomra ez nem egy kérdés.
-
Kassadin
addikt
válasz
WonderCSabo #68 üzenetére
Aki "utál" olvasni, az kütyün se fog olvasni, legyen fiatal vagy felnőtt. Az olvasási inger majdnem hogy egyénfüggő, nem hiszem hogy lehet befolyásolni az embert, maximum általános alsó osztályban.
Nálam például saját magamtól alakult ki az olvasási szenvedély, és az a legfurcsább az egészben hogy amikor kis elsős voltam nem csak hogy utáltam, de olvasni se tudtam. Első osztály nyári szünetében tanultam meg olvasni.
-
goshtone
csendes tag
Mondtam is, az autót meg a kerékpárt. Annyival, hogy a könyv nem "technika függő". Semmi szükség rá, elvan jól magában is. Ez se a fényképezésről, se a nem élő zenehallgatásról ugye nem mondható el. Mellesleg, ugyanígy nem fenyegeti a fényképéset a festészetet, és a cd a koncertet, pusztán saját technikai elődjüket, mint magnókazetta, vagy filmes gép. Szerintem - persze lehet végül tévedek - az egyes könyvolvasók a többi könyvolvasó generációkkal harcol, új kijelzők, stb. nem pedig a könyvvel, mive sok egyéb ok mellett, vannak akik sose fognak áttérni rá... Azért egy fényképészet, zenehallgatás egész más, nem beszélve arról, hogy ezek a fejlesztések, egyértelműen döndően előrelépésként könyvelődnek el.
-
jerry311
nagyúr
Nekem még nincs Kindle (és más) ebook olvasóm, de két kollégámnak lett pár hete.
Kezdett meggyőzni a dolog.
A magyar tartalmakra rákérdezve annyit mondtak, hogy megoldható. Igaz nem a cikkben lévő 4 GB torrentet említették csak egy kisebb 1.5 GB-os gyűjteményt.
Ezzel győztek meg, hogy mégis érdemes bevásárolni egy ilyet.
Már úton van, jövő héten remélhetőleg meg is érkezik.Ettől függetlenül szomorú vagyok, hogy a magyar kiadók majdnem teljesen elzárkóznak az e-könyvek forgalmazásától. Amit találtam, az meg jogvédett és csak macerás konvertálgatás után olvasható Kindle-n. Eddig könyveket vásároltam, ezután szívesen vásárolnék Kindle kompatibilis e-könyveket, de kb. lehetetlen.
Merras
1-2 hete voltam fent az SF portalon. Fonyódi Tibor regényeinek nem tudom éppen kinél vannak a jogai, de a kérdés adott: elérhető lesz az összes írása ebook formában?
-
Kassadin
addikt
válasz
WonderCSabo #64 üzenetére
Ez elmondható a felnőttek nagy részéről is.
-
WonderCSabo
félisten
Az e-olvasó szvsz legjobban a fiatalokat foghatná meg, csak ők éppen könyvet egyáltalán nem olvasnak...
-
Meglivorn
aktív tag
Igen, erre céloztam a terjesztőkkel én is. És a 40% még jó arány, kb egy(?) éve, amikor az Alexandrás balhék voltak mert nyilatkozni valamelyik országos terjesztő, hogy "az eddigi 40-50%os terjesztői díj a kiadóknak kedvezett, de a válság begyűrűíésével magunkra kell gondolnunk, és eltolni ezt az 50-60% felé"... úgy anyáztam, hogy a lakás túlfelén is hallották
-
Merras
csendes tag
Ave,
A cikk szerzője és az SFportal E-Book fenntartója vagyok.
A nálunk kapható regények ára 900 Ft, ami szerintem versenyképes a papírváltozatokkal szemben. Az általad említett csomagakció (amúgy több is van párhuzamosan) keretében ez a 900 Ft / könyv lemegy 700 Ft-ra.
