Bejön a mobilosoknak az Opera Mini

Hirdetés

Opera Mini 5 bétaAz Opera böngésző PC-s változata nem tud kitörni a futottak még kategóriából, a szoftver mobiltelefonos kiadása viszont a maga szegmensében hosszú ideje piacvezető, és a fejlesztő Opera Software friss statisztikája szerint még mindig gyorsan nő a népszerűsége. Idén augusztusban a szoftver globális felhasználói bázisa 31,9 millió főre bővült, ami az elmúlt hónaphoz képest közel 10, az egy évvel korábbi adattal összehasonlítva pedig 147 százalékos növekedés jelent.

Az Opera Minit használók az utolsó nyári hónapban 13,9 milliárd weboldalt töltöttek le (15,9%-kal többet, mint az előzőben), és 209 millió MB adatot forgalmaztak (ez szekvenciálisan 11,7%-os növekedés), ami tömörítés nélkül 1,9 petabyte-nak felelt volna meg.

Az Opera Minit Oroszországban, Indonéziában, Indiában, Kínában, Ukrajnában, Dél-Afrikában, az Egyesült Államokban, Nigériában, az Egyesült Királyságban és Lengyelországban használják a legtöbben. Arra a jelentés nem tér ki, hogy Magyarországon a szoftver mennyire terjedt el, de a statisztika szerint hazánk nincs benne az európai top 10-ben. A hazai adatok megállapításában a böngészőpiaci trendek követésére lapunk által használt Gemius-mérés sincs segítségünkre, mivel az technikai okok  miatt nem tudja mérni a Mini elterjedtségét.

Az Opera egyébként nemrég tette hozzáférhetővé az Opera Mini 5 első publikus tesztváltozatát. Az 5-ös verzió e béta tanúsága szerint sok újdonságot hoz majd. Ilyen az áttervezett grafikus felület, az asztali verzióban már bevált tabos böngészés és a gyorshívó (speed dial) megjelenése, valamint a jelszavakat megjegyző password manager.

Azóta történt

Előzmények