Swisscom-hatalomátvétel az Antenna Hungáriában

Az új nagytulajdonos, a Swisscom – ugyan még csak feltételesen – átvette az tőzsdei cég feletti ellenőrzést az Antenna Hungária pénteki közgyűlésén. A tisztújító társasági eseményen több igazgatósági és felügyelőbizottsági tagot visszahívtak és helyettük újakat választottak. Az it-ből csupán Lévay Örs elnök és László Géza, az AH vezérigazgatója maradt, őket a privatizációs tranzakció lezárásakor négy delegált, a Swisscom-csoport felső vezetésének tagjai egészítik majd ki.

Átalakul a felügyelőbizottság is, itt négy tag megbízatásának lett idő előtt vége, míg öt svájci menedzsert beválasztottak a testületbe. Az új tisztségviselők mandátuma a 2006. évi üzleti évet lezáró közgyűlésig, várhatóan 2007 áprilisáig tart. A változások azonban csak azután lépnek életbe, hogy az Antenna Hungária állami tulajdonban lévő 75 százalék plusz egy szavazati jogot megtestesítő részvénycsomagja a Swisscom tulajdonába kerül.

Erre feltehetően hamarosan sor kerül, mert a hatóságok közül csupán a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására van szükség, a svájci illetékes szervtől ugyanis már megérkezett az engedélyező határozat. A részvényesek a cégvezetést érintő döntések mellett a többségi állami tulajdon megszűnésével és a gazdasági társaságokról szóló törvény változásával összefüggésben módosították az alapszabályt is, aminek eredményeképpen a társaság neve Antenna Hungária Ny Rt.-re változik, utalva a nyilvános működési formára.

A nemzetközi multi egyébként az ÁPV Rt. csomagjáért fizetett 46,7 milliárd forint alapján adódó részvényenkénti 5250 forintot fizet majd a többi tulajdonosnak – erősítették meg a közgyűlést követő sajtótájékoztatón. A törvény által kötelezően előírt nyilvános vételi ajánlatot pedig akár már a közeljövőben meg is teszi a cég. Az utóbbival kapcsolatban persze kérdés, hogy az AH-ban mintegy 15 százalékos tulajdonnal rendelkező Megdet Rahimkulov, az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) elnök-vezérigazgatója elfogadja ezt az árfolyamot. Egy ekkora részvénycsomaggal ugyanis külön alkuként akár magasabb árfolyamot is ki lehet csikarni, ugyanakkor a Swisscom által tervezett tőzsdei kivezetést nem lehet megakadályozni, hiszen csupán a kiszorításhoz kell 90 százalék feletti tulajdon, a parkett elhagyásához elég a közgyűlés 75 százalékos jóváhagyása.

Azóta történt

Előzmények