Azt nem értem egészen, hogy ha a telefonodon akarsz olvasni, akkor is meg kéne venned rá a könyvet, nem? Attól nem lesz olcsóbb az e-könyv, hogy telefonon, ipaden vagy kindleön olvasod... plusz mobilelőfizetési díjat hasonlítasz könyvárhoz.
Egy e-könyvolvasóba való befektetést leginkább az határozhat meg, hogy:
a., mennyibe kerül az adott eszköz
b., mennyi az átlagos könyvár
c., mennyi az átlagos e-könyvár
d., mennyit könyvet szoktál amúgy vásárolni.Ha mondjuk 35.000 a Kindle, és átlagban mondjuk sikerül 1000 Ft / könyv spórolást elérni az e-változaton, akkor ugye 35 könyv után térül meg a befektetés. Ennél az 1000 Ft-nál meg szerintem többet is meg lehet spórolni átlagban. Az olyan apróságokról nem is beszélve, hogy a papírkönyv "végösszegébe" bele lehetne kalkulálni az általa elfoglalt hely árát.
Én konkrétan nem férek el a saját papírkönyveimtől, és akármennyire is szeretem őket, mióta megvan a Kindle, azóta nekem inkább nyűgöt jelentenek.
-
goshtone
csendes tag
-
dabadab
titán
"Általában aki ellenzi az ebookot, az rögtön azt vízionálja, hogy eltűnnek a könyvek a világról."
Es ez nagyreszt igy is fog tortenni, eleg megnezni, hogy mi tortent a filmes fenykepezogepekkel, de a filmek es a zenek is lassan szinte teljesen elvesztik a fizikai formajukat es tisztan adatkent elnek tovabb.
-
goshtone
csendes tag
Szerintem Kassadin sokan rosszul közelítik ezt meg. Általában aki ellenzi az ebookot, az rögtön azt vízionálja, hogy eltűnnek a könyvek a világról.
Szerintem a kettő abszolút megfér egymás mellett, jó a könyv is ezért meg azért, és az ekönyv olvasó is. Ez pont olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy ha autóba ülök soha többé nem fogok kerékpározni.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Nálam a papír alapú könyv No.1 a mai napig, amiben viszont az e-book igen-igen hasznos lenne (számomra is), az az avuló tartalommal bíró könyvek kiváltása, vagy a kezdő írók műveinek ezen való megjelentetése, akik nem tudják megfizetni a drága kiadói díjakat. Az iskolai tankönyveket remekül helyettesíthetné, azokat úgyis szinte évről-évre fenekestül átalakítják, és csóri gyerekeknek sem kellene tízkilós táskák alatt rogyadozniuk (nekem emiatt lett az első gerincferdülésem gyerekkoromban). A megannyi nyelvi szótár, lexikon, telefonkönyv, adótörvény, stb sem kerülne évek múlva nagy tömegben a kukába, mivel elektronikusan könnyebb volna aktualizálni őket. Mondjuk Jókait, vagy a Krónika-könyveket biztos, hogy nem olvasnám ilyen kütyükön.
U.I.: és hogy pótoljak egy hiányosságot is: az a papír illat hmmm...
-
-
Morden24
nagyúr
Mivel elég sok költséget tudnának spórolni az onlány kiadással (pl. gyártási és szállítási költségek, piackutatásra fordított idő és költségek), ami egyébként pont a kiadók tárcáját nyomja, no meg az, hogy jó árképzéssel és hozzáférhetőséggel valószínűleg növekedne az érdeklődés, biztosan megérné.
Az szokott ilyen esetekben probléma lenni, hogy vagy a hagyományos kiadói és értékesítési módszereket alkalmazók féltik a pozíciójukat, vagy nem szimpi nekik távlatilag, hogy relatíve sokáig egymás mellett kell futtatni az online és offline terjesztési módot, utóbbit ráadásul változatlan intenzitással, amivel a probléma az, hogy közben minden bizonnyal csökken az érdeklődés iránta (vagyis a boltoknak dupla szopás).Egyébként lehet, hogy kevesebb pénzt kapna, de 1. bővül a piaca 2. a vásárlókat könnyebben érheti el 3. könnyebb lenne műveket elfogadtatni és publikálni.
