Ingyenes e-könyvekkel népszerűsíti az IE 9-et a Microsoft

Több vállalattal és weboldallal is szövetkezett a Microsoft Magyarország az egy hete megjelent Internet Explorer 9 képességeinek bemutatására. A böngésző végleges változatának kiadásakor az egyszervolt.hu online tévéjének, a mese.tv-nek a HTML5-re optimalizált változatát ajánlotta a cég, most pedig az Alexandra új, webes e-könyv-olvasó alkalmazását. E demóoldalak – bár a HTML5-funkciókra épülnek – nem működnek a konkurens HTML5-kompatibilis böngészőkkel, kizárólag az Internet Explorer 9-cel.

Hirdetés

Az Alexandra oldalán 100 könyv érhető el és olvasható a böngészőben. A felület ismerős lehet: olyan funkciókat kínál, melyeket a népszerűbb olvasóalkalmazások. Többek között egy csúszka segítségével lehet adott oldalakra navigálni, könyvjelzőket lehet használni, és animált a lapozás is.

A JavaScriptben megírt olvasó alkalmazkodik a felhasználói környezethez, a könyvek tördelését például automatikusan az aktuálisan használt ablak méretéhez igazítja, a számítógépre nem telepített betűtípusokat is tudja kezelni, valamint a különféle megjelenítési témákhoz passzoló háttérzenék lejátszására és változtatására képes. A cég szerint a weboldal Windows 7 alatt kihasználja a számítógépek videokártyáinak hardveres gyorsítását, illetve használja a HTML5-ben megjelent Local storage lehetőséget is, ennek segítségével valósul meg például a könyvjelzők használata – azaz a böngésző újbóli elindításakor is vissza lehet térni az utoljára olvasott könyv megjelölt oldalára.

A projekt érdekessége, hogy nemcsak demócélokat szolgál: az Alexandra még az idén – várhatóan a nyár elején – el fogja indítani webalapú e-könyv-áruházat, amely már más HTML5-kompatibilis böngészőkkel is használható lesz. Az e-könyvek nem a kiadó szerverein, hanem a Microsoft felhőrendszerében, a Windows Azure-ben vannak tárolva, és ugyanígy lesz majd a webáruház indulását követően is.

A demóoldalon egyelőre 100 népszerű magyarországi mű olvasható, ezek mindegyike ingyenesen elérhető. A szövegek java része szerzői jog által már nem védett anyagokból áll, ezek között található számos Jókai-, Kosztolányi, Karinthy-mű vagy Gárdonyi Géza Egri csillagokja. Móricz regényeivel ugyanakkor jogvédett munkák is kerültek a gyűjteménybe, hogy tudatosan-e vagy csak figyelmetlenség miatt, nem tudni. A Magyar Elektronikus Könyvtárból (MEK) ezeket a jogtulajdonosok felszólítására éppen nemrég el kellett távolítani.

Azóta történt

Előzmények