Hirdetés

Elkelt az Antenna Hungária

Ma véget ért az Antenna Hungária (AH) Rt. privatizációja – jelentette be az ÁPV Rt. A svájci Swisscom Broadcast AG ugyanis 46,7 milliárd forintos ajánlatával az osztrák Österreichischer Rundfunkot és az ausztrál Macquarie Hírközlési Konzorciumot megelőzve megnyerte a műsorszóró társaság 75 plusz egy szavazati jogot megtestesítő pakettjére kiírt privatizációs eljárást.

Emlékezetes, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. áprilisban jelentette meg a műsorszóró társaság 75 plusz egy szavazati jogot megtestesítő részvénycsomagjának eladásáról szóló pályázati felhívást. Az előzetes ajánlatokat májusig, a kötelező érvényűeket pedig július 15-ig kellett benyújtani a privatizációs szervezethez. A privatizációra eredetileg 10 cég jelentkezett, ám végül csak hat társaság, a cseh Ceska Radiokomunikace, az osztrák Österreichischer Rundfunk (ORF), az ausztrál Macquarie Hírközlési Konzorcium, a spanyol Retevision, a svájci Swisscom és a francia TeleDiffusion de France tehetett ajánlatot az említett időpontig. Bár szakértők korábban biztosra vették, hogy 4000-4600 forintos részvényenkénti áron kel el a társaság, ám privatizációs eljárás során valószínűsíteni lehetett, hogy ennél magasabb lesz a végleges ár. Az eljárás során ugyanis az a szóbeszéd járta, hogy az egyik befektetők 45 milliárd forint körüli összeget (részvényenként 5141 foritnot) fizetne az Antennáért.

Az ÁPV korábban azt tervezte, hogy július végén hirdet eredményt, mivel azonban az ajánlatok szakmai értékelése már az első körben megtörtént és a második fordulóban csak az ár alapján kellett dönteni, a vagyonkezelő előrébb hozta a döntést. Az utolsó fordulóba bejutó három cég, a Swisscom, a Macquarie Hírközlési Konzorcium és a Österreichischer Rundfunk (ORF) 18-38 milliárd forintot kínált az első fordulóban, ahol – egyes hírek szerint – a már említett 45 milliárd forintot ajánló befektető kiesett. A ma közzétett eredmény alapján ez tulajdonképpen érdektelen, a Swisscom végleges ajánlata ennél magasabb. A svájci társaság által kínált 46,7 milliárd forintos ajánlat részvényenként közel 5250 forintos vételárat jelent.

Ez utóbbi azért különösen fontos, mert a vevőnek az AH fennmaradó közel 25 százaléknyi részesedésére nyilvános vételi ajánlatot kell majd tennie. Ennek időpontja akkor derülhet ki, ha a Gazdasági Versenyhivatal lezárja az engedélyeztetési eljárást, amire 90 nap áll rendelkezésére. Ezt követően az állam által kapott vételár, illetve az ügyletet megelőző 180 napos tőzsdei forgalommal súlyozott átlagár közül a magasabb lesz vételi ajánlat árfolyama.

Azóta történt

Előzmények