-
hack69
aktív tag
A táblapécékről is feltehetnének egy ilyen kérdést errefelé.
-
dabadab
titán
Szerinted a konyv aranak erdemi reszet az iro jutaleka vagy a fizikai megjelenes (nyomtatas es terjesztes) koltsegei teszik ki? Igen, az utobbi (es azon belul is a terjesztes koltsegei dominalnak (a netto kisker arnak ez siman lehet a fele is), ezert kapalozik olyan nagyon a Libri meg az Alexandra az ebook ellen).
-
válasz
bolondember #33 üzenetére
Bocs, de nekem az számít, mennyit hagyok ott a pénztárnál. 15 rongy vs. 30 rongy. Az egyikre havi előfizu díjam van, amit ledumálhatok, a másikra megvehetem pénzért az olvasnivalót. Épp most jártam az írás szerzőjének ebook oldalán, ahol 4200 pénzért vehetek 6 könyvet. Nos, két előfizetésem van a mobilszolgáltatómnál, ennél csak kevesebbet fizettem eddig havonta.
Ennyi pénzért már reálisabb venni egy tabletet (lásd még: Logout), ami kb. ugyanannyiba kerül, mint az ebook olvasó, csak több mindenre használható.
-
Tigerclaw
nagyúr
Egyetértek.
A kiadók (legyen szó könyvről, zenéről, filmekről) nagyon nem veszik észre, hogy ők gerjesztik a kalózkodást. A túlárazás, a vásárlói jogok megnyirbálása és a földrajzi korlátozás miatt terjed a kalózkodás. Szerintem ez már nem is fog változni. Majd kipukkad ez a buborék is, mikor már senki nem fog fizetni ezekért.
-
-
goshtone
csendes tag
válasz
Meglivorn #38 üzenetére
Ez jogos, mellesleg ugyanazért lehet probléma, mint az előfordul a filmek, stb esetében.
Egyrészt számomra érdekes, hogy ha megnézzük a New York Times bestseller listáját az Amazonon, akkor fordítva nő az ár, az új top könyvek jellemzően olcsóbbak.
Másrészt, furcsa, hogy mennyivel több zsetont akarnak itthon legombolni ezekért a termékekért mint kint. Elég megnézni az árakat, akár a DVD-k esetében is. Klasszisokkal olcsóbb kint mint itthon (amiben persze benne van az ÁFA is USA esetében) és a reálbér eltérésekről még szó sem volt akkor.
Nem mellesleg az se segít a helyzeten, hogy kábé a vizespalack árába is szerzői jogdíjat építenek, ha netalántán ráírnék filccel egy idézetet
-
Morden24
nagyúr
válasz
Meglivorn #38 üzenetére
Egy könyvnél a papír még elég jó határt képez, és nincs mindenkinek olvasója, monitoron meg kényelmetlen, de nem biztos, hogy ha ez a fizikai korlát megszűnik, nem jut a filmek mellé. Sajnos ez a mentalitás errefelé pedig kifejezetten erős.
Gépen olvasni hosszabb távon fos, és nem csak a megjelenítő miatt, hanem mert még egy apró netbook is cefet kényelmetlen egy könyvhöz vagy olvasóhoz képest. Aki hajlandó hosszabb távon úgy olvasni, az vagy minimális mennyiségben teszi, vagy olyan kőkemény fakír, hogy írni kéne róla.
Plusz gond, amit pl. DVDk esetében már jól lehetett látni, hogy "minek fizessek azért, amit ingyen leszedek a netről".
Teszem hozzá, a DVD-k esetén is jó lenne, ha valaki mondjuk felkínálna egy olyan lehetőséget, hogy a megvásárolt dvd-imet meg kékkorongokat beregisztrálhassam egy onlány tárhelyre, ahonnan elérhető
(#41) Kassadin: Ezt én tudom, de ez a felhasználó szempontjából teljesen lényegtelen, mert a végeredmény az, hogy nem vagy nehezen jutok az áhított termékhez, ami lássuk be, sem nekem, sem a kiadvány kiadójának, sem a kiadvány szerzőjének nem túl szexi biznisz.
