Hirdetés

A Swisscom kivezetné az Antenna Hungáriát

Hirdetés

A sikeres privatizáció és a nyilvános vételi ajánlat során szándékunkban áll az Antenna Hungária Rt. összes részvényét megszerezni, majd kivezetni a társaság papírjait a Budapesti Értéktőzsdéről – nyilatkozta Pia Colombo, a privatizációs tenderen győztes Swisscom médiakapcsolatokért felelős igazgatója az Interfax hírügynökségnek. Colombo megerősítette, hogy a megteendő nyilvános vételi ajánlat során ugyanazt az árat kínálják a papírokért, amit az ÁPV Rt.-nek fizetnek, azaz 5250 forintot.

A magyar törvények szerint jelenleg ez a minimális árfolyam, a tpt. szerint ugyanis vagy vételi áron, vagy az ajánlatot megelőző hat hónap tőzsdei átlagárfolyamán kell megvásárolni a többi részvényestől a papírokat. A 75 százalék feletti újabb részesedés megszerzése után persze – mivel ezt csak nyilvános ajánlat során tehetik meg – vélhetően nem lesz akadálya a tőzsdei kivezetésnek, hiszen háromnegyedes szavazati többséggel bíró tulajdonos esetében egyszerű tulajdonosi döntés is elég ehhez a BÉT szabályzata szerint. Ahhoz azonban, hogy az összes részvényt megszerezzék, esetleg kiszorítsák a kisebbségi részvényeseket, meg kell egyezni az Antennában immár 15 százalékos tulajdonrésszel rendelkező, Megdet Rahimkulov érdekeltségi körébe tartozó Firthlion Limiteddel. Colombo nem kívánt válaszolni a kérdésre, hogy kezdeményeztek-e már tárgyalásokat az ÁÉB elnök-vezérigazgatói posztját is betöltő Rahimkulovval.

Ha nem sikerül 90 százalék feletti tulajdonrészt szereznünk, azzal a helyzettel is együtt tudunk élni – mondta Colombo. Rahimkulovnak mindenesetre már az 5250 forintos privatizációs árfolyam is tetemes nyereséget hozna. Az első nagyobb, egymillió darabos (8 százalékos részesedést jelentő) Antenna-csomagot még tavaly szeptember végén vásárolta meg a Forrás Rt.-től, 3920 forintos árfolyamon. Az 5250 forintos nyilvános ajánlati ár az időközben fizetett 450 forintos osztalékot is figyelembe véve csak ezen a csomagon közel 1,8 milliárd forint nyereséget jelentene az ÁÉB-vezérnek, s becslésünk szerint a csomag másik felén is nagyjából egymilliárd forint nyeresége keletkezhetne az Antenna második legnagyobb tulajdonosának.

Azóta történt

Előzmények