-
Kassadin
addikt
Egyet értek, de annyit kihagytál hogy a könyvtárnak minden hónapban minimális összegből kell(ene) vásárolnia rengeteg féle/témájú könyvet(itt a kerületben ez 20 ropi/hó, ki lehet számolni ilyen könyvárak mellett mire elég).
Bambano: Nagyon ritkán járok plázába(látod létezik olyan köcsög pesti, aki nem ott tölti szabaideje 90%-át), könyvet venni meg nem hogy plázában, de még könyvesboltban se szoktam, nem telik 4-5 ezer forintos könyvekre, próbálom vateráról vagy antikból beszerezni ami érdekel.
-
fifi_addict
tag
olvas itt mindenki, kérem
-
Meglivorn
aktív tag
Nem is annyira a kiadók félnek a dologtól, ahogy én látom.
A terjesztőknél van első sorban a gond. Ugye, egy könyv árának a fele így is náluk landol, ezt nem engednék ki a kezükből e-könyv esetén sem, a kiadók viszont ezen tudnának igazán spórolni. Viszont, ahogy a közvetlen terjesztés (rendeld a kiadótól) sem igazán népszerű, úgy ebookokkal sem a kiadóknál, hanem a nagy, ismert terjesztőknél keresne mindenki.
Plusz gond, amit pl. DVDk esetében már jól lehetett látni, hogy "minek fizessek azért, amit ingyen leszedek a netről". Egy könyvnél a papír még elég jó határt képez, és nincs mindenkinek olvasója, monitoron meg kényelmetlen, de nem biztos, hogy ha ez a fizikai korlát megszűnik, nem jut a filmek mellé. Sajnos ez a mentalitás errefelé pedig kifejezetten erős.
Persze hosszú távon nem nagyon van más út, csak azért ez nem olyan egyszerű, hogy ki kell tenni az olcsó ebookot és eljövén az kánaán. -
Morden24
nagyúr
válasz
bolondember #33 üzenetére
Mi nagyon örülnénk egy ilyen rendszernek, a két kezem összetenném érte. Elég csak a komplett Dűne-cilust megnézni, 13 kötet, kemény borítós, stb. Mennyi helyet foglalna ez egy Kindle-ön?! Vagy a Szukits Lem-sorozata?! Ez már másfél méternél is több könyv, másfél polc.
Jé, mennyire egyező problémáink vannak
-
bambano
titán
szokás szerint megint egy rövidlátó pesti...
tudod az ország nem csak a mammut 1-2-ből, a pólusból, az allee-ből, a westendből meg a dunaplázából áll.
másrészt meg a magyar könyvbiznisz kezd két ágra szakadni: akiket a libri gyűrt maga alá és akiket az alexandra. plusz azok a relatíve kisebb hírű írók vagy pályakezdők, akikben még egyik banda sem látott fantáziát.figyelembe véve, hogy egy vidéki városban rendszerint nincs meg mind a két nagy könyvmogul, így az ország lakosságának kb. a 70%-a nem látja a papiros könyvpiac minimum 60%-át.
Debrecenbe, ami az ország második legnagyobb városa, csak a helyi pláza épülésekor jutott el az alexandra. és amikor a fórum nevű förmedvényt építették, akkor került ide nagyobb libri. a házhozszállítós móka nem játszik addig, amíg a postánál a csomagok jelentős része eltűnik.
ha nem terjed el gyorsan az elektronikus terjesztés, akkor az ország lakosságának 80%-a be kell érje a könyvkínálat harmadával, vagy kevesebbel.
hát ezért kell elektronikus könyvkiadás. hogy ne csak a nagyfaluban lehessen könyvhöz hozzájutni.
-
dabadab
titán
Amit olvastam, az alapjan kb. az a helyzet, hogy mivel a legnagyobb kiadok egyben a legnagyobb konyvaruhazlancok is (a Libri meg az Alexandra) ezert ellenerdekeltnek erzik magukat a digitalis terjesztesben (par eve az egyikuk meg az online konyvarusitastol is nagyon odzkodott), mert ugy erzik, hogy az veszelyezteti a piaci poziciojukat (egy orszagos konyvterjesztohalozatot sokkal nehezebb kiepiteni, mint csinalni egy webshopot).
(#32) Lenry:
-
goshtone
csendes tag
Egy valami kimaradt. Az se másodlagos funkció egyébként amit bevezetett az Amazon, hogy érdekel egy könyv, letöltöm az első fejezetet bármennyi könyvhöz, ingyen, és ha tetszik, megveszem. Nyilván egy ilyen megoldás itthon utópia, de számomra kifejezetten hasznos.
-
bolondember
MODERÁTOR
elszomorító és egyben elkeserítő ez az egész, úgy ahogy van.
Sokat olvasunk mindketten - havi 2-4 könyv/koponya amit veszünk, ez legalább 4 könyvet jelent havonta (sajnos a "kedvenc" kiadók nem tudnak lépést tartani az olvasási tempómmal).
A gond az, hogy 30m2-en elfogyott a hely. Nem tudjuk az új könyveket hova tenni.
Mi nagyon örülnénk egy ilyen rendszernek, a két kezem összetenném érte. Elég csak a komplett Dűne-cilust megnézni, 13 kötet, kemény borítós, stb. Mennyi helyet foglalna ez egy Kindle-ön?! Vagy a Szukits Lem-sorozata?! Ez már másfél méternél is több könyv, másfél polc.
Haladni kéne a korral, nem kicsit.
ui.: mondjuk ÁFA, béfa, köfi ide-oda, ha NEM kell kinyomtatni, logisztikázni (stb) ikszezer példányban egy könyvet, az mennyit is jelent(ene) a kiadónak? Hmmm?
@sh4d0w: mondjuk a szolgáltatói márkás készüléket szolgáltatói ártámogatással elkönyvelni annyinak, amennyit a pénztárnál fizettél, szvsz botorság; pláne, hogy elvileg még két évre rabigába is hajtottad a fejed...
-
Lenry
félisten
egy topik, ahol még senki sem említette a papírkönyv illatát. csoda.
mod: mégis
én azt nem értem, hogy a szabványosítás és interoperabilitás korában miért nem dolgoznak ki inkább egy általánosan elfogadott DRM mentes eBook formátumot, amit aztán az utolsó képernyővel rendelkező mikrosütő is olvas, és miért nem tolják ezt a boltokban?
mert szvsz nincs akkora szükség pluszban külön könyvolvasó eszközre a nagyképernyős tapifonok és tabletek mellé.
én legalábbis csodálatosan elvagyok a Blade 3,5"-es képernyőjén, de előtte a E50-esen is könnyen tudtam olvasni. -
goshtone
csendes tag
Sokan azt felejtik el számba venni, hogy miért is jó egy e-könyv olvasó. Egyrészt persze, mindenki papíron szeret jobban olvasni, jó a könyv tapintása stb. De... Aki mondjuk sokat utazik, és esetleg gyorsan is olvas, nem kell 5 kiló könyvet magával cipelnie ha ingázik, vagy elmegy nyaralni. Ott van egy zöld vonal is, mely szerint van egy rakás könyv, ami egyszer olvasós, azt kábé kár megvenni papír alapon, persze ez csak az én véleményem.
Telefonokra meg ott ver rá simán kábé, hogy a Kindle pl. 1 hónapot bír ki egy feltöltéssel rendszeres olvasás mellett (ezt tanusíthatom).
Végére a legfontosabb: sok mindenen lehet olvasni, de történetesen a Kindle-től sehogy se jobb olvasni, mivel a kijelzője nem fárasztja a szemet, nem rontja, és igen, nagyon sok könyvtől is jobb, mivel a papír rostján megtörik a fény, nem úgy az e-könyv kijelzőjén. (azért Kindle-t hoztam példának, mert a kijelzője, kontrasztja a legfejlettebb).
Az ár szerintem megint relatív, hiszen 30 ezer forint, az 10 könyv. Papíron. Ugyanis aki tud angolul olvasni, az rögtön olcsóbban jut hozzá kint, mint itthon ugyanahhoz adott esetben. Ezt tovább árnyalja, hogy a joglejárt könyvekért szintén elkérik a 3 rugót, miközben azt LEGÁLISAN teszem rá ingyen. Gondolok itt például a Rejtő Jenő könyvekre, amit gyakorlatilag bármennyiszer újra tudok olvasni. Azt is figyelembe lehet plusszban venni, hogy egy e-könyv olvasó azért nem egy telefon, hogy két év és kuka...
Egy szó mint száz, elég árnyalt a dolog, a HVG-s cikkhez pedig csak annyit, hogy egy ultra nagy csúsztatás. Informatikai vezető létemre ilyen tájékozottsággal nem játszanám a pengét.
-
Morden24
nagyúr
Azt meg kell érteni, hogy alapvetően az ember lusta, vagy diplomatikusan fogalmazva szereti priorizálni az idejét; de jobbat mondok: a könyvbeszerzés tényleg macerás, relatíve kevés embernek van arra ideje, hogy kajtasson, ráadásul ott van még kiszállítás esetén is a várakozási idő. A szállítási költségek a kisboltok esetében abszurdak, a nagyobbakban könnyen beszerezhetőek az aktuális és sikeres kiadványok, de más nem - és ezek is eléggé húzós áron vannak, ami nem igazán szokott csökkenni, még évek múltán sem.
A kevésbé sikeres vagy kevésbé felkapott könyvek esetén haláli buli találni egy eladót, és akkor még szót sem szóltam az idegennyelvű könyvekről. Az antikváriumok jórészében nincsen pontos katalógus, pláne nem neten, magyarán elég hamar vaktában lövöldözésre és telefonálgatásra lesz szükség.
A könyvtárba járás nem rossz, csak egyrészt idő, másrészt nem tartanak végtelen mennyiségű példányt - ez megintcsak a nem annyira populáris művek esetén gázos, már ha egyáltalán megtalálható az adott cím. Azt most hagyjuk, hogy néha meg az az érzése az embernek, hogy szándékosan nehezítik is a dolgát.
És akkor még mindig ott van az egésznek a tényleges egyszerűsége, amit szerintem nem illik letagadni. Én speciel nagy híve vagyok a fizikai könyveknek, mert jobbszeretem őket olvasni és jól néznek ki a polcon is, de ezeken a kvázi szentimentális értékeken kívül nem túl előnyösek (sőt lássuk be: objektíve csak a gond van velük), és főleg a beszerzés a problémás.
#27 Amíg nem volt, nem kellett senkinek sem, az a nyilvánvaló.
Ezt hívják fejlődésnek.
-
bambano
titán
abban a torrentben gondolom a sok évvel ezelőtt papíron kiadott könyvek terjednek, amit már senki nem fog feldolgozni e-könyvnek, pedig igény volna rá.
az újabb könyvekkel kapcsolatban meg azt nem értem, hogy (nem tudok elképzelni mást) biztosan elektronikusan adják le a szerzők a könyv anyagát. akkor meg mi a bánat kerülne annyiba, hogy nem éri meg kiadni ekönyvnek? vagy milyen más akadályba ütköznek azon kívül, hogy megint nem megy a gondolkodás?
-
Kassadin
addikt
Mivel megteremtették a táptalaját az ebooknak, ez nyilvánvaló. Teljesen rendben van hogy fejlődni kell, hiszen ez a mozgatóereje mindennek a világban, a fejlődés. Az a probléma, hogy kevesen olvasnak, és ez kütyüvel se fog változni. Igazad van abban hogy a könyv eltud ázni, gyűrődik, megtörik stb.
#27 Amíg nem volt, nem kellett senkinek sem, az a nyilvánvaló.
-
dabadab
titán
Ez szep, de van egy reteg (ami idovel egyre csak noni fog), aki koszoni szepen, de nem papirt akar, hanem ebookot meg nem antikvariumokban akar boklaszni, hanem azonnal letolteni.
"marketing meg fogyasztói társadalom. Bármit ellehet adni jó marketinggel."
Ez eros tulzas. Alapvetoen fogyasztoi igenyt nem lehet generalni: a marketing max. arra jo, hogy ugy mutassa be a termeket, hogy az lefed valami letezo igenyt - es ez is csak akkor mukodik igazan, ha ez nagyjabol tenyleg igy van.
"Nem igazán értem, miért van szüksége az embereknek ebook olvasóra"
Mert a papirkonyv praktikum teren eleg komoly kihivasokkal kuzd, amik kozul az e-olvasok eleg sokat megoldanak (es kozben behoznak par ujat, ez mindig igy van).
-
floatr
veterán
Ne akard, hogy valami elborult előfizetéses rendszerbe benyomja valaki az olvasót, mert akkor azért nem fog senkinek kelleni. Szvsz ez a 25-30 eFt még épp a határon van, egyelőre én is csak a (vélt?) macera miatt nem nevezek be rá. Ha optimistán feltételezem azt, hogy ~feleáron adnának egy ebookot a papíroshoz képest, még egész gyorsan is behozná az árát. Csak a kiadók féltik a régi jól bevált útvonalat, pedig a vicc az, hogy még a kiadói kockázat is sokkal kisebb egy ebook esetében, mintha egy nagyobb tételt kinyomtatnának.
-
Kassadin
addikt
Nem, de nem a könyvesbolt az egyetlen lehetőség könyvet venni. Antikvárium, internet is létezik. Te saját magad állapítod meg, neked megfelel-e a könyv állapota ahhoz, hogy megvedd. Beszerezhetőség meg rengeteg más dologtól függ. Ami sikeres, azt könnyen betudod/be fogod tudni szerezni, de ha olyan könyvről van szó, ami nem annyira felkapott, azért meg tényleg meg kell küzdeni.
dabadab: Nem igazán értem, miért van szüksége az embereknek ebook olvasóra, azzal viszont teljesen tisztában vagyok hogy jó marketinggel bármit ellehet adni.
-
-
CSiPet2
tag
Én egy HTC Touch Cruise-al kezdtem úgy öt éve az e-book olvasást, és igenis már azon is szerettem (pedig azt még messze nem arra találták ki). És az egészet annak köszönhettem, hogy megrendeltem az alexandrában egy könyvet. Azt mondták két nap is itt van, egy hónap múlva még sehol se volt. Igaz én csak egy hétig vártam, aztán torrent, és két perc múlva a pdf ott volt a gépemen. Ez a vicc. Hogy az ember bemegy a boltba ki akarja fizetni, és nem tudja! Ezek után ő a hibás, ha warez-ről tölti.
Mindenestre azóta veszem külföldről, illetve töltöm torrentről az ebook-okat, a magyar papírváltozatot meg csak akkor veszem meg, ha nem drágább mint külföldön (ez pedig ritka mint fehér holló), vagy nem tom megvenni angolul. Elég komoly mennyiséget olvasok, ha normális kínálattal állnának elő itthon sajnos elég sok pénzt hagynék a könyvesboltokban. De így, hogy nincs hol otthagyni a pénzt. Magyarország... -
-
dabadab
titán
Az van, hogy a piaci folyamatok egyik fo mozgatoereje a vasarloi igeny, ha ezt egy "minek az nekik?" felkialtassal egy komplett iparag figyelmen kivul hagyja, akkor az az iparag jo esellyel rovid idon belul nagyon kinos helyzetbe fog kerulni.
Az, hogy szerinted "nevetseges az egesz", max. a te sajat szubjektiv ertekiteleted, semmi mas igy nem igazan relevans erv egy diskurzusban.
-
Morden24
nagyúr
De miért kell ahhoz bármilyen kütyü, hogy olvassanak az emberek?
Egyszerű: ha gombnyomásra van tőlük a tartalom, akkor szívesebben szerzik be. Egyébként sajnos könyvekre nem túlzottan igaz, hogy az idő múlásával szignifikánsan csökkenne az áruk, sőt. Ellenben a beszerezhetőségük gyakran botrányosan korlátozott.
-
Kassadin
addikt
"hanem a ma már kihalóban lévő "művelt" és még olvasni vágyó értelmiségi réteg, akik szívesen fizetnének a könyvekért a warez helyett."
Ehhez nem kell se kindle, se más e-book olvasó. Megveheted a könyvesboltban, ha drágának tartod vársz vele, amíg olcsóbb lesz(akárcsak én a számítógépes játékkokal)/könyvtár is létezik.
Tudom hogy az e-book olvasóban millió kötet elfér, meg sokkal kényelmesebb stb. De miért kell ahhoz bármilyen kütyü, hogy olvassanak az emberek? Nevetséges ez az egész, de valószínűleg egyedül fogok maradni a véleményemmel. Jah hogy fejlődni kell meg védeni a fákat. Dél-Amerikában is védik a fákat, elég csak megnézni mit művelnek az esőerdőkkel.
-
fifi_addict
tag
chinafon lehet venni occón jót. és ez így helyes.
-
h-yle
addikt
Aztán csodálkoznak majd a kiadók mikor 2015-ben beindítják az e-könyv boltjukat, hogy mindenki külföldről veszi a könyveket, vagy torrentről tölti, ezért nem megy a biznisz.
Persze időben belépni a piacra, értelmes kínálattal, és szolgáltatásokkal az hülyeség...
-
Erasmus
őstag
válasz
fifi_addict #7 üzenetére
-
-
fifi_addict
tag
én egy 20 eFt-s 5 incshes navin olvasok. másra nem is használom. win ce 5.0 alá kéne egy pdf-olvasó, ötletek?
-
-
dabadab
titán
Most tenyleg az van, hogy Japanbol kell epelmeju embereket importalni a konyvkiadasba, mert itthon nincs?...
(Igen, tudom, hogy Jun tulajdonkeppen magyar, de ez olyan jol hangzott, hogy nem tudtam kihagyni.)
-
hemaka
nagyúr
A könyvtárból ingyen kihozom és még a szemem sem fárad el annyira. Nálam az e-könyv esélytelen, hogy leváltsa a nyomtatott könyveket.
-
Zirowe
nagyúr
Igen, amikor megjelent az a hvg cikk, teljesen felháborodtam, hogy hogy mernek ilyet állítani, hogy 50ezer alatt nincs használható olvasó!
Kindle topicban volt is róla szó.
Az olvasók szándékos megtévesztése és félrevezetése.
Nagyon nagy igény lenne egy papíralapú könyvesbolt tartalmával megegyező kínálattal rendelkező, könnyen kifizethető és olcsó ebook boltra.
Amíg majdnem annyiba kerül a digitális változat, mint a papíralapú, és a kínálat több, mint gyatra, addig itt kérem szépen nem lesz semmi, és marad a warez.
Pedig ne felejtsük el: aki kindle-t vásárol (és ahogy én látom ez a szám egyre nő itthon), az nem a vérpistik rétege, hanem a ma már kihalóban lévő "művelt" és még olvasni vágyó értelmiségi réteg, akik szívesen fizetnének a könyvekért a warez helyett.
De ha egyszer ne adnak rá lehetőséget!
Új hozzászólás Aktív témák
it Miért van az, hogy Magyarországon a nagy kiadók a mai napig félnek az e-könyvtől, és csak szórványosan létezik magyar nyelvű tartalom? Válasz egy kis kiadó vezetőjétől.
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Csere-Beszámítás! Gari:2027.04.02 Playstation 5 Slim Digital edition + Ajándék Venom töltő állomás!
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! HP X2 210 G1Tablet - Intel Quad Z8300 I 2GB I 32GB SSD I 10,1" Touch I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest